Kazakevičs "noplīst" un finišē 45.vietā, ar olimpisko rekordu triumfē Kirdjapkins

Šodien Londonas olimpisko spēļu 50 kilometru soļošanas distancē Igors Kazakevičs ierindojās 45. vietā, bet ar jaunu olimpisko rekordu par čempionu kļuva krievs Sergejs Kirdjapkins.

Distanci Kazakevičs iesāka piesardzīgi, pirmos piecus kilometrus nosoļojot 23 ar pusi minūtēs. Pēc tam latvietis tempu kāpināja un ilgāku laiku katrus nākamos piecus kilometrus soļoja stabili 23 minūšu robežās (amplitūdā no 23:05 līdz 23:13). Distances pirmajā pusē Kazakevičs soļoja ātrāk par personisko rekordu, kas sasniegts pirms četriem gadiem Pekinā (3:52:38).

Jūtami latvieša temps kritās pēc 30.kilometra, kad nākamie pieci kilometri tika veikti vien 45 minūtēs un 45 sekundēs. Nākamais nogriezis tika veikts vēl krietni lēnāk (28:33), tādejādi desmit kilometru laikā Kazakevičs no 39.vietas atkrita uz 51.pozīciju. Pēdējie desmit kilometri tika veikti nedaudz ātrāk, kas ļāva savas pozīcijas uzlabot un finišēt 45.vietā.

Par olimpisko čempionu kļuva krievs Sergejs Kirdjapkins, kurš vēl 35.kilometrā bija tikai astotais, līderim zaudējot 21 sekundes. Pie 40 kilometru atzīmes līderpozīcijās jau bija trīs krievu soļotāji un ķīnietis Tianfens Si, taču tad no oponentiem atrāvās Kirdjapkins, kura pārsvars pār tuvāko konkurentu piecus kilometrus līdz finišam sasniedza jau 26 sekundes. Kirdjapkina tautieši Sergejs Baruļins un Igors Jerohins atkrita, attiecīgi, uz ceturto un septīto vietu, bet sudraba pozīcijās izvirzījās austrālietis Džareds Talents. Atlikušajos kilometros krievu soļotājs savu pārsvaru vēl vairāk palielināja un triumfēja ar jaunu olimpisko rekordu – 3:35:59. 2005. un 2009.gada pasaules čempions Kirdjapkins savu personisko rekordu uzlaboja vairāk nekā par divām minūtēm, olimpisko rekordu – par vairāk nekā minūti (2008.gadā Pekinā itālis Alekss Švacers, kurš pavisam nesen tika pieķerts dopinga lietošanā, distanci veica 3:37:07 – aut.).

Sudraba medaļa ar jaunu personisko rekordu Talentam (3:36:53),kurš tādejādi kļuva par divkārtēju vicečempionu, jo bija otrais arī pirms četriem gadiem Pekinā. Bronzu izcīnīja ķīnietis Si (arī personiskais rekords), bet ceturtajā vietā finišējušais īrs Roberts Hefernans sasniedza jaunu savas valsts rekordu. Personiskie rekordi vēl virknei soļotāju. Finišu sasniedza 51 soļotājs, četri soļotāji izstājās, astoņi tika diskvalificēti.

Svarīgākais