Līča kara veterāns maina dzimumu un pievienojas meiteņu komandai

© Scanpix

Kalifornijas iedzīvotājs Roberts Ludvigs, sekojot dzimumu maiņas operācijai, decembra sākumā pēc trīsdesmit divu gadu pauzes atgriezās studentu basketbolā, pievienojoties "Mission College" meiteņu basketbola komandai.

Ludvigs kļuva par pirmo personu, kas spēlējusi gan vīriešu, gan sieviešu basketbola vienībās.

Piecdesmit gadus vecais un 203 centimetrus garais Roberts Ludvigs 1980. gadā pusi sezonas nospēlēja “Nassau Community College” vīriešu basketbola komandā. Pametis augstskolu, viņš 1984. gadā pievienojās Savienoto Valstu kara flotei, vēlāk piedaloties Līča karā pret Irāku. Operācijas “Tuksneša vētra” laikā 1991. gada sākumā Ludvigs dienēja flotes aviācijas vienībā, būdams pretzemūdeņu iekārtu tehniķis. Noslēdzis astoņu gadu darbu flotē, viņš kļuva par zinātnieku – sistēmu inženieri uzņēmumā “Roche Molecular Systems”, kur palīdz izstrādāt robotus, kas piedalās DNA izstrādē.

2007. gada janvārī Ludvigs informēja personāla nodaļu par gaidāmo dzimuma maiņu, lūdzot turpmāk saukt viņu par Gabrielu Ludvigu. Dzimuma maiņas operācija notika 2012. gada jūlijā, izmaksājot 100 tūkstošus ASV dolāru, tai skaitā trīsdesmit tūkstošus par ķirurģisko operāciju. Operācijas izdevumus sedza “Roche” apdrošinātājs. Pirms nedēļas Alamedas grāfistes tiesa saskaņā ar Kalifornijas likumiem atzina Ludvigu par sievieti.

Laikā starp operāciju un tiesas lēmumu Ludvigs pieteicās “Mission College” meiteņu basketbola komandā, kas spēlē “California Community College Athletic Association” (CCCAA) rīkotajās sacensībās. Komandas galvenais treneris, Meksikā dzimušais diabētiķis Korijs Kaferata piekrita uzņemt Ludvigu komandā, pamatojoties uz faktu, ka pēc dzimuma maiņas viņai tika izsniegta dzimšanas apliecība ar jauno vārdu.

Sestdien, 1. decembrī, Gabriela Ludviga kļuva par pirmo spēlētāju, kas piedalījusies studentu basketbola sacensībās gan vīriešu, gan sieviešu konkurencē. Lai atbilstu visiem kritērijiem, viņa pieteicās tiešsaistes studijām, kas nepieciešamas 12 kredītpunktu iegūšanai. Šonedēļ par Ludvigu plaši raksta ASV laikraksti. Tāds gadījums nav pirmais.

Piemēram, 1977. gadā, Renē Ričardsa, kura piedzima kā vīrietis, iesūdzēja ASV tenisa asociāciju (USTA), pieprasot atļauju spēlēt kā sievietei. Ričardsa uzvarēja tiesā, profesionāli spēlēja četrus gadus, sasniedza divdesmito vietu rangā un nokļuva uz žurnāla “Sports Illustrated” vāka. Diendvidāfrikas vidējo distanču skrējēja Kastera Semenja ieguva sudraba medaļu Olimpiskajās spēlēs Londonā, lai gan konkurentes apsūdzēja viņu dzimuma slēpšanā.

Pirms diviem gadiem NCAA saņēma 35 iesniegumus no transseksuāļiem (cilvēkiem, kuri maina vai vēlas mainīt dzimumu). Likums aizsargā privāto informāciju, tāpēc plašāka statistika netiek izpausta.

2011. gada augustā Nacionālā studentu sporta asociācija mīkstināja noteikumus, atļaujot plašāku transseksuāļu dalību sporta komandās. Piemēram, sieviete, kura dzimuma maiņas rezultātā kļuvusi par vīrieti (a trans male), var sacensties vīriešu komandā, bet nav tiesīga pārstāvēt sieviešu komandu, ja vien tā nemaina statusu uz jaukto komandu. Jauktā komanda var startēt tikai vīriešu čempionātu. Savukārt, vīrietis, kurš dzimuma maiņas rezultātā kļuvis par sievieti (a trans female), var turpināt sacensties vīriešu komandā, taču gadu nevar pārstāvēt sieviešu vienību, ja tās statuss nav mainīts uz jaukto komandu.

Svarīgākais