Rudiša ar jaunu pasaules rekordu triumfē 800 metros

Šovakar Londonas olimpisko spēļu 800 metru distances finālā ar jaunu pasaules rekordu triumfēja kenijietis Deivids Rudiša, kurš distanci veica vienā minūtē un 40.91 sekundē (1:40.91).

Galvenais favorīts, pasaules rekordists Deivids Rudiša priekšsacīkstēs demonstrēja pārliecinošu sniegumu, bez pārāk lielām grūtībām uzvarot savos skrējienos. Pirms olimpiādes kenijietis pieļāva iespēju finālā pat labot rekordu, taču galvenais mērķis, protams, bija olimpiskā medaļa, kas līdz šim nebija viņa rēķinā.

Rudiša vadībā izvirzījās jau pirmajā aplī, bet aptuveni 600 metrus līdz finišam veica atrāvienu un finišu sasniedza lepnā vientulībā. Turklāt finiša līniju kenijietis šķērsoja ātrāk nekā jebkurš cits šajā distancē – 1:40.91!

Tādejādi Rudiša kļuva par pirmo, kam 800 metrus izdevies veikt ātrāk par minūti un 41 sekundi. Sev piederošo pasaules rekordu, kas tika sasniegts 2009.gadā, viņš laboja par 0.10 sekundēm. Rudiša arī kļuva par pirmo 800 metru skrējēju, kas pasaules rekordu labojis tieši olimpiādē.

Izcils rezultāts arī 18 gadus vecajam Botsvānas skrējējam Naidželam Amosam, kurš izcīnīja sudrabu ar jaunu nacionālo rekordu – 1:41.73. Savukārt bronza ar jaunu personisko rekordu Rudiša tautietim Timotijam Kitumam. Jāpiebilst, ka septiņi no astoņiem finālistiem sasniedza personiskos rekordus, vēl viens – sezonas rekordu.

Svarīgākais