Latvijas hokeja izlase sauso sēriju mēģinās pārtraukt pret ASV

© Romāns Kokšarovs

Otro spēli 2013. gada pasaules čempionātā hokejā aizvadīs Latvijas valstsvienība, kas vakar ar 0:6 atzina pašreizējās čempiones Krievijas pārākumu.

Šodien mūsējiem pretī stāsies Amerikas Savienoto Valstu hokejisti. Vai latviešiem izdosies pārtraukt sauso sēriju? Mača sākums pulksten 20:15, tiešraide kanālā TV3.

Latvijas hokejisti vakar tikšanos ar pasaules čempioniem krieviem sāka aktīvāk, taču 14. minūtē nonāca iedzinējos pēc sāncenšu aizsarga Jevgeņija Birjukova metiena no distances. Otrās trešdaļas ievadā mūsējie izturēja divas minūtes trijatā un piecas minūtes mazākumā, bet ielaida 22 sekundes pēc tam, atkal ar metienu no distances izceļoties krievu aizsargam. Mūsējiem nepietika spēka, kā rezultātā viņi salūza, čempionātu sākot ar smagu neveiksmi - 0:6.

Pēdējās 20 minūtes Latvijas valstsvienības vārtus sargāja Edgars Masaļskis, kuram tā bija pirmā spēle pēc pavasarī veiktās operācijas. Viņš kapitulēja pēc pirmā metiena (trešās trešdaļas 17. sekundē izcēlās krievu spožākā zvaigzne Iļja Kovaļčuks). Latviešu galvenais treneris Teds Nolans pēc spēles paziņoja, ka šodien vārtos Masaļski redzēsim jau no pirmajām sekundēm, bet citas izmaiņas sastāvā nav plānotas. Tiesa, korekcijas var ieviest čempionāta rīkotāji - Armandam Bērziņam tika piespriestas 5+20 soda minūtes.

Vakar čempionātu sāka arī Amerikas Savienoto Valstu hokejisti. Viņiem gan klājās labāk - ar 5:3 pārspēta Austrija. Tomēr ziemeļamerikāņi neiztika bez izbīļa - sestajā minūtē viņi bija nonākuši iedzinējos ar 0:2. Pieci ASV spēlētāji tika pie diviem punktiem, arī aizsargi Džastins Folks un Ēriks Džonsons (vienīgais ar diviem rezultatīviem trāpījumiem).

"Sākām pasīvi, bet zinājām, ka sāncenši būs aktīvi jau no pirmajām minūtēm - viņi ir kopā jau ilgāku laiku, kamēr mēs sanācām kopā tikai pirms dažām dienām," atzina amerikāņu uzbrucējs Tims Steipltons, kuram pret austriešiem gūtie vārti bija pirmie pasaules čempionātos. Sezonu 30 gadus vecais hokejists aizvadīja Kontinentālās hokeja līgas klubā Minskas "Dinamo", 52 regulārās sezonas spēlēs gūstot 40 punktus.

Viņš nav vienīgais ASV izlases spēlētājs, kurš nepārstāv Nacionālās hokeja līgas klubu. Vārtsargi Džons Gibsons un Kels Hīters ir no Amerikas Hokeja līgas klubiem jeb NHL fārmklubiem, tāpat kā uzbrucējs Denijs Kristo, bet Džeikobs Trouba sezonu pavadīja universitātē. Toties vārtsargu līnijā ir garākais vārtsargs NHL vēsturē - 201 centimetru garais Bens Bišops no Tampabejas "Lightning". Tampā aizvadītajās deviņās spēlēs viņš atvairīja 91,7% metienu, bet Otavas "Senators", kur tika sākta sezona, aizvadītas 13 spēles un atvairīti 92,2% metienu.

No "Lightning" ir arī 28 gadus vecais aizsargs Mets Kārls, kurš šosezon 48 spēlēs guva piecus vārtus un izdarīja 17 rezultatīvas piespēles. Piecus vārtus guva arī Džastins Folks no Karolīnas "Hurricanes".

Amerikāņu kapteinis ir Pols Štjastnijs no Kolorado "Avalanche". 27 gadus vecais centra uzbrucējs šosezon izcēlās ar deviņiem vārtiem un 15 rezultatīvām piespēlēm, kļūstot par "Avalanche" trešo rezultatīvāko spēlētāju. ASV galvenais treneris Džo Sako arī strādāja "Avalanche", bet pēc tam, kad Kolorado sezonu noslēdza Rietumu konferences pēdējā vietā, tika atlaists.

Pasaules čempionātā amerikāņi pie medaļām pēdējo reizi tika 2004. gadā, finišējot trešajā vietā. 2009. gadā bija ceturtā vieta, bet nākamajā čempionātā viņi cīnījās par vietas saglabāšanu elitē. Tomēr pret ASV latviešiem tradicionāli nav veicies. 2009. gadā zaudējums ar 2:4, 2008. gadā zaudēti četri bezatbildes vārti, 2006. gadā arī 2:4. Pēdējā uzvara bijusi 2001. gadā ar 2:0.

Taču lielāku satraukumu šoreiz izraisa cita sērija. Latvijas valstsvienība nav pratusi gūt vārtus jau vairāk nekā četrās spēlēs pēc kārtas, un kopumā tas sastāda 276 minūtes un piecas sekundes. Vai izdosies sauso sēriju lauzt? Spēle Helsinkos sāksies pulksten 20:15, tiešraidi piedāvās kanāls TV3.

Svarīgākais