Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Sports

Limbažu šaha festivālā uzvar Halifmans, Širovs – trešais

Ar Sanktpēterburgas lielmeistara, pasaules eksčempiona Aleksandra Halifmana uzvaru noslēdzies Limbažos notikušā starptautiskā šaha festivāla „Vidzemes vasara” turnīrs ātrajā šahā.

Otrajā vietā ierindojās lielmeistars Arturs Neikšāns, bet sacensību galvenais favorīts Aleksejs Širovs bija spiests samierināties ar trešo vietu.

„Vidzemes vasaras” turnīrs ātrajā šahā (laika kontrole - 15 minūtes uz partiju plus 6 sekundes par katru gājienu) kopumā pulcēja 90 šahistus no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Krievijas, Vācijas, ASV un Čehijas. Pēc pirmās dienas mačiem vienpersoniskā vadībā bija izvirzījies Latvijas pilsonību nesen atguvušais lielmeistars Aleksejs Širovs - četri punkti no četriem iespējamiem, taču nākamajā dienā bija jāaizvada vēl septiņas kārtas, kurās Širovs ar vairākiem neizšķirtiem savu uzņemto tempu piebremzēja. Turklāt turnīra priekšpēdējā kārtā notika sensācija - Širovs zaudēja lietuvietim Šarūnam Šuļskim, kurš tādejādi pirms pēdējās kārtas izvirzījās vadībā - 8 punkti no 10.

Lietuvas lielmeistaram uzvarēt turnīrā tomēr neizdevās: pēdējā kārtā viņu eksaminēja pasaules eksčempions Aleksandrs Halifmans, kurš spēlēja ar baltajām figūrām un niknā cīņā uzvarēja, kopsummā izcīnot 8,5 punktus no 11. Tuvākie konkurenti atpalika par puspunktu. Šai grupai pievienojās arī Širovs, kurš pēdējā kārtā apspēlēja spēcīgo igauņu lielmeistaru Jānu Elvestu, kurš pašlaik spēlē zem ASV karoga.

Halifmanam par pirmo vietu pienācās naudas balva 500 latu apmērā, bet turpmāko vietu (un naudas balvu) sadalei nācās skatīties papildrādītājus, jo astoņus punktus bija izcīnījuši seši lielmeistari. Buholca koeficients otrajā vietā ierindoja Arturu Neikšānu, trešajā - Širovu. Turpmākajās vietās ierindojās Krievijas lielmeistari Jevgēņijs Gleizerovs (Brjanska) un Vladimirs Fedosejevs (Sanktpēterburga), lietuvietis Šuļskis (Kauņa), kā arī pašmāju lielmeistars Normunds Miezis. Tikai astotajā vietā palika šī turnīra pēc reitinga otrais numurs Daniels Fridmans, kurš jau ilgus gadus pārstāv Vāciju - viņam 7,5 punkti. Kopā ar vīriem spēlēja arī vairākas daiļā dzimuma pārstāves, un labākā no viņām izrādījās lielmeistare Laura Rogule (6,5 punkti, 22. vieta), otrā - Saeimas deputāte Dana Reizniece-Ozola (6,5 punkti, 26. vieta).

Latvijā dzimušais un augušais Vācijas lielmeistars Daniels Fridmans gan reabilitējās nākamajā dienā, kad uzvarēja ātrspēles (laika kontrole - 15 minūtes uz partiju) turnīrā. Viņam - 7 punkti no 9. Tikpat punktus izcīnīja arī Normunds Miezis un starptautiskais meistars no Latvijas Vladimirs Svešņikovs, taču papildrādītāji viņus sarindoja attiecīgi otrajā un trešajā vietā.

* „Vidzemes vasaras” visi sacensību rezultāti atrodami mājas lapā chess-results.com.