U20 basketbola izlasei cīņa par pusfinālu: Latvija pret Melnkalni

Šodien pulksten 15:45 Igaunijas galvaspilsētā Tallinā notiekošajā FIBA Eiropas U20 čempionātā Latvijas valstsvienība galvenā trenera Artūra Štālberga vadībā centīsies pārvarēt ceturtdaļfināla barjeru, tiekoties ar Melnkalnes izlasi.

Latvijas valstsvienība ceļu uz ceturtdaļfinālu sāka vareni – sešas uzvaras pēc kārtas ļāva sasniegt labāko startu Eiropas čempionātu finālturnīru vēsturē jebkurai Latvijas izlasei. Tas ļāva priekšlaicīgi nodrošināt ne tikai vietu ceturtdaļfinālā, bet arī pirmo vietu abās apakšgrupās (C un F). Pēdējā F grupas mačā, spēles laiku iepriekš vairāk spēlējušajiem stipri limitējot, Latvija piekāpās Francijai, kas jau bija zaudējusi cerības par vietu Top8.

Pēdējās divās spēlēs mūsu komandai nepalīdzēja Kaspars Vecvagars, kurš mačā pret Slovēniju salauza rādītājpirkstu labajai rokai. Iepriekš galvenais treneris Artūrs Štālbergs nezaudēja cerību, ka Kaspars varētu atgriezties uz izslēgšanas mačiem. Dienu pirms spēles Vecvagars treniņā piedalījās, taču darbojās atsevišķi no pārējiem. Lielākas skaidrības par kapteiņa līdzdalību spēlē nav. Kaspara prombūtnē par kapteini ieceltais Ojārs Siliņš nespēlēja pret Franciju, taču tas vairāk profilakses nolūkos, un Ojārs būs ierindā šīs dienas mačā.

Pirms gada mūsu valstsvienība sasniedza visu laiku austāko rezultātu U20 čempionātos, ceturtdaļfinālā atzīstot Serbijas pārākumu un turnīru pabeidzot sestajā vietā. Šī gada valstsvienībai ir visas iespējas šo rezultātu labot. Šī komanda jau ierakstījusi savu vārdu mūsu basketbola vēsturē arī ar citu sasniegumu – sešas uzvaras pēc kārtas ļaus pirmo reizi pabeigt finālturnīru ar pozitīvu bilanci (2000. un 2002. gadā bilance bija 3-2, taču toreiz formāts bija citāds un līdz finālturnīram mūsējie nemaz netika). Skaidrs, ka ar to vien mūsējie nesamierināsies un šīs dienas spēlē pret Melnkalni mēģinās veikt vēl jaunāku, skaļāku un spožāku ierakstu mūsu basketa vēstures grāmatās.

Melnkalne turnīru sāka pārliecinoši, sakaujot pirmos trīs pretiniekus pēc kārtas – Ukrainu (83:58), Horvātiju (79:56) un Zviedriju (91:65). Zaudēts B grupā tika vien Turcijai (71:84), taču šī neveiksme ievadīja melno sēriju – E grupā melnkalnieši zaudēja gan Lietuvai (56:63), gan Grieķijai (47:70). Izšķirošajā spēlē par tikšanu ceturtdaļfinālā atgrieza rezultativitāti un sekmīgu darbību aizsardzībā, apspēlējot Vāciju (75:64).

Melnkalnes spēles stils zināmā mērā ir līdzīgs Latvijas stilam – agresīva aizsardzība pa visu laukumu, taču, atšķirībā no Latvijas, Melnkalne vēl vairāk izmanto zonas aizsardzību arī pozicionālā spēlē. “Jābūt gataviem visas 40 minūtes spēlēt pret zonas aizsardzību un jābūt gataviem pārvarēt agresīvu, taču diezgan haotisku presingu. Komandām, kuru saspēles vadītāji netika galā ar presinga žņaugiem, pret melnkalniešiem radās nopietnas problēmas,” gaidāmo no pretiniekiem basket.lv iezīmēja Štālbergs.“Izšķiroša nozīme būs mūsu prasmei uzbrukumā nospēlēt disciplinēti un gudri. Jābūt gataviem pretinieku provokācijām un centieniem izsist mūs no ritma.”

Melnkalnes komandai ir tikai četri virsdivmetrinieki, taču statistikas rādītājos dominē tieši lielie spēlētāji – rezultatīvākais ir spēka uzbrucējs Marko Mugoša (16,6 punkti), visvairāk bumbu zem groziem savāc centrs Vukota Pavičs (7,1), kuram arī visvairāk pārtverto bumbu (2,1), bet cits centrs Danilo Nikoličs ar 2,4 bloķētiem metieniem ieņem pirmo vietu šajā rādītājā visā turnīrā. Tiesa, Siliņš atpaliek vien nedaudz (2,3).

Melnkalne ir Eiropas basketbola fenomens – valstiņa ar 625 tūkstošiem iedzīvotāju spējusi saražot astoņus NBA spēlētājus, divi šobrīd aktīvie Nikola Pekovičs un Nikola Vučevičs ir uzlecošās līgas zvaigznes. Tāpat Melnkalnei ir Eirolīgas zvaigznes – basketbols noteikti ir viena no ejošākajām, ja ne pati ejošākā valsts eksporta prece. Tieši U20 vecumā Melnkalne parasti sasniedz labākos rezultātus – viens B divīzijas čempiontituls un četri gadi pēc kārtas Top7. Pie medaļām gan nav izdevies tikt, bet pirms gada Slovēnijā pirmo reizi nācās palikt ne tikai ārpus ceturtdaļfināla, bet pat Top12. No pagājušā gada sastāva šī gada modelī ir pieci spēlētāji.

Šī gada sastāva modelī melnkalniešu galvenais treneris Mihailo Pavičevičs, kurš ikdienā vada “Mornar Bar“ klubu, bet U20 izlasi vada jau trešo vasaru pēc kārtas, pulcējis 11 Melnkalnes līgā spēlējošus basketbolistus un Nihadu Mušoviču, kurš visu dzīvi pavadījis ASV, kur arī šobrīd iegūst augstāko izglītību Fordhemas universitātē (NCAA).

Svarīgākais