Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Sports \ Futbols

Svētkos Latvijas futbola izlase cīnīsies par prestižu un godu

TUVOJAS SIMTS. Vārtsargs Andris Vaņins tuvojas 100 spēļu robežai Latvijas izlases rindās © AFP/Scanpix

Latvijas futbola izlase ceturtdien Astanā un pirmdien Andorā la Veljā aizvadīs pēdējās divas spēles UEFA Nāciju līgas D divīzijā.

Nāciju līgas zemākās D divīzijas 1. grupā uzvarētāja jau ir zināma - tā ir Gruzijas izlase, kas nākamsezon spēlēs C divīzijā un kas ir viena no galvenajām favorītē iekļūšanai Eiropas čempionāta finālturnīrā (pārējie grupu uzvarētāji D divīzijā vēl nav zināmi, taču gruzīni spēj uzvarēt jebkuru no tiem). Pārējām trim izlasēm atlikušajās spēlēs jācīnās par iespējami augstāku vietu - par savu prestižu un godu.

Latvijas izlase var būt gan otrā, gan trešā, gan - diemžēl - arī pēdējā. Nav šaubu, ka spēlētāji darīs visu, lai no tālā brauciena pārvestu uzvaras vai vismaz punktus (nav uzvarēts sešās spēlēs pēc kārtas). Savā laukumā jaunajā UEFA turnīrā neesam uzvarējuši ne Kazahstānu (1:1), ne Andoru (0:0) un kaut vai tāpēc vien spēlēs pretinieku laukumos nebūsim favorīti. Tiesa, tieši šādā lomā Latvijas izlase līdz šim ir spēlējusi sekmīgāk nekā tad, kad tai pašai ir jādiktē notikumus laukumā. Izlases galvenais treneris Miksu Pātelainens uzaicinājis trīs debitantus - jaunā Latvijas čempiona Riga FC vārtsargu Robertu Ozolu un centra aizsargu Antoniju Černomordiju, kā arī mūsu futbola līdzjutējiem pagaidām mazāk zināmo 19 gadu veco centra pussargu Alekseju Saveļjevu, kurš kopš jūlija ir Itālijas B sērijas (pavasarī izkrita no A sērijas) kluba Hellas Verona U19 komandā (Primavera 2a līgā «no zvana līdz zvanam» aizvadīja trīs spēles un izcēlās ar vienu rezultatīvu piespēli, bet lielajā komandā bija kausa izcīņas spēlē). Spēles diriģentu iztrūkums Latvijas izlasē ir acīm redzams, bet vai jaunais spēlētājs jau būs gatavs iet laukumā - to treneri vēl izlems. Ja tā notiks, tad tā būs būtiskākā pārmaiņa izlases rindās, jo pārējie futbolisti izlases rindās jau ir spēlējuši. Atkal izlases rindās ir uzbrucējs Roberts Uldriķis no Šveices kluba Sion, aizsargs Vladislavs Gabovs no Riga FC un pussargs Vladimirs Kamešs no Liepāja/Mogo. Var paredzēt, ka pārsteidzošu pārmaiņu nebūs, ja nu vienīgi - Saveļjevs.

«Tās nebūs formālas spēles, gribam tās aizvadīt pēc iespējas labāk, jo abas atlikušās spēles arī ir komandas veidošanas process. Šīs spēles jau arī ir nākotne, un tā ir jābūvē katrā spēlē,» teica Miksu Pātelainens. «Pēdējās divās spēlēs jau bija saskatāma komandas spēle, futbolisti darbojās brīvāk, labāk sapratās, daži spēļu nogriežņi bija pavisam labi, taču darba vēl ir daudz vairāk nekā jau padarīts. Mums ir vēl vairāki jaunie spēlētāji, kuri būtu pelnījuši iespēju izmēģināt spēkus izlasē, taču visus uzreiz uzaicināt nevaram. Jāturpina strādāt, jāgaida sava iespēja un jābūt gatavam to izmantot.»

Starp tiem, kuriem jābūt gataviem savai iespējai, acīmredzot domāti Kristers Tobers un Mārtiņš Ķigurs no Liepāja/Mogo, Vladislavs Fjodorovs un Ņikita Ivanovs no Metta/LU, jācer, ka nav aizmirsti Dāvis Indrāns no RFS, Kristians Toress no Liepāja/Mogo... Pātelainens bieži bija sastopams virslīgas spēlēs, tāpēc viņa izlases kandidātu saraksts patiesībā ir krietni garāks par to, kurš tiek publiskots pirms izlases sanākšanas kopā.

Latvijas izlases pamatvārtsargam Andrim Vaņinam nākamās divas spēles būs 95. un 96. viņa karjerā, un viņš jau nākamsezon var kļūt par astoto spēlētāju vispār un pirmo vārtsargu, kurš izlases rindās aizvadījis 100 spēļu.

Kazahstānas izlases galvenais treneris bulgārs Stanimirs Stoilovs arī šoreiz izmantos gandrīz tikai Kazahstānas klubu futbolistus - arī šoreiz izņēmums ir tikai 18 gadu vecais uzbrucējs Jerkebulans Sejdahmeds no FC Ufa. Savukārt Andoras futbolisti jau ne reizi vien ir apliecinājuši, ka vismaz pašreiz viņi mums nav «peramie zēni». Būs divas grūtas spēles.

Pirms divām pēdējām spēļu kārtām D divīzijas 1. grupā Gruzijai ir 12 punktu, Kazahstānai - 5, Latvijai un Andorai - pa 2 punktiem. Atlikušajos mačos vēl ceturtdien spēlēs Andora ar Gruziju, bet pirmdien - Gruzija ar Kazahstānu.