Futbola čempionāts Euro 2016 notiks Francijā

UEFA Izpildkomiteja piektdien Šveices pilsētā Ženēvā pieņēma lēmumu uzticēt 2016. gada Eiropas futbola čempionāta finālturnīru, kurā pirmo reizi piedalīsies 24 komandas, sarīkot Francijai.

Par pieņemto lēmumu šodien pavēstīja UEFA prezidents Mišels Platinī. Uz tiesībām rīkot Eiropas futbola čempionātu kandidēja trīs valstis - Francija, Turcija un Itālija -, un kā galvenās favorītes tika uzskatītas pirmās divas. Balsošanas pirmajā kārtā katrs no 13 žūrijas locekļiem viņaprāt labākajai kandidatūrai piešķīra piecus punktus, otrajai - divus, bet trešajai - vienu. Pirmajā kārtā pārāka bija Francija (43 punkti), tai sekoja Turcija (38 punkti), bet Itālija ar 23 punktiem palika pēdējā vietā. Otrajā kārtā Francija bija pārāka par mata tiesu - septiņas balsis pret sešām.

Francijas kandidatūras prezentācijā piedalījās arī valsts prezidents Nikolā Sarkozī un futbola leģenda Zinedins Zidāns. Infrastruktūras uzlabošanai Francija investējusi teju divus miljardus (1,7), no kuriem miljardu ieguldījuši privātie uzņēmumi. Francija apsolījusi čempionātu sarīkot 12 stadionos, no kuriem septiņos līdz turnīram plānots veikt lielus renovācijas darbus, bet četri (Lillē, Lionā, Bordo un Nicā) tiks uzbuvēti no jauna. Turnīru uzņems 11 dažādās pilsētas - Parīze, Bordo, Lānsa, Lille, Liona, Nante, Nica, Marseļa, Sentetjēna, Strasbūra un Tulūza. Jāpiebilst, ka reāli spēles norisināsies tikai deviņās arēnās, bet pārējām tiks piešķirts rezervistes statuss.

Francija 1938. un 1998. gadā sarīkoja FIFA Pasaules kausa izcīņas finālturnīrus, pie tam 1998. gadā arī izcīnīja pasaules čempionu titulu. Eiropas čempionātā francūži uzvarēja 1984. gadā, ko rīkoja savās mājās, kā arī 2000. gadā, bet 2006. gada Pasaules kausā palika otrie, finālā piekāpjoties Itālijai.