Marejs Ņujorkas vējā beidzot izcīna pirmo "Grand Slam" titulu

Endijs Marejs beidzot izcīnījis savu pirmo "Grand Slam" titulu. Olimpiskais čempions vējainajā Ņujorkā piecu setu finālā ar 7:6(10), 7:5, 2:6, 3:6, 6:2 uzveica pagājušā gada uzvarētāju Novaku Džokoviču.

Karjeras pirmo "Grand Slam" titulu Marejs izcīnīja ar piekto mēģinājumu finālā. Lielbritānijai pirmais "Grand Slam" vienspēļu čempions kopš 1936. gada!Pirmdienas vakarā (starp citu, fināls Ņujorkā piekto gadu pēc kārtas notika pirmdienā) bija tādi paši laika apstākļi kā sestdien, proti, vējš. Marejs savu pusfinālu pret Tomašu Berdihu toreiz uzvarēja četros setos, šādos apstākļos jūtoties diezgan komfortabli. Savukārt Džokovičs nevarēja nospēlēt savu labāko tenisu pret Davidu Fereru.

Atceroties divu dienu vecus notikumus, nepārsteidza tas, kas notika fināla pirmajā pusē. Džokovičs savu servi uzreiz zaudēja "sausā". Marejs breiku atdeva atpakaļ. Skots drīz vien atkal bija priekšā ar breiku, taču jau atkal izlaida pārsvaru no rokām. Bija daudz ļoti garu izspēļu – Džokovičs uzvarēja gan 30, gan 33 un pat 54 sitienu garas izspēles.

Seta uzvarētājs tika noskaidrots taibreikā, kas pamatīgi ieilga. Marejam bija nepieciešamas sešas setbumbas (trīs no tām pie savas serves), lai beidzot pieliktu punktu. Olimpiskais čempions taibreiku uzvarēja ar 12:10. Sets ilga 87(!) minūtes. 22 punkti ir garākais taibreiks turnīra finālu vēsturē.

Marejs otrajā setā ātri tika vadībā ar 4:0. Kā vēlāk izrādījās, ar divu breiku pārsvaru Endijam nebija pietiekami. Viens tika zaudēts piektajā geimā, bet otrs – pie 5:3 servējot par uzvaru setā. Marejs spēlēja nervozi, trīs reizes iesita tīklā un zaudēja savu servi.

Džokovičs pēc lieliskās atspēlēšanās sabojāja seta galotni. 12. geimā cenšoties panākt otro taibreiku mačā, Novaks nospēlēja ļoti slikti – zaudēta 30+ sitieni izspēle, pēc tam iesists autā smešs (jāuzteic Mareja aizsardzība). Skots ieguva divas setbumbas. Pirmajā gadījumā tīklā atsista pretinieka serve, bet otrās izspēlē Džokovičam "forehand" auts, cenšoties nospēlēt agresīvi. Marejam arī otrais sets – 7:5.

Trešā seta sākumā vējš bija pierimis. Tieši tobrīd Džokovičs tika pie breika. Sestajā geimā Marejam bija iespējas atspēlēties, taču Endijs jau atkal nospēlēja pasīvi un savu iespēju palaida garām. Pēc tam Marejs bezcerīgi atdeva vēl vienu serves geimu, un sets tūlīt bija galā ar Džokoviča uzvaru – 6:2.

Marejs savu servi ar kļūdām zaudēja arī ceturtā seta ievadā. Iespēja atspēlēties bija ceturtajā geimā, taču Endija slavenais pasīvais teniss to liedza izdarīt. Sestajā geimā pēc 30 sitienu izspēles, kurā retu reizi Marejs dominēja, Džokovičs nokrita. Pēc tam piecēlās un uzvarēja nākamās divas izspēles. Marejs devītajā geimā savu servi zaudēja no 40:15 pārsvara, kas nozīmēja ne tikai zaudētu ceturto setu ar 3:6, bet arī to, ka Džokovičam dota iespēja pirmajam servēt piektajā setā.

Tā nebija slikta taktika – šoreiz savu servi seta pirmajā geimā viņš nevarēja zaudēt. Marejs uz piekto setu izgāja pozitīvā noskaņojumā, uzreiz uzbruka un tika atalgots. Endijam paveicās, ka viņa "slaisotā" bumbiņa skāra tīklu. Tas Džokoviču nedaudz samulsināja, un serbs iesita tīklā. Vēl viena tīklā ieraidīta bumbiņa trešajā geimā nozīmēja 3:0 jeb dubultbreika pārsvaru Marejam.

Marejs, protams, uzreiz pārslēdzās uz pasīvo tenisu un vienu breiku atdāvināja atpakaļ. Uz neko vairāk Džokovičs nebija spējīgs. Mača beigās serbam piemētas krampji, kā rezultātā pirms pēdējā geima tika paņemta medpauze. Marejs droši izservēja uzvaru un izcīnīja savu pirmo "Grand Slam" titulu. Marejs uzvarēja ar rezultātu 7:6(10), 7:5, 2:6, 3:6, 6:2. Spēle ilga 4:54 stundas, kas ir atkārtots turnīra finālu rekords. Tieši tik ilgs bija 1988. gada fināls, kurā Matss Vilanders uzveica Mareja pašreizējo treneri Ivanu Lendlu.

Marejs ir pirmais brits kopš Freda Perija 1936. gadā, kuram izdevies uzvarēt "Grand Slam" vienspēļu turnīrā. Perijs to paveica gan Vimbldonā, gan "US Open". Uzvara Ņujorkā arī ļaus Marejam rangā pacelties uz 3. vietu – Nadals nokrīt uz ceturto.

Džokovičs pirmo reizi "Grand Slam" finālu zaudēja kādam citam bez Rodžera Federera un Nadala. Pirmo reizi kopš 2003. gada visos četros "Grand Slam" turnīros ir cits uzvarētājs.

Svarīgākais