FK Ventspils debitēs Eirolīgā

Šovakar pulksten 20 Ventspils kā pirmais no Latvijas futbola klubiem debitēs Eirokausu grupas turnīrā. Ventspilnieki Berlīnē spēkosies ar pazīstamo Vācijas klubu Hertha, un tā būs jaunizveidotās Eiropas līgas pirmās kārtas spēle.

Latvijas futbola spēcīgākais klubs, kā jau itāliešu treneru vadībā ierasts, ieradās Berlīnē ar visnotaļ kuplu delegāciju – 29 futbolistiem, lai gan spēles pieteikumā drīkst ierakstīt tikai astoņpadsmit. Divi atbraukušie – vārtsargs Eltermanis un horvātu pussargs Živko – pat teorētiski nevarēs piedalīties šā vakara spēlē, jo nav pieteikti Eiropas līgas turnīram. Futbolistu plašo izvēli var izskaidrot ar Ventspils spēļu saspringto kalendāru, jo tagad būs jāspēlē ik pēc trim četrām dienām, un treneri vēlas paturēt visus spēlētājus savā redzeslokā, nevis atstāt mājās, lai gatavojas pēc individuāla treniņplāna.

Šovakar noteikti nespēlēs vēl viens spēlētājs no Ventspils delegācijas – uzbrucējs Martinss, kurš dziedē savainojumu. Zem jautājuma zīmes ir arī Astafjeva un Butrika līdzdalība gaidāmajā mačā, jo mikrotraumu dēļ viņi Berlīnē trenējās saudzējošā režīmā. Pārējiem arī šoreiz pirmsspēles dienā tika sarīkoti divi treniņi – no rīta nelielā stadionā, kur galvenā tribīne tiek kardināli pārbūvēta, bet vakarpusē Berlīnes olimpiskajā stadionā, kur nesen fenomenāli skrēja planētais ātrākais cilvēks Useins Bolts, bet pirms trim gadiem Itālijas izlase triumfēja pasaules futbola čempionāta finālmačā. Vai šis stadions būs laimīgs arī Ventspils itāliešiem?

Iespējams, šovakar ventspilnieku rindās debitēs itāliešu aizsargs Dzamperīni, kura transfērs tika gaidīts kuru katru brīdi. Runājot par pēdējā laika papildinājumiem, Ventspils galvenais treneris Nuncio Dzavetjēri Neatkarīgajai atklāja: "No viņiem vislabāk gatavs spēlēt patlaban ir Živko, taču viņš nav pieteikts. Šveicieti Hodelu pagaidām pietaupīšu, jo nevēlos riskēt ar viņa veselību pēc traumas izārstēšanas. Savukārt Latvijas izlases pieredzējušie futbolisti ar bagāto spēļu bagāžu mums ir ļoti nozīmīgi spēlētāji."

Viens no šiem pieredzējušajiem spēlētājiem ir Juris Laizāns, kurš CSKA sastāvā 2005. gadā ieguva UEFA kausu. "Tas jau bija tik sen. Tagad šim turnīram ir cits kauss un es esmu citā komandā – viss sākas no jauna," Neatkarīgajai teica Laizāns. "Esmu spēlējis Čempionu līgā un UEFA kausa izcīņā, bet tagad uzspēlēšu šajā turnīrā. Pats jūtos aizvien labāk, jo ļoti noderīgi bija pēdējo desmit dienu treniņi. Tagad tikai jāatgūst spēles ritms."

Kad Ventspils komanda tika sagaidīta Berlīnes lidostā, autobusa priekšējā logā izaicinoši gozējās uzraksts Liga Travel – tā saucas tūrisma firma, kas uzņem mūsu komandu. Ventspils menedžeri nekavējoties pieprasīja nomainīt šo uzrakstu pret savas komandas nosaukumu. Latvijas čempionvienības futbolisti nevēlas būt tūristi, spēlējot otrajā nozīmīgākajā Eirokausu turnīrā. "Kad tika veikta grupu turnīra izloze, Ventspils pēc ranga atradās 47. vietā no 48 komandām," nosaka treneris Dzavetjēri. "Mūsu mērķis ir pakāpties augstāk šajā rangā un izaugt kā spēlētājiem. Mēs veidojam jaunu komandu, kurā ir jūtama motivācija un entuziasms."

Hertha piedzīvojusi zaudējumus pēdējos četros Vācijas čempionāta mačos un pēc piecām kārtām ieņem pirmspēdējo vietu tabulā. "Viņi izjūt psiholoģisko spiedienu, bet mums vajadzētu spēlēt brīvi un atraisīti. Mums nav ko zaudēt. Mēs varam tikai iegūt un parādīt sevi Eiropai," komandas noskaņojumu pauda Laizāns.

***

EIROPAS LĪGA

Ventspils prognozējamais pamatsastāvs spēlei ar Hertha: Koliņko; Čirkins, Mihadjuks, Dzamperīni, Solovjovs; Višņakovs, Astafjevs, Kosmačovs, Laizāns, Cigirlašs; Gauračs.

Svarīgākais