Latvija pret Turciju: vai Pahara vīri savaldīs ievainoto zvēru?

© f64

Latvijas futbola izlase šovakar "Skonto" stadionā 2016. gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas spēlē sacentīsies ar Turcijas futbolistiem. Spēle sāksies plkst. 21:45, un to tiešraidē rādīs LTV7.

Abas izlases šobrīd ieņem pēdējās divas vietas A grupā, līdz ar to šo spēli savā ziņā var dēvēt par pastarīšu cīņu, lai gan līdz šim aizvadītas ir tikai divas spēles. Latvijas futbolisti pēc neizšķirta Kazahstānā (0:0) atzina Islandes pārākumu (0:3), savukārt turki joprojām ir bez punktiem – 0:3 Islandē un 1:2 Čehijā. Divi zaudējumi galvenajām konkurentēm grupā, kurā ir arī Nīderlande, nozīmē, ka turki vairs nevar īsti atļauties zaudēt punktus. Lai gan Turcijas izlases treneris Fatihs Terims noliedz, ka turku nometnē būtu satraukums par situāciju turnīra tabulā, tomēr skaidrs, ka svarīgi punkti jau ir zaudēti.

Turcijas izlasei ir arī ievērojamas sastāva problēmas. Savainojumu un komandas iekšējo nesaskaņu dēļ nevarēs palīdzēt 12 futbolisti (to vidū arī "Bayer 04" spēlētāji Omers Topraks un Hakans Calhanoglu), taču līdzīgā situācijā ir arī Latvija. Salīdzinājumā ar spēli pret Islandi, šodien nevarēs palīdzēt uzbrucējs Artjoms Rudņevs, taču, iespējams, ierindā atgriezīsies Artjoms Zjuzins. Tāpat kā iepriekšējā mačā, arī šoreiz nespēlēs savainotie Andris Vaņins, Aleksandrs Cauņa, Vitālijs Maksimenko, Artis Lazdiņš, Oļegs Laizāns un Edgars Gauračs.

Protams, Turcijas un Latvijas savstarpējās spēles pārsvarā saistās ar 2004. gada Eiropas čempionāta atlases cikla "play-off" notikumiem. 2003. gada rudenī Latvija divreiz šokēja turkus – sākumā Rīgā uzvarot ar 1:0, bet pēc tam Stambulā atspēlējoties no 0:2 un triumfējot divu spēļu summā. Latvija un Turcija ir aizvadījušas vēl divas savstarpējās spēles. Pirmais mačs notika tālajā 1924. gadā, kad turki Rīgā uzvarēja ar 3:1, bet pagājušā gada maijā Vācijas pilsētā Duisburgā abas izlases cīnījās neizšķirti (3:3).

2014. gada Pasaules kausa atlases ciklā Turcija palika ceturtajā vietā grupā, no otrās vietas (un "play-off") atpaliekot par trijiem punktiem. Starp citu, arī toreiz turkus iegāza neveiksmīgais cikla sākums – ja neveiksme pret Nīderlandi izbraukumā bija samērā pieņemama, tad zaudējums rumāņiem (mājās 0:1) un ungāriem (izbraukumā 1:3) iedragāja dienvidnieku izredzes. Pēdējais lielais turnīrs, kuram turki kvalificējās, bija 2008. gada Eiropas čempionāts Austrijā un Šveicē – Turcija aizkļuva līdz pat pusfinālam, kur piekāpās Vācijai (2:3).

Latvijas izlases galvenais treneris Marians Pahars pirms mača atzinis, ka turki daudz spēlē individuāli, tikmēr galvenā uzmanība viesu rindās tiks pievērsta Madrides "Atletico" pussargam Ardam Turanam. Pahars gan piebilda, ka plāns Turana neitralizēšanai jau esot gatavs. Gaidāmā spēle būs ļoti nozīmīga abām komandām, bet ar iznākumu jebkurā gadījumā, visticamāk, apmierināta būs tikai viena izlase.

Preses konferencē pirms gaidāmā mača Pahars arī atklāja, ka Latvija spēlēs, balstoties uz citu spēlētāju izkārtojumu, tiesa, detalizētāk Latvijas treneris nevēlējās komentēt savas komandas taktiku pret turkiem. Pahars gan piebilda, ka ir liela iespēja Ginta Freimaņa debijai izlases pamatsastāvā, savukārt par Rudņeva iespējamo aizvietotāju izlases treneris vēl domā. Diezgan droši, ka pamatsastāvā laukumā dosies Valērijs Šabala, bet viņam blakus uzbrukumā spēlēs Eduards Višņakovs vai Deniss Rakels.

Spēle sāksies plkst. 21:45, un to vadīs Skotijas tiesnešu brigāde ar Bobiju Madenu priekšgalā. Maču tiešraidē rādīs LTV7.

Svarīgākais