Melbārža četrinieks piektais Kēnigzē

© Scanpix

Šodien Kēnigzē ar sacensībām četriniekos turpinājās Pasaules kausa posms bobslejā. Latvijas pirmā ekipāža ar Oskaru Melbārdi priekšgalā ieņēma piekto vietu, no uzvarētāja Aleksandra Zubkova atpaliekot 0.45 sekundes. Savukārt slavējamu sniegumu parādīja Oskara Ķibermaņa ekipāža, kura izcīnīja 15. vietu no 30 startējušajām ekipāžām.

Atšķirībā no vakardienas šodien Kēnigzē bija skaidrs laiks. Starta izloze bija devusi iespēja pirmajām startā doties visām trim mājinieku, Vācijas ekipāžām, kuras startēja ar pirmo, otro un ceturto numuru. Melbārža četriniekam trasē bija paredzēts doties kā devītajam, bet Ķibermanim kā deviņpadsmitajam.

Uzmanības vērti norisinājās jau pašā sacensību sākumā - Lielbritānijas pirmajai ekipāžai, konkrēti tās pilotam Džonsonam radās problēmas ar sasēšanos kamanās, kas varēja beigties arī ļoti nepatīkami – Džeksona kāja sākumā neiekļuva bobā, taču, par laimi, viss beidzās veiksmīgi, lai arī zaudētā laika un ātruma dēļ Džeksons par augstām vietām šodien vairs necīnīsies. Līdzīgas problēmas startā, tikai šoreiz ar stūmēju, piemeklēja arī kanādieša Lindona Raša vadīto ekipāžu, bet ASV otrā ekipāža ar pilotu Kaninghemu trasē pamanījās savas slieces sagriezt pilnībā sāniski un ar ledus drumslām apbērt līdzjutējus trases malā, zaudējot gandrīz sekundi līderiem – Krievijas ekipāžai ar Aleksandru Zubkovu (48.91) priekšgalā. Vēlāk pamatīgu izbīli piedzīvoja arī Slovākijas ekipāža, kuras stūmējs tikai ar milzu pūlēm iespraucās kamanās un izvairījās no riska gūt nopietnu savainojumu.

Savukārt Latvijas pirmā ekipāža (Melbārdis/Dreiškens/ Vilkaste/ Dambis) startā kļūdas nepieļāva un uzrādīja labāko laiku (4.80), taču trases vidū arī viņu kamanas tika sanestas sāniski līdzīgi kā Kaninghemam, taču, par laimi, ne tik nopietni, un Melbārža četrinieks finišēja pēc 49.23 sekundēm, kas ļāva ieņemt dalītu piekto vietu.

Otra Latvijas ekipāža (Ķibermanis/Broks/Lūsis/Leiboms) startu veica 4.92 sekundēs, bet finišu sasniedza pēc 49.67 sekundēm, kas nodrošināja 16. vietu un ļāva kvalificēties arī otrajam braucienam.

Pēc pirmā brauciena pirmo vietu ieņem Zubkova pilotētā ekipāža, bet viņam triju sekundes desmitdaļu ietvarā seko trīs Vācijas ekipāžas, aiz tām 0,32 sekunžu attālumā no līdera ir Melbārdis un kanādietis Rašs, kuri abi uzrādīja vienādus rezultātus.

Otrais brauciens

Otrajā braucienā Ķibermaņa ekipāža spēja uzlabot savu laiku gan startā (4.87), gan visā trasē kopumā (49.56), kas kopvērtējumā ļāva pakāpties uz 15. vietu, tikai par piecām sekundes simtdaļām atpaliekot no Austrijas pirmās ekipāžas.

Arī Melbārdis spēja uzlabot savu pirmā brauciena laiku startā, kur Melbārža ekipāža (4.79) tikai par divām simtdaļām atpalika no trases starta rekorda. Finišā no pirmā brauciena laika Melbārdis gan atpalika piecas sekundes simtdaļas (49.28), taču ar to bija pietiekami, lai apsteigtu kanādieti Rašu, kurš atkāpās uz devīto vietu. Diemžēl līdz medaļām aizsniegties neļāva Vācijas ekipāžas, kuras uzrādīja ļoti līdzīgus otrā brauciena laikus kā Melbārdis (49.29, 49.27 un 49.24).

Tas ļāva pirmo vietu saglabāt Krievijas pilotam Aleksandram Zubkovam ar ekipāžu, kurš tuvāko sekotāju Ārntu apsteidza par 0,20 sekundēm, bet Melbārdis no Zubkova atpalika 0,45 sekundes. Šī gada Pasaules kausa posmos Zubkovs svinējis uzvaru jau piecas reizes.

"Pirmajā braucienā misējās abām ekipāžām. Īsti nepatika arī izejas ātrumi, bet ir labi, kā ir," sacensības sarunā ar LTV7 komentēja treneris Sandis Prūsis. Treneris arī uzteica Pasaules kausa debitantu mūsu komandā: "Oskars [Ķibermanis] ir malacis, izmantoja izdevību un ziepes nesataisīja."

Prūsis atklāja, ka jau rīt paredzēts treniņš Īglsā, kur nākamnedēļ paredzēs nākamais posms. Tāpat treneris atzina, ka neesot paredzēts atlaist slodzes stūmēju treniņos pirms pasaules čempionāta.

Svarīgākais