Piektdiena, 3.maijs

redeem Gints, Uvis

arrow_right_alt Sports \ Futbols

Urugvaja un Vācija dosies cīņā par bronzu

Pasaules kauss (PK) futbolā strauji tuvojas beigām, šodien notiks priekšpēdējā spēle. Pulksten 21:30 cīņu par trešo vietu un bronzas medaļām uzsāks Urugvajas un Vācijas izlases.

Urugvaja turnīru sāka ar 0:0 neizšķirtu pret Franciju, kam sekoja četras uzvaras – 3:0 un 1:0 pret Dienvidāfriku un Meksiku grupu turnīrā, astotdaļfinālā, pateicoties diviem Suareza vārtiem, ar 2:1 uzvarēta Dienvidkoreja, bet 1/4 finālā, arī ar Sureza pūlēm (kas gan maksāja viņa nespēlēšanu pusfinālā, bet ja viņš nebūtu nopelnījis šo noraidījumu, Urugvajai pusfināla nemaz nebūtu), dramatiskā māča pēcspēles 11 metru sitienos tika pievārēta Gana – arī 2:1. Turpināt šādu sēriju neizdevās – pusfinālā ar 2:3 zaudējums Nīderlandei. Vācija sāka ar 4:0 pret Austrāliju, tad piekāpās Serbijai ar 0:1, bet tad ar tieši tādu rezultātu pieveica Ganu. Izslēgšanas spēles sākās iespaidīgi – 4:1 ar Angliju un 4:0 ar Argentīnu. Sniegums fantastisks, tomēr pusfinālā pret Spāniju vācieši reti spēja tikt līdz reālām vārtu gūšanas situācijām, kamēr pretinieki vienu no savām iespējām realizēja – 0:1, un otro čempionātu pēc kārtas Vācija spēlēs par bronzu.

Abām komandām ir problēmas ar uzbrucējiem – urugvajiešiem traumu guvis Djego Forlans, bet vāciešiem Miroslavs Kloze. Abiem gan būtu jābūt gataviem šodien spēlēt. Tāpat Vācijas nometnē ir bažās par Mezutu Ezilu un Sami Khediru. Tiesa, kā vieniem, tā otriem, ir arī labas ziņas – izlaiduši vienu maču diskvalifikācijas dēļ, ierindā atgriezīsies Luiss Suaress un Tomass Millers.

Visi četri pieminētie – Forlans un Suaress Urugvajai, kā arī Kloze un Millers Vācijai – arī ir galvenie t.s. rezultāta taisītāji. Visi savu izlašu labā iesituši pa četriem vārtiem, izņemot Suaresu, kuram trīs rezultatīvi sitieni. Kloze vēl var panākt Ronaldo visu laiku labāko Pasaules kausa vārtu guvēju saraksta augšgalā, tomēr tas noteikti nav galvenais, uz ko viņš cer šajā mačā. Tikmēr vāciešu treneris Joahims Lēvs uzsver, ka jācenšas saņemies pēc sāpīgā zaudējuma Spānijai: "Esam vīlušies, bet jācenšas tikt tam pāri un gatavoties šim mačam tāpat kā citiem. Vēlamies pabeigt Pasaules kausu ar uzvaru. Lai arī zaudējām pusfinālā, turnīrs bijis veiksmīgs, un esmu lepns par komandu."

"Spēle būs grūta, bet mēs iziesim laukumā tieši ar tādu pašu attieksmi kā pusfinālā pret Nīderlandi. Nav nekādu garantiju, tāpēc mēs gatavojamies darīt visu iespējamo, lai izcīnītu trešo vietu. Zinu, ka pret Vāciju spēlēt būs grūti, tādēļ, ja gribam uzvarēt, būs jācīnās visiem spēkiem," tā Oskars Tabaress, Urugvajas treneris. Abas komandas Pasaules kausa ietvaros jau ir tikušās – 1966. gada 1/4 finālā Vācija triumfēja ar 4:0, bet turnīrā pēc 20 gadiem tika fiksēts neizšķirts 1:1. Tātad statistika vēsta par labu vāciešiem, bet ir pagājis jau diezgan daudz laika, tāpēc arī pretējs iznākums nebūtu nekas pārsteidzošs. Tāpat skaitļi saka, ka spēle beigsies pamatlaikā – pēdējās desmit spēles ar Vācijas līdzdalību beigušās bez papildlaika. Daļa no tām gan ir pārbaudes mači.

Bukmeikeri Vāciju uzskata par favorīti, kas ir loģiski, tomēr arī urugvajieši šajā turnīrā ir rādījuši atzīstamu futbolu – slikti spēlējot, pusfinālā tikt ir gandrīz neiespējami. Iespējams, ka būtu izdevies uzvarēt arī Nīderlandi, tomēr oranžajiem diezgan izteikti veicās. Varbūt šodien veiksies Urugvajai? Mačs pulksten 21:30, Portelizabetā un arī, kā ierasts, LTV 7 tiešraidē.