Moncas kvalifikācijā triumfē Hamiltons

F1 Itālijas Lielo balvu Moncas trasē rīt no pirmās vietas sāks "McLaren" pārstāvis Lūiss Hamiltons, kurš šodien triumfēja kvalifikācijas sacensībās.

Otrs labākais bija Hamiltona komandas biedrs Džensons Batons, bet trešā starta vieta "Ferrari" pilotam Felipem Masam. Kopvērtējuma līderis Fernando Alonso rīt startēs vien no 10. pozīcijas - spānis bija ātrākais pirmajos divos kvalifikācijas posmos, bet izšķirošo notikumu laikā nespēja iesaistīties cīņā par pirmajām vietām.

Vēl pirms kvalifikācijas tika aizvadīti trešie treniņbraucieni. Gluži tāpat kā otrajā sesijā vakar, ātrāko laiku uzrādīja "McLaren" pilots Lūiss Hamiltons. Otrais palika "Ferrari" pārstāvis un kopvērtējuma līderis Fernando Alonso, kurš no Hamiltona atpalika vienu sekundes tūkstošdaļu. Labāko trijnieku noslēdza Pols Di Resta. Iepriekšējā posma uzvarētājs Džensons Batons ierindojās piektajā, pasaules čempions Sebastians Fetels 12., bet pirmajos treniņos labāko laiku uzrādījušais Mihaēls Šūmahers 14. pozīcijā.

Pirmajā kvalifikācijas kārtā pēc visu vadošo pilotu izbraukšanas trasē labāko laiku uzrādīja Alonso, par aptuveni pussekundi apsteidzot Niko Rosbergu no "Mercedes". Nedaudz vēlāk spāņa laikam pietuvojās abi "McLaren" piloti. Visi trīs, gluži tāpat kā vēl aptuveni 10 piloti, bez satraukumiem iekļuva otrajā kārtā, atļaujoties pēdējās minūtēs palikt boksos. Ārpus otrās kārtas palika Kovalainens, Petrovs, Gloks, Piks, Kartikejans, de la Rosa, kā arī Hilkenbergs, kuram ātrumkārbas problēmu dēļ nemaz neizdevās uzstādīt laiku. 17. vietu, pēdējo, kas nodrošināja kvalifikācijas turpināšanu, ieņēma diskvalificētā "Lotus" pilota Romēna Grožāna aizstājējs Žeroms D'Ambrosio.

Arī otrās kārtas sākumā pirmo vietu ieņēma Alonso. Arī tuvākie sekotāji bija tādi paši – Batons un Hamiltons, kurš savu pirmo lidojošo apli pabeidza par pāris minūtēm vēlāk nekā pārējie piloti. Pusotru minūti pirms sesijas beigām ārpus labāko desmitnieka bija abi "Red Bull" pārstāvji. Fetels izrāva vietu desmitniekā (devītā vieta), savukārt Veberam, par spīti uzlabotam laikam, nācās palikt ārpus pēdējās kvalifikācijas kārtas – 11. starta vieta. Kā pēdējais trešajā kārtā iekļuva Kimi Reikenens, bet bez Vebera kvalifikācija bija beigusies arī Maldonado (10 starta vietu sods), Peresam, Senam, Rikardo, D'Ambrosio un Verņam.

Izšķirošajā kārtā pirmie piloti laikus uzstādīja aptuveni sesijas pusē. Vadībā izvirzījās Hamiltons, tālāk Felipe Masa un Batons, savukārt Alonso šoreiz lēns aplis (septiņās sekundes sliktāks nekā Hamiltonam), līdz ar to spānim viss bija jāatliek uz pašām pēdējām minūtēm. Di Restam aptuveni 20 sekundes pirms beigām izdevās pacelties uz otro vietu, taču Masa ar savu pēdējo apli atguva savu iepriekš iegūto pozīciju. Vēlāk gan to nācās atdot Batonam, kurš nodrošināja "McLaren" kvalifikācijas dubultuzvaru (63. komandas vēsturē, jauns F1 rekords) – Hamiltonu apsteigt nevienam neizdevās. Masam trešā pozīcija, di Restam ceturtā, taču piecu starta vietu soda dēļ viņam jāatkāpjas uz devīto vietu. Sezonas līderis Alonso jūtami uzlaboja laiku, taču tik un tā palika tālu no līderiem – rīt spānim jāstartē no 10. vietas.

Svarīgākais