Sestdiena, 4.maijs

redeem Vijolīte, Viola, Vizbulīte

arrow_right_alt Sports \ Futbols

"Euro 2020" izloze: Latvijai grandi netiek, spēcīgākā komanda grupā - Polija

© UEFA

Svētdien Īrijas galvaspilsētā Dublinā norisinājās "Euro 2020" kvalifikācijas turnīra izloze. Latvija nonāca G grupā, kur spēlēs pret Poliju, Austriju, Slovēniju, Izraēlu un Maķedoniju.

Latvija sākumā tika ielozēta F grupā, taču tur nedrīkstēja spēlēt, jo jau iepriekš bija ielozētas divas komandas, kas ir laika apstākļu riska zonā (Zviedrija, Norvēģija), līdz ar to Latvija tika nobīdīta uz G grupu. Tajā latvieši spēlēs pret Poliju, Austriju, Izraēlu, Slovēniju un Maķedoniju.

Polija ir divkārtēja pasaules bronzas ieguvēja (1974, 1982) un spēlējusi pēdējos trijos Eiropas čempionātu finālturnīros. Pirms diviem gadiem Francijā poļi tika līdz ceturtdaļfinālam, kur tikai pēcspēles sitienos piekāpās nākamajai Eiropas čempionei Portugālei. Šovasar Krievijā notikušajā Pasaules kausā tika piedzīvota vilšanās - viena uzvara un divi zaudējumi, kas liedz iekļūt izslēgšanas turnīrā. Nāciju līgā Polija bija vienā grupā ar Portugāli un Itāliju, divreiz zaudēja un divreiz spēlēja neizšķirti, izkrītot uz B līgu.

Īrija tika ielozēta C grupā ar Nīderlandi un Vāciju, taču nevarēja būt vienā grupā ar citu rīkotājvalsti (Vācija), līdz ar to tika nobīdīta uz D grupu. Savukārt C grupā nonāca nākamā izlozētā - Ziemeļīrija. Lietuvieši nonāca B grupā pie Portugāles, Ukrainas, Serbijas un Luksemburgas. Igauņiem savukārt tika C grupa, kurā būs jāspēlē pret Nīderlandi, Vāciju, Ziemeļīriju un Baltkrieviju.

Ņemot vērā Nāciju līgas izveidi, kvalificēšanās turnīra formāts piedzīvojis zināmas izmaiņas. Ierasto divu gadu vietā kvalifikācija norisināsies astoņu mēnešu garumā un tajā netiks sadalītas pilnīgi visas ceļazīmes uz finālturnīru, bet gan "tikai" 20 no 24. Vienlaikus tas ļāvis atbrīvoties no ierastajām "play-off" spēlēm - šodienas izlozē tika izveidotas desmit grupas un katras grupas divas labākās izlases automātiski kvalificēsies "Euro 2020" finālturnīram. Pēdējās četras ceļazīmes caur Nāciju līgu tiks izspēlētas 2020. gada martā, pavisam neilgi pirms finālturnīra.

Tā kā 2020. gadā apritēs 60 gadi kopš UEFA pirmā organizētā Eiropas čempionāta, "Euro 2020" notiks 12 dažādu Eiropas valstu pilsētās. Attiecīgi neviena futbola izlase šobrīd nav garantējusi vietu finālturnīrā (pirmais tāds gadījums kopš 1976. gada), kas nozīmē, ka kvalifikācijā piedalīsies visas 55 izlases.

Pirmās kvalifikācijas turnīra spēles norisināsies no 21.-23. martam, bet grupu turnīra pēdējie mači paredzēti 17.-19. novembrī.

Euro 2020 kvalifikācijas turnīra grupas

A grupa B grupa C grupa D grupa E grupa
Anglija Portugāle Nīderlande Šveice Horvātija
Čehija Ukraina Vācija Dānija Velsa
Bulgārija Serbija Ziemeļīrija Īrija Slovākija
Melnkalne Lietuva Igaunija Gruzija Ungārija
Kosova Luksemburga Baltkrievija Gibraltārs Azerbaidžāna
F grupa G grupa H grupa I grupa J grupa
Spānija Polija Francija Beļģija Itālija
Zviedrija Austrija Islande Krievija Bosnija un Herc.
Norvēģija Izraēla Turcija Skotija Somija
Rumānija Slovēnija Albānija Kipra Grieķija
Fēru salas Maķedonija Moldova Kazahstāna Armēnija
Malta Latvija Andora Sanmarīno Lihtenšteina