Latvija šodien pēc pirmās uzvaras pret Austriju

© Romāns Kokšarovs

Šodien trešo spēli 2013. gada pasaules čempionātā hokejā aizvadīs Latvijas valstsvienība, kas pirmajās dienās atzina Krievijas un ASV hokejistu pārākumu. Šoreiz pretiniekos Austrija, kas arī piedzīvojusi divus zaudējumus un pasaules rangā atrodas četras pozīcijas aiz mūsējiem.

Mača sākums pulksten 16:15, tiešraide kanālā TV3.

Latvijas hokejisti 77. pasaules čempionātu sāka piektdien, ar 0:6 piekāpjoties pašreizējās titula īpašnieces Krievijas priekšā. Taču vērts atzīmēt, ka līdz 29. minūtei mūsējie atradās iedzinējos ar tikai vienu vārtu starpību, turklāt bija izturējuši divas minūtes trijatā un piecas minūtes mazākumā. Beigās gan pietrūka spēka, kā rezultātā turnīru nācās sākt ar smagu neveiksmi.

Savukārt pret ASV latvieši 22. minūtē izvirzījās vadībā - pēc lieliskas Jāņa Sprukta piespēles ar plaukstas metienu no vidējas distances izcēlās aizsargs Artūrs Kulda, gūstot savus pirmos vārtus pasaules čempionātos. Lai gan pēc 40 minūtēm atradāmies iedzinējos, bijām izdarījuši par pieciem metieniem vairāk nekā sāncenši. Tomēr trešajā trešdaļā amerikāņi izmantoja pārsvaru metienos (14:3) un guva vēl divus bezatbildes vārtus - 4:1. Pie 0:0 izgājienu vienatnē pret vārtsargu neizmantoja komandas kapteinis Lauris Dārziņš, bet pie 1:2 - cits pirmās maiņas uzbrucējs Mārtiņš Cipulis.

Dārziņš vakar netrenējās - viņam bija piešķirta atpūta. Tāpat laukumā nedevās aizsargs Georgijs Pujacs, kuram pa ausi trāpīja amerikāņu hokejista no zilās līnijas spēcīgi raidītā ripa. Taču beidzot spēlēt drīkstēs uzbrucējs Koba Jass, kurš izcietis divu spēļu diskvalifikāciju, kas tika piespriesta jau pagājušajā gadā.

Šodien pretī stāsies Austrijas valstsvienība, kas pērn atkal izcīnīja ceļazīmi uz augstāko divīziju. Austrieši starp labākajām pasaules komandām divus gadus pēc kārtas pēdējo reizi bija 2004., bet turpinājumā ceļojusi augšup un lejup. Zaudējums latviešiem viņus šādam scenārijam pietuvinās arī šogad, jo svētdien ar 1:3 tika zaudēts Francijas valstsvienībai.

Pret frančiem vārtus guva Austrijas izlases līderis Tomass Vaneks no Nacionālās hokeja līgas kluba Bufalo "Sabres". 29 gadus vecais uzbrucējs aizvadītajā sezonā parādīja teicamu sniegumu - divos no pirmajiem sešiem mačiem Vaneks bija ticis pie pieciem rezultativitātes punktiem. Pēc astoņām spēlēm viņš ar 19 punktiem bija rezultatīvākais spēlētājs līgā. Vaneks sezonu pabeidza ar 41 (20+21) punktu 38 spēlēs, taču kļuvis skaidrs, ka "Sabres" līderim tā bija pēdējā sezona Bufalo - komandā notiks paaudžu maiņa, bet austrietis nevēlas būt tās sastāvdaļa.

Otrā spēlē Austrija izrādīja pretestību amerikāņiem - eiropieši sestajā minūtē atradās vadībā ar divu vārtu pārsvaru, bet beigās zaudēja ar 3:5. Austriešu rezultatīvākais spēlētājs ar divām rezultatīvām piespēlēm ir 32 gadus vecais malējais uzbrucējs Markuss Peintners, kurš Austrijas komandas "Villacher SV" sastāvā šosezon 51 spēlē atzīmējās ar 32 punktiem.

Lielākā daļa Austrijas hokejistu spēlē vietējā čempionātā, bet ir arī pārstāvji no Zviedrijas, piemēram, pirmais vārtsargs Bernhards Štarkbaums. Pēc "Villacher SV" aizvadītās sezonas viņš pērn pārcēlās uz Elitsērijas klubu "MODO", kura rindās aizvadītajās 46 spēlēs atvairīja 93,3% metienu un vidēji spēlē ielaida 2,06 vārtus. Taču izslēgšanas spēlēs statistika pieticīgāka - četras spēles, 87,1% atvairīto metienu un vidēji 4,07 vidēji spēlē ielaistās ripas. Līdzīga statistika arī pēc spēlēm pret ASV un Franciju - 85,45% un 4,09.

Latvija pret Austriju pēdējo reizi spēlēja 2011. gada pasaules čempionātā, uzvarot ar 4:1 (latviešiem visus vārtus guva hokejisti, kuri šogad nav sastāvā). Uzvara izcīnīta arī 2009. gada čempionātā - 2:0. 2007. gadā Maskavā panākums ar 5:1, bet 2004. gadā Prāgā - ar 5:2. Ir pamats cerēt, ka mūsējie pārtrauks sešu zaudēto spēļu sēriju un izcīnīt pirmo panākumu turnīrā.

Vai cerības vainagosies panākumiem? Spēles sākums pulksten 16:15, tiešraide kanālā TV3.

Svarīgākais