Ķīnas GP kvalifikācijā uzvar Luiss Hamiltons

© Scanpix

Mercedes" pilots Luiss Hamiltons sestdienas rītā kļuva par Ķīnas GP kvalifikācijas braucienu uzvarētāju Šanhajas trasē un svētdien gaidāmās F1 čempionāta trešo posmu sāks no pirmās rindas kopā ar "Lotus" pārstāvi Kimi Raikonenu.

Pirmā sesija

Darbība trasē sākās, kad līdz pirmās kvalifikācijas daļas beigām bija atlikušas aptuveni desmit minūtes. Labāko apļa laiku sasniedza "Mercedes" pilots Luiss Hamiltons, kurš Šanhajas trasi noriņķoja 1 minūtē un 35.793 sekundēs, aiz sevis atstājot komandas biedru Niko Rosbergu, kurš Ķīnas GP pirms gada kļuva par uzvarētāju. Trešo vietu ieņēma Felipe Masa no "Ferrari".

Tomēr galvenais uzdevums bija noskaidrot tos sešus atkritējus, kas neturpinās cīņu par augstākām starta vietām. Šoreiz "aiz strīpas" palika Valterī Botass ("Williams"), Estebans Gutjeress ("Sauber"), Žils Bjanki ("Marussia"), Makss Čiltons ("Marussia"), kā arī Šārls Piks ("Caterham") un Gido van der Garde ("Caterham"). Viņi Ķīnas GP startā ieņems 17. līdz 22. pozīciju.

Otrā sesija

Arī otrajā kvalifikācijas daļā pirmie rezultāti parādījās desmit minūtes pirms laika atskaites beigām.

Neveiksmīgu kvalifikāciju aizvadīja F1 čempionāta trešās pozīcijas īpašnieks Marks Vēbers no "Red Bull". Austrālietis otrajā kvalifikācijas kārtā vienā no līkumiem bija spiests degvielas padeves problēmu dēļ nobraukt trases malā un pamest mašīnu, kas jau tobrīd nozīmēja, ka augstāk par desmito starta vietu viņam netikt. Vēbers tobrīd atradās piektajā vietā, bet līdz sesijas beigu daļai atkrita uz 14. pozīciju.

Labāko rezultātu 1:35.078 tikmēr atkal sasniedza Hamiltons. Aiz viņa palika "Ferrari" pilots Fernando Alonso un Sebastians Fetels no "Red Bull", kuri uz pirmo trijnieku pacēlās pašā sesijas izskaņā.

Pirmajā desmitniekā tikmēr neiekļuva Pols di Resta ("Force India"), Serhio Peress ("McLaren"), Adrians Zutils ("Force India"), jau pieminētais Vēbers, kā arī Pastors Maldonado ("Williams") un Žans-Eriks Verņē ("Toro Rosso"). Viņi Ķīnas GP startā sadalīs 11. līdz 16. pozīciju.

Trešā sesija

Izšķirošajā kvalifikācijas kārtā bija tikai desmit minūtes, lai cīnītos par "pole position", tomēr visi desmit braucēji, kas bija palikuši cīņā, trasē devās vien 2 minūtes un 30 sekundes pirms beigām. Pirmais apli veica Kimi Raikonens un daudzi viņu nevarēja pārspēt, izņemot Hamiltonu, kurš bija uzvarējis jau iepriekšējās divās kvalifikācijas kārtās, bet tagad apli veica vēl ātrāk - 1 minūtē un 34.484 sekundēs. Rezultātā Hamiltons ieguvis pirmo "pole position" kopš pievienošanās "Mercedes" komandai, bet Raikonens no brita, kurš kopvērtējumā ieņem ceturto vietu, atpalika nepilnas 0.3 sekundes un startēs otrais.

No otrās rindas Ķīnas GP sāks Alonso un pērnā gada uzvarētājs Rosbergs, bet trešo starta rindu aizņems Felipe Masa un Raikonena komandas biedrs Romēns Grožāns, aiz kuriem palika "Toro Rosso" pilots Daniels Rikjardo un Džensons Batons no "McLaren".

Batons bija tikai viens no diviem pilotiem, kurš izvēlējās trasē doties ar cietākā sastāva riepām, ar kurām viņam arī būs jāstartē rītdienas sacīkstē. Kā zināms, šīs riepas ir krietni izturīgākas un tas varētu dot priekšrocības sacensību pirmajā daļā. Pasaules čempions Sebastians Fetels bija otrs no ātrākajiem desmit pilotiem, kurš brauca ar cietākā sastāva riepām, tomēr savā lidojošajā aplī kļūdījās bremzējot, tādēļ neuzrādījis laiku devās boksos. Viņš sacensībās startēs tikai devītais, dalot piekto starta rindu ar "Sauber" pilotu Niko Hilkenbergu.