Piektdiena, 3.maijs

redeem Gints, Uvis

arrow_right_alt Sports \ Futbols

Nīderlande - pirmā fināliste

© Scanpix

Šodien DĀR notiekošajā Pasaules kausa izcīņā futbolā tika noskaidrota pirmā fināliste. Pusfināla mačā Nīderlandes izlase ar 3:2 pārspēja Urugvajas komandu. Nīderlande finālā!

Abām izlasēm diskvalifikāciju dēļ nevarēja palīdzēt pa diviem futbolistiem - holandiešiem Gregorijs van der Vīls un Naidžels de Jongs, bet urugvajiešiem 1/4 fināla varonis Luiss Suaress un Horhe Fusile. Bez tam Urugvajai nevarēja palīdzēt savainotais Nikolass Lodeiro, bet vēl nozīmīgāk - arī kapteinis Djego Lugano. Taču ne jau tāpēc šīs spēles favorīte bija Nīderlande - oranžie spēja pārvarēt pat Brazīlijas barjeru un kopumā turnīru līdz šim aizvadīja ļoti, ļoti pārliecinoši.

Holandieši pirmo momentu izveidoja jau 4. minūtē - Arjens Robens savā malā apspēlēja pretinieku, izdarīja centrējumu, bumba nonāca pie Dirka Kauta, kurš no labas pozīcijas sita pāri. Vēlāk cerīgu Veslija Sneijdera raidījumu nobloķēja... partneris Robins van Pērsijs. Urugvajai pretējā galā divreiz nepaveicās ar aizmugures stāvokļiem (tie bija uz robežas), bet pirmie vārti pēkšņi krita 18. minūtē. Neticams sitiens no aptuveni 30 metriem padevās Džovanni van Bronhorstam, bumbai ielidojot pašā vārtu devītniekā! Skaisti, eleganti un 1:0 Nīderlandes labā! Drīz vien moments soda laukumā bija arī Robenam, taču uzsist viņš nepaspēja. Turpinājumā notikumu nebija daudz, un uz ilgu laiku spilgtākais brīdis bija Kaseresa sitiens šķērītē ar kāju pa seju Demijam de Zēvam tā, ka asinis vien šķīda. Toties pēc ilgāka klusuma stadions burtiski uzsprāga 41. minūtē - Urugvajas izlases līderis Djego Forlans ar tālu raidījumu pārsteidza holandiešus, ne pārāk veiksmīgi vārtos nospēlēja arī Martens Stekelenburgs, un 1:1! Pie šāda rezultāta komandas devās pārtraukumā.

Šķiet, Urugvaja pēc rezultāta izlīdzināšanas ieguva lielāku pārliecību pār saviem spēkiem. 51. minūtē izgājienā ne pārāk pārliecinošs bija Stekelenburgs, un Alvaro Pareira mēģināja trāpīt pustukšajos vārtos, taču modrs bija van Bronhorsts. Var apgalvot, ka diezgan centīgi uzbruka abas komandas un nebija tā, ka urugvajieši būtu mierā ar sasniegto. Pozicionāli vairāk uzbruka favorīti holandieši, bet urugvajieši 67. minūtē nopelnīja bīstamu soda sitienu - pēc Forlana raidījuma bumbu atvairīja Stekelenburgs. Nīderlande uzreiz atbildēja - Rafaels van der Vārts no soda laukuma robežām bīstami sita, Muslera ar pūlēm tika galā, savukārt Robens ar atkārtotu raidījumu sita pāri. Ja šajā situācijā holandiešiem nepaveicās, tad pēc mirkļa fortūna viņiem uzsmaidīja - 70. minūtē Sneijders sita vārtu virzienā, rikošets, un bumba ielidoja pašā vārtu apakšējā stūrī! 2:1 Nīderlandes labā! Urugvaja nepaspēja pat sākt atspēlēšanās mēģinājumus, kad rezultāts kļuva jau 3:1! 73. minūtē pēc centrējuma asi un ļoti precīzi ar galvu sita Robens! Visos trīs Nīderlandes vārtu guvumos bumba ielidoja vārtos, atsitusies pret vārtu stabu! Atlikušajā laikā oranžie spēlēja uzmanīgi, prasmīgi, mēģinot ķert urugvajiešus uz pretuzbrukumiem. Pāris reizes viņi bija tuvu ceturto vārtu guvumam, taču kompensācijas laikā vārtus guva Urugvaja - Maksi Pareira sita precīzi kreisajā stūrī. Vairs tikai 3:2! Tomēr lai kā centās urugvajieši, Nīderlande uzvarēja ar 3:2 un iekļuva finālā!

Sestdien Urugvajai būs jāpiedalās cīņā par 3. vietu, bet finālā šajā svētdienā, 11. jūlijā, Johanesburgā, Nīderlandes izlase tiksies ar Vācijas un Spānijas pāra uzvarētāju. Otrais pusfināls - jau rītvakar plkst.21:30. Viens jau tagad ir skaidrs - svētdien mūs gaida Eiropas fināls!