Samoilovs un Šmēdiņš izcīna Eiropas sudrabu

© Sportacentrs.com

Šodien Austrijas pilsētā Klāgenfurtē tika sadalītas Eiropas čempionāta medaļas pludmales volejbolā vīriešiem.

Turnīrā ar pirmo numuru izsētais Latvijas pāris Aleksandrs Samoilovs un Jānis Šmēdiņš finālā tikās ar septīto numuru izsētajiem spāņiem Pablo Ereru un Adrianu Gaviru un piekāpās viņiem divos setos - 19:21 un 17:21.

Pirmā seta sākumā neliela iniciatīva piederēja Latvijas duetam, kas izvirzījās vadībā ar divu punktu pārsvaru (5:3). Tomēr pretinieki panāca izlīdzinājumu (5:5) un, gūstot četrus punktus pēc kārtas, vēlāk arī ieguva trīs punktu vadību - 10:7. Seta turpinājumā Spānijas pāra pārsvars saglabājās viena un trīs punktu robežās, kas tika noturēts līdz pat seta beigām - otrā setbumba tika pārvērsta uzvarētā setā (21:19).

Otrā seta sākumā Samoilovam un Šmēdiņam izdevās iegūt lielāko pārsvaru (7:4), tomēr spāņi nekavējoties atbildēja ar četriem punktiem pēc kārtas - 7:8. Pēc Samoilova sitiena autā Ereras un Gaviras pārsvars tika palielināts līdz diviem punktiem (10:8), taču Šmēdiņš ar bloka palīdzību atkal panāca izlīdzinājumu - 10:10. Otrā seta izšķirošie notikumi norisinājās neilgi pirms galotnes, kad laukumā radās apjukums - pieļaujot kļūdu pēc laukumu maiņas, tiesneši pat divreiz mainīja spēles rezultātu.

Beigu beigās strīdz beidzās ar spāņu vadību viena punkta izteiksmē, tomēr Erera un Gavira galotnē dominēja un pēc Samoilova sitiena autā svinēja Eiropas čempionu titulu - 21:17 otrajā setā un 2-0 visā mačā. Samoilovs un Šmēdiņš Eiropas čempionātu atklāja ar uzvaru Latvijas derbijā - 54 minūšu cīņā ar 22:20, 18:21 un 15:8 tika pieveikti Ruslans Sorokins un Toms Šmēdiņš. Pēc tam Samoilovs un Šmēdiņš divos setos apspēlēja austriešus Tomasu Kunertu un Lorencu Petučnigu (21:18, 21:10), bet trešajā mačā nācās atzīt norvēģu Ivera Andreasa Horema un Geira Eituna pārākumu (19:15, 15:21).

Par spīti zaudējumam, Samoilovs un Šmēdiņš grupā ieņēma pirmo vietu, bet Sorokins un Šmēdiņš zaudēja arī pārējos mačos un palika pēdējie. Astotdaļfinālā Latvijas pāris apspēlēja nīderlandiešus Stīkemu un Vārenhorstu (28:26, 21:14), bet pēc tam uzvarēja arī jau pieminētos norvēģus Horemu un Eitunu (21:15, 21:13) un poļus Fijaleku un Prudelu (15:21, 21:13, 15:8), kas pēcāk tika pie bronzas godalgām. Spānijas duets čempionāta laikā zaudēja tikai vienā setā.