Batons uzvar Beļģijas GP, Hamiltons un Alonso izstājas pirmajā līkumā

Šodien Beļģijā tika aizvadīts 2012. gada F1 sezonas 12. posms. Tajā pārliecinošu uzvaru izcīnīja Džensons Batons no ''McLaren vienības, otrajā vietā finišēja lielisku sacīksti aizvadījušais Sebastians Fetels, bet uz trešā goda pjedestāla pakāpiena kāpa soms Kimi Raikonens. Startā piedzīvotās smagās avārījas dēļ no sacīkstēm izstājās gan Hamiltons, gan kopvērtējuma līderis Alonso, gan arī Romēns Grožāns un Serhio Peress.

No pirmās starta vietas sacīkstes sāka „McLaren” pilots Džensons Batons, bet no otrās – „Sauber” pilots Kamui Kobajaši. Otrajā starta rindā blakus atradās Kimi Raikonens un Serhio Peress, bet piektā starta vieta bija čempionāta līderim Fernando Alonso. Neveiksmīgi vakardienas kvalifikācijas braucieni izvērtās Lūisam Hamiltonam un Sebastian Fetelam, kuri sacīkstes attiecīgi sāka no septītās un 10. vietas.

Startā ļoti lēns bija otrās vietas īpašnieks Kobajaši, kura dēļ daudzi piloti pārvietojas ārpus ideālās trajektorijas. Šī iemesla dēļ vietu trasē nesadalīja Grožāns un Hamiltons – francūzis aizķēra brita riteni, un Lūiss, nespējot savaldīt savu bolīdu, uztriecās virsū arī priekšā braucošajiem Alonso un Peresam. Lielo sadursmi ļoti labi spēja izmantot Niko Hulkenbergs un Mihaels Šūmahers, paceļoties uz otro un piekto vietu, kā arī vēl vairāki piloti. Pēc drošības mašīnas došanās boksos Šūmahers pacēlās vēl vietu augstāk, ieņemot ceturto pozīciju un aiz sevis piektajā un sestajā vietā atstājot di Restu un Rikardo. Batons joprojām bija pirmais, otrajā vietā atradās Hulkenbergs, bet trešais bija Raikonens.

Uz pirmo pitstopu rēķina Raikonens tika priekšā Hulkenbergam, bet Šūmahers, dodoties boksos tikai 19. aplī, atkrita uz astoto vietu. Tikmēr veiksmīgs pitstops izdevās Vēberam, kurš pacēlās uz ceturto vietu, kā arī brazīlietim Masam, kurš ieņēma piekto vietu, savukārt Batons pārliecinoši saglabāja savu līderpozīciju. 24. aplī sestās vietas īpašnieks Fetels ar skaistu apdzīšanas manevru Masam tika garām, pakāpjoties uz piekto vietu, bet Šūmahers vienā no taisnēm apdzina „Toro Rosso” pilotu Rikardo, ieņemot septīto pozīciju. Pēc mirkļa arī sākās otro pitsopu laiks, un pirmie no vadošajiem pilotiem boksos devās Vēbers, Hulkenbergs, Masa un Raikonens. Kā noskaidrojās vēlāk, veiksmīgi otros pitstopus izmantoja Masa, tiekot garām Vēberam, bet pārējais vadošo pilotu izkārtojums, izņemot Fetelu, kurš, izmantoja viena pitstopa stratēģiju, nemainījās – Batons joprojām bija pārliecinoši pirmais, Fetels – savas veiksmīgās taktikas dēļ pakāpās uz otro vietu, bet pirmo trijnieku noslēdza Raikonens, aiz sevis ceturtajā, piektajā un sestajā vietā atstājot attiecīgi Hulkenbergu, Masu un Vēberu.

Līdz pat finišam vienīgā reālā cīņa notika par Hulkenberga ceturto vietu, taču nedz Masam, nedz Vēberam neizdevās apsteigt „Force India” komandā braucošo Vācijas pilotu. Batonam otrā uzvara šosezon, kas nedaudz palielina viņa cerības vēl pacīnīties par 2012. gada čempiona titulu, bet melnā diena Alonso un Hamilotam, kuriem izstāšanās jau sacīkšu pirmajā līkumā.

Svarīgākais