Organizatori: Rallijam Liepāja-Ventspils ir nākotne Eiropas autorallija čempionātā

2013.02.01. Rallija atklāšanas pasākums Liepājas promenādē © Ģirts Gertsons

Piektdien startējušajam rallijamLiepāja-Ventspils ir nākotne Eiropas autorallija čempionātā (ERC), preses konferencē izteicās sacensību organizatori.ERC otrais posms Kurzemē norisināsies līdz svētdienai.

"Lēmums par sacensību norisi Latvijā nebija viegls. Raimonds Strokšs ir jaunākais rallija organizators, ko 20 savu karjeras gadu laikā esmu saticis. Viņš ir ļoti entuziastisks un darbojas ar ļoti lielu sparu," piektdien preses konferencē izteicās sacensību rīkotāju "Eurosport Events" motoru sporta attīstības direktors Fransuā Ribero. "Viņš man pirms gada teica, ka vēlas būt daļa no mūsu čempionāta, uz ko viņam atbildēju, ka tas ir iespējams, ja vien viņš ir gatavs rīkot ziemas ralliju. Teicu, ka nepieciešams atbalsts no pilsētu pašvaldībām, un gada laika viņš izpildījis visus solījumus, ko devis."

"Šim pasākumam ir nākotne ERC," uzsvēra Ribero.

"Laika apstākļi ir vienīgā lieta, ko nevaram nopirkt. Pieņemsim tādus, kādi tie ir," par Latviju piemeklējušo atkusni izteicās Ribero, kamēr Ventspils domes priekšsēdētāja pirmais vietnieks Guntis Blumbergs uzsvēra, ka ERC posms ir labs atbalsts vietējai uzņēmējdarbībai, un izteica pārliecību, ka pilsētas, organizatoru un ERC sadarbība ir jāturpina arī nākotnē.

"Starts šajā rallijā ir ļoti svarīgs, lai salīdzinātu savus spēkus ar ārzemju braucējiem. Kā uz visiem rallijiem, braucu ar domu uzvarēt," izteicās ERC ieskaitē startējošais Latvijas braucējs Ralfs Sirmacis, savukārt lietuvietis Vītauts Šveds uzsvēra, ka šīs sacensības ir nozīmīgas visam Baltijas un Austrumeiropas reģionam.

Kopumā šosezon tiks aizvadīti 13 ERC posmi, un sportisti var cīnīties par titulu, arī nepiedaloties visos sezonas posmos, - tiks ņemti vērā viņu labākie četri rezultāti no pirmajiem septiņiem un arī labākie četri no pēdējiem sešiem sezonas posmiem.

Līdz ar 2013.gadu ERC piedzīvos būtiskas izmaiņas sportiskajā formātā. Ar Starptautiskās Automobiļu federācijas (FIA) lēmumu čempionāta rīkošana uz nākamajiem desmit gadiem uzticēta "Eurosport Events". Tie iepriekš izveidojuši veiksmīgo "Intercontinental Rally Challenge" (IRC) projektu, kas tika uzskatīts par otro spēcīgāko rallija čempionātu pasaulē. Šogad šie divi čempionāti (ERC un IRC) apvienoti, par pamatu ņemot tieši IRC formātu, radot spēcīgu un skatītājiem aizraujošu sezonu.

Izmainīts arī ERC sportiskais formāts, kurā vairs nav ierasto koeficientu un zonu. 2013.gada kalendārā iekļauti 13 vienādas nozīmes posmi - septiņi asfalta seguma, četri grants un divi sniega seguma ralliji, kas no janvāra līdz novembrim notiks dažādās vietās Eiropā. Būtiski, ka autosportistiem nebūs jāpiedalās noteiktā minimālajā skaitā sacensību - čempionāta kopvērtējumā tiks ieskaitīti četri labākie rezultāti no pirmajiem septiņiem posmiem un labākie četri rezultāti no pēdējiem sešiem posmiem.