Piektdiena, 3.maijs

redeem Gints, Uvis

arrow_right_alt Sports \ Futbols

Urugvaja un Nīderlande šodien noskaidros pirmo finālisti

Šovakar plkst 21:30 pēc Latvijas laika sāksies pirmā Pasaules kausa izcīņas finālturnīra pusfinālspēle. Tajā savā starpā tiksies Urugvajas un Nīderlandes futbolisti. Otra fināliste rīt tiks noskaidrota Vācijas un Spānijas duelī.

Nīderlandes izlase ir vienīgā šajā finālturnīrā, kas izcīnījusi tikai uzvaras. Grupu turnīrā Nīderlande uzvarēja gan Dāniju, gan Japānu, gan Kamerūnu, bet izslēgšanas spēlēs uzvaru gājienu turpināja ar uzvaru pret Slovākiju un Brazīliju (abās 2:1). Arī Urugvaja visai pārliecinoši triumfēja savā apakšgrupā, pieveicot gan Dienvidāfriku, gan Meksiku, vienīgi atklāšanas mačā spēlējot pa nullēm ar tobrīdējo pasaules vicečempioni Franciju. Astotdaļfinālā Urugvaja sīvā cīņā ar 2:1 uzvarēja Dienvidkoreju, bet ceturtdaļfinālā drāmā apspēlēja Ganu (1:1 un 4:2 pēcspēles sitienu sērijā).

Urugvajas izlase Oskara Tavaresa vadībā nav zaudējusi jau astoņās spēlēs pēc kārtas, pēdējo neveiksmi ciešot pagājušā gada oktobrī pret Argentīnu (0:1). Savukārt Berta van Mārveika, kurš par izlases galveno treneri kļuva 2008.gadā, bilance pie Nīderlandes komandas stūres ir daudz iespaidīgāka. Visu 25 maču laikā Nīderlande ar van Mārveiku pie stūres cietusi tikai vienu zaudējumu (2008.gada septembrī pret Austrāliju – 1:2), nezaudējot jau 23 mačos pēc kārtas, kā arī uzvarējusi visās 13 svarīgajās spēlēs (Pasaules kausa izcīņās finālturnīrs un atlases cikls).

Nīderlande tiek uzskatīta par vienu no stiprākajām izlasēm, kas vēl nav spējusi iegūt Pasaules kausu. Vistuvāk kausam tā bija 20.gadsimta septiņdesmitajos gados, kad divreiz zaudēja finālā. Pēdējo reizi Nīderlande pusfinālā spēlēja pirms 12 gadiem, kad dramatiskā mačā pendelēs piekāpās Brazīlijai. Tikmēr Urugvaja, kuras kontā ir pat divi čempionu tituli, pusfinālā pēdējo reizi iekļuva pirms 40 gadiem. Abas izlases savā starpā Pasaules kausa izcīņā tikušās tikai vienreiz – 1974.gadā Nīderlande uzvarēja ar 2:0, bet urugvajiešu rindās tolaik bija tagadējā izlases līdera Djēgo Forlana tēvs Pablo.

Abu vienību treneriem šovakar nāksies iztikt bez vairākiem futbolistiem. Nīderlandei diskvalifikāciju izcietīs Naidžels de Jongs un Gregorijs van der Vīls, savukārt laukumā tomēr acīmredzot varēs doties Robins van Persijs un Joriss Mateisens, kuri iedzīvojās nelielā savainojumā. Urugvajai sastāva problēmas ir daudz nopietnākas. Čempionāts kājas lūzuma dēļ jau ir beidzies Nikolasam Lodeiro, visticamāk, maču nāksies izlaist arī kapteinim un aizsardzības balstam Djēgo Lugano. Par laimi urugvajiešiem, acīmredzot vismaz Djēgo Godins ir atlabis no savainojuma. Tāpat skaidrs, ka diskvalifikācijas dēļ šovakar nespēlēs aizsargs Horhe Fusile un labā formā esošais uzbrucējs Luiss Suaress, kurš pret Ganu pagarinājuma pēdējās sekundēs deva komandai pēdējo cerību (proti, ar rokām glāba Urugvaju no vārtu zaudējuma), un lielā mērā tieši Suaresa dēļ Urugvajas futbolisti atrodas pusfinālā, nevis jau dzimtenē.

"Nīderlandē valda liela eiforija, un varbūt labi, ka šobrīd neatrodamies tur un nevaram to sajust. Mums patiesi vajag koncentrēties spēlei ar Urugvaju, un tas nebūs viegli. Viņi [urugvajieši] neiekļuva pusfinālā par skaistām acīm, tāpēc mums ir jākoncentrējas, un nedrīkstam domāt, ka jau esam finālā," sacīja Nīderlandes izlases galvenais treneris van Marveiks. "Nīderlande ir spēcīgs pretinieks. Tā nav zaudējusi jau gandrīz divus gadus. Pašreizējā paaudze ir nedaudz citāda, salīdzinot ar ierasto Nīderlandi,- komanda ir ļoti sabalansēta. Būs ļoti grūti – taču ne neiespējami," teica Urugvajas izlases galvenais treneris Tavaress.