FIFA veic pastiprinātas dopinga pārbaudes Kostarikas futbolistiem

© Scanpix

Pasaules kausa finālturnīru futbolā organizējošā FIFA pēc spēles pret Itāliju likusi uz dopinga pārbaudēm ierasties septiņiem Kostarikas spēlētājiem, kamēr no Itālijas izlases tika izsaukti vien divi. Kostarikas futbolisti šādu soli uztvēruši ar izbrīnu, taču norādījuši, ka viņiem nav ko slēpt un, ja FIFA vēlas, tā var izsaukt uz pārbaudēm kaut vai visu komandu.

20. jūnija spēlē Kostarika sagādāja iespaidīgu pārsteigumu futbola pasaulei, pieveicot Itāliju un kā pirmā izejot no tā sauktās "nāves grupas". Pēc uzvaras ar 1:0 kostarikāņi bija nepatīkami pārsteigti, kad septiņi izlases spēlētāji, ieskaitot uzvaras vārtu autoru Braienu Ruisu, tika izsaukti uz dopinga pārbaudēm.

Viens no pārbaudāmajiem bija arī vārtsargs Keilors Navass, kurš atzina, ka cilvēki joprojām nevar noticēt Kostarikas spējām pieveikt Urugvaju un Kostariku: "Savukārt mēs tam ticējām jau no paša sākuma, taču, par laimi, visi esam labā noskaņojumā un ar skaidru apziņu. Ja reiz FIFA vēlas pārbaudīt visu komandu, lai viņi to dara."

Navass arī novērtēja šīs pārbaudes kā "cieņas trūkumu" pret viņa komandu, taču izteica gatavību uztvert to ar humoru. Viņam piekrita arī Ruiss: "Izskatās jau nedaudz pārspīlēti, bet neko nevaru izdarīt. Mums nav ko slēpt, mēs godīgi trenējāmies un nelietojām nekādas aizliegtās vielas. FIFA pieprasīja pārbaudes, un nav problēmu tās veikt, taču septiņiem spēlētājiem uzreiz - tas ir nedaudz par traku."

FIFA oficiālā paziņojumā paskaidrojusi šādu soli, norādot, ka diviem kostarikāņiem tika veiktas ierastās dopinga pārbaudes, bet pārējie pieci tikuši izsaukti, jo viņiem nebija veiktas pārbaudes pirms čempionāta sākuma.

Šāds FIFA skaidrojums nav apmierinājis Argentīnas futbola leģendu Djego Maradonu, kurš pats 1994. gadā tika izraidīts no finālturnīra neatļautu vielu lietošanas dēļ: "Kāpēc pārbaudīt septiņus no Kostarikas, bet ne septiņus no Itālijas? Tā notika tikai tāpēc, ka daži cilvēki ir nepatīkami pārsteigti par to, ka astotdaļfinālā iekļūst nevis lielās izlases, bet gan Kostarika, līdz ar to sponsori nemaksās naudu, ko viņi ir apsolījuši. Tas ir pret noteikumiem. Katrai komandai uz dopinga kontroli jāsūta divi spēlētāji, un punkts. Labi zinu, ko runāju, jo izgāju tam visam cauri."

Jāatgādina, ka Kostarikai spēle pret Itāliju bija jau otrā šajā Pasaules kausā- pirmajā ar 3:1 tika pieveikta Urugvaja, bet grupu turnīrs tiks noslēgts ar maču pret cerības jau zaudējušo Angliju.