Vrubļevskis: Valdība ignorē sportu

Šodien Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) Ģenerālās asamblejas sesijā apstiprināts LOK budžets 2012. gadam 8 588 369 latu apmērā. Vairāk nekā puse no plānotajiem finanšu līdzekļiem tiks novirzīta valsts galvoto reģionālo olimpisko centru projektu ilgtermiņa saistību atmaksai.

„Sporta budžets trijos gados sarucis par 2/3. Ievērojamus uzlabojumus nesola arī 2013.gads,” uzsver LOK prezidents Aldons Vrubļevskis. „Dzīvojot šādos finanšu apstākļos, mēs varam droši teikt, ka Latvija būs pārstāvēta olimpiskajās spēlēs Londonā un Sočos, bet par augstiem sasniegumiem un vietu uz olimpiskā pjedestāla nākotnē šajā situācijā runāt būtu naivi.”

Pašreizējās Saeimas izveidotā valdības koalīcija pirmo reizi pēc Latvijas neatkarības atgūšanas darbojas pēc valdības deklarācijas, kurā vārds ''sports'' nav atrodams vispār, pārskata ziņojumā par 2011.gadu un galvenajiem uzdevumiem 2012.gadā Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) Ģenerālajā asamblejā uzsvēra LOK prezidents Aldons Vrubļevskis.

''Izglītības un zinātnes ministrijas jaunizveidotajā ''Sporta, jaunatnes un valodas departamentā'' diezin vai sports būs svarīgākais darba lauks, zinot valstiskā līmeņa problēmas ar valsts valodu, jaunatnes un integrācijas politikas jautājumiem,'' sacīja LOK prezidents un norādīja, ka sporta loma atkal valstī ir samazināta. Viņš pauda nožēlu, ka šādas reformas valsts pārvaldē tiek veiktas bez konsultēšanās un neņemot vērā sporta organizāciju atkārtotus ieteikumus.

''Grūti cerēt uz auglīgu sadarbību, ja tā notiek vienvirzienā – IZM [Izglītības un zinātnes ministrija] pieņem lēmumus, bet sporta organizācijām tie tikai jāizpilda,'' atzina Vrubļevskis. ''Ja pieļausim, ka sports kā Latvijas sabiedrības dzīves nozare pazūd no politiskās darba kārtības, tad būsim zaudētāji ilgtermiņā.''

Vrubļevskis arī pauda neizpratni par valdības nodomu ar likuma palīdzību 2011. gada vasarā ierobežot vai aizliegt valsts uzņēmumiem ziedot sportam un atgādināja, ka tikai pēc LOK publiskas iejaukšanās tika apturēta šā likumprojekta apspriešana.

Vrubļevskis klātesošajiem atgādināja, ka 2012. gada valsts sporta budžets, lai kāds tas būtu, ir sadalīts, taču nav zināms, ko un kā plānot nākotnē. ''Atbilžu nav, bet mēs tās ceram vistuvākajā laikā sagaidīt no IZM atbildīgajām amatpersonām."

LOK prezidents ir oficiāli vērsies pie Nacionālās sporta padomes (NSP) priekšsēdētāja un izglītības un zinātnes ministra Roberts Ķīļa ar lūgumu nekavējoties sasaukt NSP sēdi gan par sporta nozares vietu un lomu, gan par Siguldas kamaniņu un bobsleja trases rekonstrukciju, gan citām problēmām sportā.

2012. gada budžetā LOK darba galvenajām prioritātēm - olimpisko spēļu sagatavošanās programmām, budžetā atvēlēti 1 224 455 latu. No šīs summas 945 245 latu ieplānoti olimpiskās izlases sagatavošanās nodrošinājumam 2012. gada vasarā gaidāmajām olimpiādes spēlēm Londonā un 2014. gadā gaidāmajām ziemas olimpiskajām spēlēm Sočos.

