Latvija pasaules čempionātu sāks pret titula īpašnieci Krieviju

Šodien pirmo spēli 2013. gada pasaules čempionātā hokejā aizvadīs Latvijas valstsvienība, kas pulksten 16:15 Somijas galvaspilsētā Helsinkos spēkosies ar pašreizējo čempioni Krieviju. Mača tiešraidi piedāvās kanāls TV3.

Pirms 77. pasaules čempionāta hokejā Latvijas izlase aizvadīja septiņas pārbaudes spēles, izcīnot tikai vienu uzvaru un trīs mačos nespējot atslēgt sāncenšu vārtus. Pēdējā spēlē mūsējie pagājušajā svētdienā izbraukumā ar 1:3 piekāpās Francijai, pret kuru būs jāspēlē arī Helsinkos, taču turnīra pirmajā spēlē priekšā ir krietni smagāks pārbaudījums - pašreizējā čempione Krievija, kas pagājušajā gadā visās spēlēs uzvarēja ar vismaz divu vārtu pārsvaru.

Ceļu pretī trešajam zeltam piecos gados pērn krievi sāka tieši ar maču pret Latviju, svinot panākumu ar 5:2. Tiesa, pirmos vārtus guva latvieši, 12. minūtē izceļoties Mikam Indrašim. Turpinājumā gan spīdēja tobrīd pasaulē labākais spēlētājs Jevgeņijs Malkins, kurš uzvaru kaldināja ar diviem vārtiem un trim punktiem (visā turnīrā 19 punkti 10 spēlēs un MVP tituls). Tagad centra uzbrucējs nav Krievijas rīcībā, jo Malkins turpina cīņu par Stenlija kausu. 2010. gada olimpiskajās spēlēs Latvija zaudēja Krievijai ar 2:8, bet gadu iepriekš pasaules čempionātā ciesta neveiksme ar 1:6.

Šogad Krievijas valstsvienības spožākā zvaigzne ir Ņūdžersijas "Devils" labās malas uzbrucējs Iļja Kovaļčuks, kurš 37 regulārās sezonas spēlēs guva 11 vārtus un izdarīja 21 rezultatīvu piespēli. 2001. gada drafta 1. numurs marta beigās iedzīvojās savainojumā un izlaida gandrīz mēnesi. Pēc atgriešanās Kovaļčuks pēdējās piecās spēlēs guva vienus vārtus un atdeva trīs piespēles. Pērn viņš 23 izslēgšanas spēlēs sakrāja 19 punktus, palīdzot "Devils" tik līdz Stenlija kausa finālam.

Pirmajā maiņā kopā ar Kovaļčuku spēlēs Andrejs Loktionovs no "Devils" un, iespējams, labākais spēlētājs šaipus okeānam un Maskavas CSKA uzbrukuma līderis Aleksandrs Radulovs. "Loktionovam ir laba iespēja pierādīt, cik labs viņš ir. Lai gan debitantam tikt pirmajā maiņā ir ļoti labi. Man ir skaidrs, kāpēc tieši viņš spēlēs kopā ar Kovaļčuku un Radulovu: mums nav citu centru, kuri izveidotu momentus. Ir tikai tādi, kuri lieliski aizsargājas. Gribu, lai Loktionovs kļūtu par čempionāta atklājumu," atzinis Krievijas hokeja eksperts un televīzijas komentētājs Sergejs Gimajevs.

22 gadus vecais Loktionovs pērn spēlēja Stenlija kausa čempionē Losandželosas "Kings". Vasarā viņš uz "Devils" tika aizmainīts pret izvēli drafta piektajā kārtā. Ņūdžersijā Loktionovs aizvadījis 28 spēles, gūstot astoņus vārtus un sakrājot 12 punktus. Centra uzbrucējs sezonas lielāko daļu pavadīja fārmklubā Amerikas Hokeja līgā, 36 spēlēs gūstot 22 punktus. Savukārt Radulovs 48 regulārās sezonas cīņās atzīmējās ar 68 punktiem, bet deviņos izslēgšanas mačos pievienoja vēl septiņus punktus. KHL viņš 258 regulārā čempionāta cīņās atzīmējies ar 322 punktiem.

"Ko sagaidu no turnīra? Protams, ka čempionu titulu," ambīcijas neslēpa Kolumbusas "Blue Jackets" centra uzbrucējs Artjoms Aņisimovs. Viņš spēlēs trešajā virknējumā kopā ar Aleksandru Popovu un Aleksandru Perežoginu.

Krievija šobrīd ir pieteikusi tikai piecus aizsargus (visi pārstāv KHL klubus), taču Helsinkos jau ieradies un pirmo treniņu ir aizvadījis Fjodors Tjutins no "Blue Jackets" (pieteikumā vēl nav arī Sergeja Soina, kurš ir viens no diviem Gagarina kausa čempiones Maskavas "Dynamo" pārstāvjiem). Viņš aizvadīja visas 48 spēles, četras reizes sarūgtinot sāncenšu vārtsargus un izdarot 18 rezultatīvas piespēles. Toties no Kolumbusas nav ieradies izcilu sezonu aizvadījušais vārtsargs Sergejs Bobrovskis, kurš tiek uzskatīts par galveno favorītu NHL labākā vārtsarga balvai.

Viņa vietā priekšroka kā otrajam vārtsargam dota Semjonam Varlamovam no Kolorado "Avalanche", kurš pērn bija Krievijas pirmā izvēle vārtu drošībai. Savukārt pirmais numurs būs Iļja Brizgalovs no Filadelfijas "Flyers". Pēc iespaidīgā līguma noslēgšanas viņam cerības attaisnot nav izdevies. Šosezon Brizgalovs piedalījās 40 spēlēs, izcīnot 17 uzvaras, atvairot 90,0% metienu un vidēji spēlē ielaižot 2,79 vārtus.

Latvijas nometnē vienīgā neskaidrība ir par vārtsargu, jo pirmais numurs Edgars Masaļskis kopš operācijas nav piedalījies spēlē. Vakardien treniņā viss liecināja, ka pasaules čempionātā debitēs 20 gadus vecais Kristers Gudļevskis, kurš bijis vārtos pēdējos divos mačos. Savukārt malā paliks aizsargs Jānis Andersons un uzbrucējs Koba Jass, kuram jāizcieš divu spēļu diskvalifikācija no pagājušā gada čempionāta. Zemgus Girgensons izlasei, visticamāk, pievienosies uz trešo spēli - pret Austriju.

Vakar mūsējie galveno uzmanību veltīja vairākuma realizēšanai. Lielākais pienesums tiek gaidīts no pirmās maiņas, kurā spēlēs Mārtiņš Cipulis, Jānis Sprukts un Lauris Dārziņš. Vai ar to būs gana, lai pacīkstētos pret pašreizējo čempioni?

Tas kļūs skaidrs pulksten 16:15. Spēles tiešraidi piedāvās kanāls TV3.

Svarīgākais