Gulbis otro reizi triumfē Delrejbīčas ATP turnīrā

© Scanpix

Latvijas tenisa līderis Ernests Gulbis otro reizi kļuvis par Delrejbīčas ATP vienspēļu turnīra uzvarētāju. Finālspēlē Ernests ar 7:6(3), 6:3 apspēlēja francūzi Eduāru Rožē-Vaselānu, izcīnot kopumā trešo ATP vienspēļu titulu karjerā. Jaunākajā ATP rangā Gulbis tiks labāko 70 vidū.

Delrejbīčas ATP turnīrs šogad bija pulcējis pietiekami spēcīgu sastāvu. No ranga TOP 30 bija seši pārstāvji – amerikāņi Džons Isners un Sems Kverijs, japānis Kei Nišikori, vācietis Tomijs Hāss, ukrainis Aleksandrs Dolgopolovs un DĀR sportists Kevins Andersons. Tomēr nevienam no viņiem neizdevās sasniegt finālu – līdz tam aizkļuva divi tenisisti, kuri šo nedēļu iesāka ranga otrā simta pozīcijās (pirmo reizi kopš 2007.gada Hjūstonas sacensībām). Patīkami, ka viens no viņiem bija Latvijas tenisa līderis Ernests Gulbis (ATP 109.), bet otrs francūzis Eduārs Rožē-Vaselāns (ATP 105.). Ernests turnīru bija sācis no kvalifikācijas, kopā izcīnot jau septiņas uzvaras, no kurām grūtākās pār pieminētajiem Kveriju un Hāsu. Tikmēr francūzim uzreiz atradās vieta pamatturnīrā, bet skaļākā uzvara viņam pusfinālā pār turnīra pirmo numuru Isneru (trijos setos).

Vaselānam šis bija pirmais ATP tūres fināls vienspēlēs, bet Gulbim trešais. Ernestam līdz šim perfekta finālu bilance (2010.gadā uzvara Delrejbīčā, 2011. – Losandželosā) un arī šodien viņš bija izteikts favorīts. Jāpiemin, ka abi tenisisti pirms vairākiem gadiem bija tikušies „Challenger” tūrē – visās trijās spēlēs bija uzvarējis latvietis.

Spēli Ernestam izdevās iesākt ļoti labi – pārliecinoši uzvarēts pie savas serves, bet tad izmantots francūža starta uztraukums un panākts 2:0. Diemžēl trešajā geimā nostiprināt pārsvaru neizdevās. Pāris reizes iesitot bumbiņu tīklā, Gulbis deva pretiniekam iespēju atgūt breiku, ko Vaselāns izmantoja ar veiksmīgu spēli pie tīkla. Arī fināla laikā kortā pūta brāzmains vējš, kas Gulbim traucēja izmantot spēcīgās serves priekšrocības. Devītajā geimā pēc Ernesta dubultkļūdas Vaselāns ieguva breikbumbu, ko latvietis atspēlēja garā izspēlē. Brīdi vēlāk francūzim gan vēl viena iespēja, pie kuras Gulbim dubultkļūda – 4:5.

Ar uzdevumu izservēt setu francūzis netika galā. Gulbis iesāka labi un tika pie divām breikbumbām, taču tad trīs veiksmīgas epizodes Vaselānam, dodot viņam setbumbu. Tās izspēlē Gulbis nospēlēja pacietīgi, beigās iesitot bekhendu pa līniju. Mirkli vēlāk latvietim trešā breikbumba šajā geimā, kurā pretinieks tika piespiests kļūdīties – 5:5. Apmainījušies ar uzvarētiem serves geimiem, tenisisti tika līdz taibreikam. Francijas tenisists šogad bija zaudējis visus četrus taibreikus ATP līmenī un neuzvarēja arī šoreiz. Ar precīziem uzbrukuma sitieniem Gulbis ātri ieguva 4:1 vadību, ko vēlāk pārvērta uzvarā ar 7:6(3). Jāpiebilst, ka pirmais sets ilga teju stundu.

Otrajā setā pirmais servēja francūzis, kas ļāva viņam turēties nelielā vadībā. Līdz pat septītajam geimam breikbumbu nebija, bet tad Vaselānam dubultkļūda, kas Gulbim deva divas iespējas. Ernests izmantoja jau pirmo, veiksmīgi noīsinot sitienu – 4:3. Viegli uzvarot pie savas serves, latvietis ieguva 5:3 pārsvaru, bet 10.geimā pēc vairākiem pretinieka sitieniem tīklā ieguva pirmo mačbumbu. Arī tās izspēlē Vaselāns kļūdījās, kas ļāva līksmot ne tikai Ernestam, bet arī visiem viņa atbalstītājiem – uzvara 7:6(3), 6:3.

Svarīgākais