NHL: aizdosim 150 spēlētājus olimpiskajām spēlēm, ja vien…

Šonedēļ tiks uzsāktas pārrunas par NHL spēlētāju iespējamo dalību Soču olimpiskajās spēlēs. Vieni cenšas būt optimisti, bet citi neslēpj pesimismu. Galvenā problēma - NHL nevēlas atdot olimpiādei savus spēlētājus tāpat vien, savukārt "pirkt" spēlētājus būtu pretrunā ar olimpiskajiem principiem.

Sarunas sāksies ceturtdien un piektdien Ņujorkā. Piedalīsies sekojošas organizācijas: Nacionālā hokeja līga (NHL), līgas Spēlētāju asociācija (NHLPA), Starptautiskā olimpiskā komiteja (SOK), Starptautiskā hokeja federācija (IIHF).

NHL spēlētāji kopš 1998. gada piedalījušies jau četrās olimpiskajās spēlēs pēc kārtas, tomēr šobrīd nav skaidrs, vai tas notiks arī 2014. gadā Sočos.

NHL vadītāja vietnieks Bils Deilijs skaidro, ka vispirms jāpanāk vienošanās starp līgu un spēlētājiem. Janvāra sākumā noslēdzās ilgstošas darba pārrunas starp līgu un spēlētājiem, jautājums par olimpiskajām spēlēm tikpat kā netika skatīts, tāpēc attiecīgais punkts netika iekļauts jaunajā kolektīvajā līgumā. Tagad esot skaidrs, ka NHL un NHLPA uzskati ir līdzīgi, vēl tikai jāsarunā ar SOK un IIHF.

Deilijs norāda, ka līga gatava ļaut spēlētājiem piedalīties olimpiādē, bet ar zināmiem nosacījumiem. "Lieta ir par to, lai NHL tiktu pielaista dažiem olimpisko spēļu aspektiem - lai līgai un tās resursiem tiktu piešķirta kāda loma," saka vietnieks Deilijs. "Ja mēs aizdodam olimpiādei 150 spēlētājus, tad gribam tajā piedalīties aktīvāk. Mūsu prasībām nevajadzētu kļūt par lielu šķērsli."

IIHF prezidents Renē Fāzels cenšas saglabāt optimismu… "Domāju, ka NHL spēlētāji grib piedalīties olimpiādē, tur nav šaubu," saka Fāzels. "Par šķērsli var kļūt dažu Ziemeļamerikas cilvēku ego."

Krievijas hokeja funkcionārs Vjačeslavs Fetisovs ir pesimistiski noskaņots... "Ziemeļamerikāņi grib, lai SOK un IIHF kompensē zaudējumus, kas saistīti ar NHL zvaigžņu došanos uz olimpiādi. Es zinu SOK pozīciju šajā jautājumā, tā ir pietiekami stingra. Olimpiskā komiteja negrib ne ar vienu dalīties. Vai hokeja dēļ tiks mainīti olimpiskie principi? Domāju, ka tas ir ceļš uz nekurieni. Negribu būt pesimists, bet olimpiādē NHL zvaigznes mēs neredzēsim," norāda Fetisovs.

Svarīgākais