Aigars Apinis diska mešanā izcīna sudraba medaļu

© Juris Bērziņš-Soms

Šodien savu otro medaļu Londonas paralimpiskajās spēlēs izcīnīja Aigars Apinis. Diska mešanā apvienotajā medicīniskajā grupā F51/52/53 pat ar jaunu pasaules rekordu (21.00 m) izrādījās par maz zelta godalgas iegūšanai.

Apinim sudrabs un tagad pilns paralimpisko medaļu komplekts kā lodes grūšanā, tā arī diska mešanā.

Mūsu titulētākais paralimpietis apvienotajā medicīniskajā grupā F51/52/53 vienīgais bija no grupas F52. Startēdams ar 10. kārtas numuru, 39 gadus vecais birzgalietis diska mešanas sacensības uzsāka teicami – jau otrajā mēģinājumā tika uzstādīts jauns paralimpisko spēļu rekords – 20.73 m. Nākamais aiz Latvijas vieglatlēta diska mešanas sektorā devās alžīrietis Mohameds Berrahals (grupa F51), kurš jau pirmajā mēģinājumā par 45 cm laboja pašam piederošo pasaules rekordu – 12.18 m. Trešajā mēģinājumā Berrahals savu rezultātu vēl uzlaboja – 12.37 m. Punktu izteiksmē viņa pārsvars pār latvieti sasniedza 110. Alžīrietis finālā iekļuva kā labākā rezultāta autors, bet Apinis – ar otro labāko rezultātu.

110 punkti ir diezgan daudz, tāpēc bija skaidrs, ka mūsu sportistam, lai Londonā tiktu pie otras zelta godalgas, finālā jāpaveic īsts varoņdarbs. Aizsteidzoties priekšā notikumiem, jāsaka, ka varoņdarbs Aigaram bija pa spēkam, bet pietrūka brīnuma. Finālā jau pirmajā mēģinājumā latvietis raidīja disku tieši 21 metra attālumā – tas bija jauns pasaules rekords. Iepriekšējais, kas arī piederēja mūsu paralimpietim, tika labots par 12 cm. Otrajā piegājienā Aigars spēja 20.98 m, bet pēdējā – 20.17. Kā izrādījās, šoreiz mūsu vieglatlētam izcīnīt zeltu nebija lemts, tāpēc jāsamierinās ar paralimpisko sudrabu. No uzvarētāja viņš atpalika par 83 punktiem. Bronza tika tunisietim Mohamedam Zemzemi, kura rezultāts – 11.34 m (F51).

Zelta medaļu diska mešanā Aigars izcīnīja 2008.gadā Pekinā un 2004.gadā Atēnās, bet bronzu – 2000.gadā Sidnejā. Latvietim ir arī visu trīs kalumu medaļas lodes grūšanā.