Felpss ar 19 medaļām kļūst par izcilāko olimpieti

© Scanpix

ASV peldētājs Maikls Felpss otrdien, 31. jūlijā, kļuva par olimpisko spēļu vēsturē visvairāk medaļu izcīnījušo sportistu. Felpss izcīnīja 2. vietu 200 metros tauriņstilā un 1. vietu 4x200 metru brīvajā stafetē. Felpsam tagad ir 19 olimpiskās medaļas, kas ir par vienu vairāk nekā PSRS vingrotājai Larisai Latiņinai.

Maikls Felpss pēc izgāšanās 400 metros kompleksajā peldējumā šodien droši varēja cerēt uz zeltu 200 metros tauriņstilā, kas ir viņa ērtākā distance. Amerikānis bija vadībā līdz pēdējiem pāris metriem, bet beigās atkal cieta neveiksmi. Uzvaru izrāva DĀR sportists Čads Le Kloss. Trešā veita japānim Takešai Macudam.

Felpss neizmantoja iespēju kļūt par pirmo peldētāju, kuram trīs olimpiādēs pēc kārtas izdevies uzvarēt vienā disciplīnā. Vēlāk Felpss veica pēdējo posmu 4x200 metru brīvā stila stafetē, palīdzot ASV izlasei pārliecinoši izcīnīt zeltu. 2. vietā Francija, bet trešā palika Ķīna.

Pašam Felpsam 19. olimpiskā medaļa, kas ir jauns rekords. Iepriekšējais ar 18 godalgām piederēja PSRS vingrotājai Larisai Latiņinai. Felpsam tagad ir 15 zelta un pa divām sudraba un bronzas godalgām.

200 metros brīvajā stilā sievietēm fināla dalībnieču sastāvs bija gana spēcīgs – astoņniekā starp medaļu pretendendēm bija pasaules un olimpiskā rekordiste Federika Pelegrīni, francūziete Kamille Mufā un arī amerikānietes Alisona Šmita un Misija Frenklina. Uzvaru ar drošu pārsvaru un jaunu olimpisko rekordu (1:53.61) izcīnīja Šmita, kura ilgi peldēja pasaules rekorda tempā. 2. un 3. vieta attiecīgi Mufā un austrālietei Brontei Baratai.