Sirmais: "Tālāk par 73 metriem nelidoja pat treniņos"

Latvijas vīru šķēpa mešanas pēdējā cerība B kvalifikācijas grupā bija palicis Zigismunds Sirmais, taču viņam debijas olimpiskās spēles beidzās vēl bēdīgāk - bez rezultāta. Šķēps nelido, kaut gan visu izdaru pareizi, atzīst pats sportists, kam arī radušās pārdomas - nopietni veltīt sevi sportam, vai labāk mācīties.

"Domājiet, ko normālu šobrīd varu pateikt? Vēl ir emocijas, stadions. Varbūt racionālāk rīt vai parīt būšu gatavs spriest," iesākumā noteica sarūgtinātais sportists, tomēr bija gatavs komentēt sev nepatīkamos notikumus šās dienas mačos. "Nostājos uz skrejceļa - biju nomierinājies, sakoncentrējies. Skrēju, mēģināju mest tāpat kā treniņā. Nesnāca pirmais metiens. Tad nesanāca arī otrais. Tad trenere man pateica, ka neviens no mūsējiem nav ticis, un es jau sapratu... Liktenis." Iepriekš ar treneri bijusi noruna, ka labāk nezināt, kādi rezultāti pirmajā grupā - lai netraucētu koncentrēšanos galvenajam. Taču nepalīdzējis arī tas. "Izdarīju visu, ko varēju. Kaut gan šķēps nelido - man nav sev ko pārmest. Nekas nesāpēja - vajadzēja tikai dot iekšā, un es arī plēsu, cik varēju. Taču nelido."

Atšķirībā no Kovala, Sirmajam šķēps nelidojot pat treniņos. "Trenējos kopā ar Aināru un varu apliecināt - viņam šķēps lidoja fantastiski. Tik brīvi un viegli. Man - nē. Es mocījos visu laiku. Protams, cerēju, ka atnākšu uz stadionu un būs kaut kas labāks, taču nebija. Treniņos nelidoja, taču nekad nav lidojis - uz laukuma man ir pavisam citas emocijas, cits ātrums. Treniņos - ja godīgi, Londonā tālāk par 73 metriem nebija pat ar pilno ieskrējienu." Tas gan nav nekas jauns - šāda bijusi visa sezona. "Man nav izskaidrojuma. Pagājušajā sezonā pāri 80 metriem uzmetu 17 reizes. 17! Šogad - vienu. Man pazudusi šķēpa garša. Ceru, ka dabūšu to atpakaļ uz nākamo gadu, jo būtu jānostartē pasaules čempionātā Maskavā - plinti krūmos pagaidām vēl nemetīšu. Taču garša nedaudz ir pazudusi." Šogad mačos Sirmais droši vien vairs nestartēs ("Kur es ar šādu rezultātu varu aizbraukt...") un tālāk nākotnē raugās piesardzīgi. "Man tagad jāizlemj - vai nu visu sevi veltu sportam, vai mācos. Domāju, tā būs grūta izvēle. Šodien par to tiešām ir pārdomas."

Jautāts par frāzi, ko iepriekš izteica trenere Eiduka - par to, ka viņam lāča pakalpojumu dara kāds padomdevējs no malas - Sirmais (tiesa, nezinot, kas bijis šīs frāzes autors...) bija kategorisks: "Nekā tamlīdzīga. Ja trenējos pie Valentīnas, tas klausu, ko viņa saka. Mēģinām kopā domāt - kā komanda. Jāprasa - kur jūs to esat dzirdējuši?"