Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Sports \ Futbols

Vācijas izlase izcīna Pasaules kausu futbolā

© Scanpix

Par Pasaules kausa ieguvēju 2014. gada finālturnīrā kļuvusi Vācijas izlase, kura papildlaikā ar 1:0 pieveica Argentīnu. Uzvaras vārtus guva Mario Gece, un nu Vācija kļuvusi par četrkārtējo pasaules čempioni.

Pirms spēles

Pasaules kausa izcīņā bija sasniegusi savu kulmināciju, taču uz to no malas bija spiests noraudzīties Sami Kedira, kurš iesildoties guva traumu. Viņa vietu sākumsastāvā ieņēma Kristofs Krāmers, savukārt Argentīna rezervē atstāja Serhio Agvero un Anhelu di Mariju, kuri iepriekš bija guvuši traumas, tiesa, viņu iziešanu laukumā neviens nebija oficiāli noliedzis.

Pirms svarīgākās futbola spēles šajā četrgadē savu viedokli atgādināja apmēram 300 demonstranti, kuri pie stadiona ieejas protestēja pret milzīgajiem izdevumiem, rīkojot Pasaules kausa izcīņu. Spēli gan tas neaizkavēja, un futbola izrāde "Maracana" stadionā varēja sākties

Argentīna veido asus pretuzbrukumus, Hevedess trāpa pa vārtu stabu

Vācija mača sākumā bumbu kontrolēja vairāk, taču uzreiz par sevi lika manīt argentīniešu ātrums pretuzbrukumos - te Igvains par mata tiesu sita garām, te soda laukumā ielauzās Mesi. Vācija tikmēr tika pie diviem soda sitieniem no labām pozīcijām, kuras abas izniekoja, taču īstais nervu pārbaudījums sekoja 22. minūtē. Toni Krosa atspēle aizsargam nonāca pie Igvaina, kurš bija pilnīgi brīvs Vācijas vārtu priekšā - šķiet, ko tādu negaidīja arī Igvains un aizsita garām, nemaz necenšoties apspēlēt Manuelu Noieru viens pret vienu.

Taču Igvains bija nekļūdīgs 30.minūtē, raidot bumbu vārtos pēc Laveci centrējuma, tiesa, fiksētā aizmugure lika rezultātam palikt neatklātam. Vācija varēja atviegloti nopūsties, taču iepriekš sadursmē gūtā trauma izrādījās pārāk nopietna Krāmeram - viņa vietā devās Andrē Širle. Uzreiz pēc viņa nākšanas laukumā radās bīstams moments pie Romero vārtiem, taču - aizmugure.

40.minūtē Vāciju pretuzbrukumā atkal pieķēra Mesi, kurš prasmīgi nogādāja bumbu pie Laveci, taču pēdējā brīdī glāba aizsargs Boatengs. Vācijai gan bija iespēja visu vērst par labu, kad puslaika pēdējā minūtē lieliski ar galvu sita Benedikts Hevedess, taču bumba trāpīja pa vārtu stabu. Lai arī pēc puslaika 0:0, par garlaicīgu šo futbolu nosaukt grūti.

Bīstamu momentu maz, taču spriedze - nemitīga

Otrā puslaika sākumā laukuma devās Agvero un iniciatīvu savās rokās bija pārņēmusi Argentīna. Mesi izkārtoja sev labu sitiena pozīciju, taču sita nedaudz garām. Nu pretuzbrukumu taktiku nācās pielietot Vācija, taču caurumus Argentīnas aizsardzībā bija pagrūti atrast. Savukārt laukuma otrā pusē Noiers, spēlējot izgājienā, ietriecās Igvainā, sagādājot viņam pamatīgu sasitumu, turklāt netiekot sodīts par to.

Spēle pamazām kļuva piesardzīgāka un pārvirzījās Argentīnas laukuma pusē, taču joprojām nebija pazuduši Mesi caurgājieni, no kuriem katrs lika nodrebēt Vācijas līdzjutējiem. Nomainīts tika Igvains, bet 80. minūtē pie bumbas pretinieku soda laukumā tika Hevedess - šoreiz viņam uzsist neļāva, un pendele arī netika nozīmēta.

Mača noskaņu nedaudz pabojāja laukumā izskrējis līdzjutējs, bet viņa izgājiens uzvaru pamatlaikā nevienai no komandām nenesa. Kompensācijas laikā ļoti bīstamu uzbrukumu izveidoja Vācija, taču pietrūka noslēdzošā sitiena.

Gece - uzvaras vārtu autors

Papildlaika sākumā Vācijai bija jāizvirzās vadībā, taču viens no retajiem, kurš tā nedomāja bija Serhio Romero - viņš teju neticamāk veidā atvaira Širles sitienum bet Ezilam pēc tam vairs neviens sist neļauj. Likās, ka Argentīna iesēdusies aizsardzībā, taču sekoja ilgs tās uzbrukums, kura noslēgumā pēc Hummelsa kļūdas viens pret vārtsargu palika Palasio, tomēr neprata izmantot izdevību.

Papildlaika otrajā pusē vairākkārt noteikumi tika pārkāpti pret Šveinsteigeru, un vācu pussargam divcīņā tika pārsista seja. Viņš spēli varēja turpināt, un pieredzēja savas izlases slavas mirkli - ar centrējumu vārtu priekšā atrasts tika uz maiņu nākušais Mario Gece, kurš kritienā guva vārtus.

Papildlaika izskaņā Argentīnai vēl bija pāris iespējas, bīstamākā - Mesi soda sitiens no apmēram 25 metriem, taču viņa sistā bumba kopā ar Argentīnas cerībām uzlidoja augstu gaisā, un par pasaules čempioni kļuva Joahima Lēva trenētā Vācijas izlase. Vācieši Pasaules kausu ieguvuši ceturto reizi, taču kā vienota valsts (pirms tam VFR) - pirmo reizi.