Latvija FIFA rangā apdzen Lietuvu

© F64

Latvijas futbola izlase FIFA rangā pakāpusies uz 103. vietu, kas ir par sešām vietām augstāk nekā Latvijas atradās pēdējo divu mēnešu laikā un ļauj apsteigt Lietuvas izlasi. Savukārt līderpozīcijas pārņēmusi pasaules čempione Vācija.

Pasaules futbola hierarhiju būtiski ietekmēja aizvadītajā mēnesī Brazīlijā notikušais Pasaules kausa finālturnīrs, kurā Latvija nepiedalījās, taču spēja pakāpties par sešām vietām. Latvijas izlases pēdējās spēles bija Baltijas kausā, kad svinētas uzvaras gan pār Igauniju, kura pakāpusies uz 92. vietu (iepriekš 98.) gan Lietuvu, kurai Latvija pēc ilgāka pārtraukuma "aizgājusi garām".

Arī Lietuva piedzīvoja nelielu kāpumu rangā, taču šobrīd ieņem 104. vietu, tieši aiz Latvijas valstsvienības (abas gan šķir tikai divi punkti). Latvijas kāpums rangā saistīts ar tādu izlašu kā Haiti, Kubas, Centrālāfikas republikas un Gvinejas kritumu, tāpat tālu uz leju nobīdīta Salvadora, kurai 53 vietu (!) kritums - no 68. uz 121. vietu.

Latvijas nākamais mačs paredzēts jau "Euro 2016" atlases turnīra ietvaros ar Kazahstānu, kura FIFA rangā noslīdējusi no 124. līdz 127. vietai. Savukārt cita mūsu A grupas pretiniece Nīderlande, kura Pasaules kausā ieguva bronzas medaļas, pakāpusies par 12. vietām un šobrīd ir ranga trešajā vietā. Oranžie bija vienīgie no A grupas, kuri piedalījās finālturnīrā, bet Čehija tikmēr noslīdējusi uz 35. vietu (iepriekš 34.), Turcija pakāpusies uz 32. pozīciju, bet Islande no 52. ailītes pacēlusies uz 47.

Vērā ņemamas pārmaiņas notikušas arī ranga galvgalā - visiespaidīgākie kāpumi ir jau iepriekš pieminētajai Nīderlandei un Kostarikai (no 28. uz 16. vietu), kuras abas PK ceturtdaļfināla uzvarētāju noskaidroja vien pēcspēles sitienos. Ranga līderpozīcijas pārņēmusi pasaules čempione Vācija, bet fināliste Argentīna ir otrajā vietā. Jāizceļ arī Kolumbijas un Beļģijas nonākšana attiecīgi ceturtajā un piektajā vietā, savukārt bijusī līdere Spānija pēc izstāšanās grupu turnīrā atkritusi uz astoto vietu. Tas gan tik un tā ir pieklājīgs kritums nekā Anglijai, kura no pirmā desmitnieka aizceļojusi uz 20. vietu.