Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Sports \ Futbols

Dopinga pārbaudi izgājuši 90% PK futbolistu, visi rezultāti - negatīvi

© www.fifa.com

FIFA pirmajās dopinga pārbaudēs pirms Pasaules kausa finālturnīra analīzes tika ņemtas vairāk nekā 90% visu dalībnieku, un visi rezultāti izrādījušies negatīvi, vēsta FIFA.

Jau pirms Pasaules kausa finālturnīra sākuma bija zināms, ka 2014.gada turnīrs būs vēsturisks vismaz vienā – dopinga apkarošanas ziņā. Pirmo reizi futbola vēsturē dopinga pārbaudes tiek veiktas pilnībā visiem Pasaules kausa futbolistiem.

Pirmais posms jau ir noslēdzies. Lielākajai daļai futbolistu (800 jeb 91,5%) pirms finālturnīra sākuma tika veiktas asins un urīna analīzes, un rezultāti ir iepriecinoši – nav liecību par aizliegto vielu klātbūtni šo sportistu organismos. Atlikušajiem sportistiem analīzes tiks veiktas finālturnīra gaitā.

FIFA medicīniskā dienesta vadītājs Jiri Dvorāks runāja par projekta nozīmīgumu: "Tā bija milzīga apņēmība uzsākt šo projektu tik plašā mērogā, turklāt vēl ņemot vērā sezonas ritējumu. Man jāsaka, ka visi spēlētāji, ārsti un treneri labprāt pieņēma šo pieeju. Ir svarīgi saprast, ka mēs visi vēlamies izskaust dopingu no futbola un sporta kopumā."

Papildus šīm analīzēm tiek veiktas arī pārbaudes spēļu laikā, kad tiek piesaistīti divi spēlētāji no katras komandas. Visi rezultāti arī tiek salīdzināti pēdējo 2-3 gadu lielajiem turnīriem (Čempionu līga, Euro2012, FIFA Pasaules klubu kauss, FIFA Konfederāciju kauss), lai novērotu iespējamās atšķirības, kas varētu norādīt uz kādu preparātu lietošanu.