Latvijas izlases uzvara pār Vāciju nosvinēta klusi

© Baiba Blomniece

Apmēram 2000 Latvijas līdzjutēju skaļais atbalsts Latvijas izlasei un ovācijas pēc uzvaras pār Vāciju neapklusa vēl kādu laiku ap Globe arēnu, kurā notiek Pasaules čempionāta hokejā spēles. Taču kopumā līdzjutēji jau bija krietni saguruši, un līksmības vilnis nebija liels.

Šogad Stokholmā nedarbojas īpašs latviešu krodziņš, kā tas bija iepriekšējās čempionātu norises vietās – Halifaksā, Manheimā un Bratislavā. Protams, šāds krodziņš būtu bijis īstā vieta, kur nosvinēt uzvaru. Zviedrijas latvieši sadarbībā ar Latvijas latviešiem gan atrada mūsu faniem draudzīgu vietu – krodziņu Gröna Jägaren, kurā skan Travel Art sarūpētā latviešu mūzika, un alus ir salīdzinoši lēts pēc Zviedrijas standartiem. Taču pēc uzvaras par Vāciju šajā krodziņā latviešu nebija pārāk daudz – vien daži desmiti. Iemesli tam vairāki – iepriekšējos vakaros krodziņš bijis pārpildīts, un apsargs nav laidis iekšā īpaši sagurušos fanus. Zinot par to, daudzi izlēma doties uzvaru svinēt uz savu mītnes vietni. Taču tie, kas atnāca uz krodziņu, izbaudīja fantastisku atmosfēru. Krodziņā līdztekus latviešiem pulcējās arī zviedru futbola līdzjutēji, un pasēdēšana izvērtās teju vai par koru kariem, jo gan futbola fani, gan mūsu hokeja atbalstītāji mēģināja viens otru pārdziedāt un pārsaukt ar saukļiem. Šajā karā uzvarēja letiņi, un zviedru futbola fani visai labprātīgi iemācījās dažus latviešu saukļus. Jautrība beidzās jau 1 naktī, jo, kā zināms, Stokholmā nakts dzīve beidzas ļoti agri. Visticamāk, pēc spēles ar Itāliju burziņš būs ilgāks, jo solās atbraukt jauni fanu papildinājumi, kā arī spēle beigsies daudz agrāk.

Dažiem visai neveiksmīgi beidzās uzvaras svinēšana viesnīcās. Latvieši uz savas ādas nu pārbaudījuši, ka vietējie likumi tomēr ir jāciena, un ar likumsargiem diskusijās labāk neielaisties, bet paklausīt viņu ieteikumiem. Visai nepatīkams notikums notika vienā no viesnīcām, kur apmetušies vairāki simti latviešu. Par spīti aizliegumam smēķēt viesnīcas telpās, daži to nebija uztvēruši nopietni, un kūpināja uz nebēdu. Līdz atbrauca likumsargi, un smēķētāju, kā arī viņa istabas biedrus, kas ar šo netikumu nemaz nepiekopj, vienkārši izlika no viesnīcas. Mēģinājumi atrisināt konfiktu ar fanu bravūru neizdevās, un pīpmanis tika ne tikai izlikts no viesnīcas, bet nogādāts policijā. Toties viņa istabas biedriem nācās lauzīt galvu, kur lai nakšņo nākamajās naktīs.

Svarīgākais