Štrombergs: "Pēc trešā pusfināla sapratu - būs!"

© Scanpix

Latvijas vēsturē pirmais divkārtējais olimpiskais čempions Māris Štrombergs pēc mačiem bija mierīgs, taču - tikai ārēji. Viņš atzīst, ka pirms olimpiādes nav spējis pilnībā noticēt, ka tas būtu iespējams, taču ar katru braucienu sajūtas uzlabojušās, un pirms fināla viņš jau zinājis - viņš to izdarīs.

"Neaprakstāma sajūta - iebraucot finiša taisnē, sajūta bija tāda pati kā Pekinā. Varbūt šoreiz tikai tik ļoti neaizmetu to riteni pa gaisu. Grūti tam noticēt. Iesāku šodien palēni - droši vien, savu lomu atkal nospēlēja nervi. Taču ar katru braucienu palika labāk un pēc trešā pusfināla es sapratu, ka - būs. Biju noķēris to sajūtu, ko vajadzēja noķert," atzina Štrombergs. Trešajā pusfinālā, kas bija izšķirošs iekļūšanai finālā, Māris ieguva otro vietu un izrādās - pārliecību zelta medaļai. "Taisne izdevās daudz labāka un atgriezās sajūtas, kādas man šogad bija Papendālē, kur pirms pāris mēnešiem paņēmu labāko startu un pirmo taisni savā mūžā, arī pasaules čempionāta finālā. Un tobrīd es zināju, kas man ir jādara. Fināla braucienu, ja godīgi, neatceros - un tā tam arī jābūt."

Čempions atzina, ka pirms tam nav bijis drošs par savām izredzēm. "Pirms olimpiādes ticības līdz galam nebija. Šķita - nu, tā taču nenotiek, ka divas reizes pēc kārtas vinnē olimpiādi! Tas man iekšēji nospēlēja lielu lomu un traucēja - nebija pārliecības. Tobrīd domāju - varbūt beidzot jānoskatās sava kritiena videoieraksts. Varbūt jāaizmirst, kas bijis, jāsaņemas, jānoskatās un varbūt viss paliks labāk. Taču tad sapratu - vēl nav laiks," atceras Māris. Lūgts salīdzināt nule kā kaklā kārto Londonas zeltu ar to, kas pirms četriem gadiem tika iegūts Pekinā, viņš atzina - šīs trīs dienas bijušas visnozīmīgākās viņa karjerā. "Ja godīgi, pēc mačiem par to aizdomājos, un sapratu, ka Londonas spēles ir nozīmīgākie mači, kādi man bijuši. Tieši psiholoģiskā ziņā. Svarīgāki nekad nav bijuši un arī nekad vairs nebūs."

Tas gan nenozīmē karjeras beigas. "Trešā olimpiāde būs," apstiprināja Štrombergs.