Ārmstrongs: "Nevēlējos turpināt šo absurdu..."

Leģendārais amerikāņu riteņbraucējs Lenss Ārmstrongs savā mājaslapā publicētajā paziņojumā atzinis, ka lēmumu netiesāties ar ASV Antidopinga aģentūru pieņēmis, jo nav vēlējies turpināt murgu, kas viņu vajājis pēdējo gadu laikā...

"Ikviena vīrieša dzīvē reiz pienāk brīdis, kad jāsaka "Pietiek". Man šis brīdis ir pienācis šodien. Kopš 1999.gada esmu turēts aizdomās par negodīgām darbībām un negodīgi izcīnīties septiņiem "Tour de France" tituliem. Pēdējo trīs gadu laikā esmu kļuvis par USADA prezidenta Trevisa Tigarta upuri viņa rīkotajās raganu medībās. No tā nopietni cietusi mana ģimene, mans fonds, tāpēc esmu apņēmies pārtraukt šo absurdu.

Atsakos piedalīties procesā, kurš jau sākotnēji bija netaisnīgs un ar vienpusēju raksturu. Lai ko teiktu Tigarts, nav nekādu pierādījumu, kas apliecinātu viņa šausmīgos apvainojumus. Vienīgais, kam ir nozīme, ir simtiem dopinga testu, kuri man tika veikti karjeras laikā. Kam tad vajadzīgi tie testi, ja USADA tiem nepiešķir nekādu nozīmi?

Jau no paša sākumā šai izmeklēšanai nebija mērķa noskaidrot patiesību vai attīrīt riteņbraukšanu no dopinga. Esmu karjeru beidzis riteņbraucējs, bet rīcībā ir 17 gadus vecas apsūdzības, kas ir pretrunā ar pašas USADA noteikumiem par astoņu gadu noilgumu. Tādas respektablas organizācijas kā UCI (Starptautiskā Riteņbraukšanas savienība) un ASV Riteņbraukšanas federācija lika saprast, ka šīs lietas nav USADA kompetencē. Starptautiskās riteņbraukšanas organizācijas likušas USADA apstāties un paziņojušas, ka nebūs daļa no USADA darbībām. USADA pārkāpj likumus, neievēro pati savus noteikumus. Tā slēdza darījumus ar riteņbraucējiem, lai liecinātu pret mani. Un daudzi no šiem riteņbraucējiem turpina startēt arī šodien...

Ideja par to, ka sportisti var tikt saukti pie atbildības bez pozitīvām A un B provēm, grauj sistēmu. Tas rada situāciju, kad jebkurš skaudīgs bijušais komandas biedrs var atvērt lietu USADA personisku iemeslu vadīts. Tas ir pret visiem noteikumiem. Tas nav pareizi.

USADA nevar kontrolēt starptautisko sportu un atņemt man septiņus "Tour de France" titulus. Es zinu, kurš uzvarēja septiņas tūres, mani komandas biedri to zina un ikviens konkurents zina. Visiem triju tūres nedēļu laikā ir vienādi noteikumi, ne pret vienu nav īpašāka attieksme. Visiem viena un tā pati trase. Smagākais velobrauciens, kur uzvar spēcīgākais. Neviens to nevar mainīt. Un jo īpaši ne Treviss Tigarts.

Šodien es aizvēru šo lapu. Uzticu sev darbu, ko uzsāku vēl pirms uzvarēju pirmo tūri – palīdzēt cilvēkiem un ģimenēm, kas saskārušās ar vēzi. Oktobrī mans fonds svinēs 15 gadu jubileju. Šo misiju es nepārtraukšu."

Svarīgākais