Olimpiskās kustības jaunatnes programmām tiks tērēti 279 210 latu, lai nodrošinātu Latvijas Jaunatnes olimpiskās izlases līdzdalību Pasaules jaunatnes ziemas olimpiskajās spēlēs, kas jau šā gada janvārī notika Insbrukā, kā arī Latvijas Jaunatnes olimpiādes nodrošināšanai ziemas sporta veidos Ērgļos un Latvijas III olimpiādes vajadzībām Liepājā un septembrī gaidāmajiem olimpiskās dienas pasākumiem.

Minētās programmas tiek īstenotas ciešā sadarbībai ar 34 Olimpisko sporta veidu federācijām. Olimpiskajā gadā šie līdzekļi, galvenokārt, ir paredzēti sportistu treniņu darba apstākļu nodrošināšanai, sacensību inventāra iegādei un izgatavošanai, kā arī medicīniskajam nodrošinājumam. Daļa no federācijām piešķirtajiem līdzekļiem ir paredzēta Latvijas Olimpiskās vienības „A” un „B” sastāvos iekļauto treneru un sportistu mācību un treniņu darba nodrošināšanai.

Neskatoties uz valstī esošajām finansiālajām problēmām, LOK 2012. gadā turpinās atbalstīt deviņu reģionālo un sporta veidu olimpisko centru attīstību, veicinot jaunatnes, tautas un augstu sasniegumu sporta aktivitātes valstī. 135 000 latu plānoti kā līdzfinansējums visu reģionālo olimpisko sporta centru modernizācijai un attīstībai.

Saskaņā ar 2010. gada Valsts galvojuma līgumu, 1 244 035 latu plānoti Olimpiskā centra „Ventspils” infrastruktūras attīstībai. Šos līdzekļus laika posmā no 2011. līdz 2013. gadam plāno izmantot Latvijā pirmās slēgtās BMX halles būvniecībai, lai arī ziemas apstākļos, neizbraucot no valsts, treniņu procesu varētu turpināt Latvijas BMX izlase un jaunie BMX sporta talanti. Olimpiskajā centrā plānota arī ledus halles paplašināšana, kā arī airēšanas bāzes un tenisa kortu rekonstruēšana.

4 374 619 latu paredzēti, lai pildītu 2001. gadā uzsāktās valsts galvotās kredītsaistības reģionālo olimpisko centru būvniecībai Rīgā, Valmierā, Liepājā, Ventspilī, Daugavpilī un Jelgavā, kā arī izsniegto kredītu apkalpošanas maksājumu veikšanai un zemes nomas maksājumiem par LOK īpašumā esošajām olimpisko centru ēkām un zemi Rīgā un Valmierā.

Jāatgādina, ka LOK budžets 2011. gadā bija 9 532 864 latu.

Olimpisko programmu un pasākumu īstenošanai LOK saņem naudu no valsts pamatbudžeta, Starptautiskās Olimpiskās komitejas budžeta, kā arī no ziedotājiem un saimnieciskās darbības.

Ja LOK nebūtu savu sponsoru, tad vajadzētu atteikties no vairāku programmu un pasākumu – Latvijas Jaunatnes ziemas olimpiādes Ērgļos, Latvijas Olimpiskās dienas un Latvijas Gada balvas sportā – rīkošanas, jo šiem pasākumiem nauda no valsts nav paredzēta. Tāpēc Vrubļevskis pateicās LOK ģenerālsponsoriem VAS ''Latvijas Valsts meži'' (LVM) un SIA ''Latvijas Mobilais telefons'', kā arī sponsoriem AS ''Latvijas Gāze'', AS ''Swedbank'' un VAS ''Latvijas dzelzceļš'', no kuriem kopā ar iepriekšējā gada mērķziedojumiem ir pieejami vairāk nekā trīsarpus miljoni latu.

Tajā pašā laikā Vrubļevskis atzina, ka lielu atbalsi sabiedrībā radījusī ''Latvijas Valsts mežu'' 2,4 miljonus latu lielā ziedojuma sadale nebijusi tā labākā un nav bijusi taisnīga. ''"Latvijas Valsts mežu" ziedojuma sadali sportam 2011.gadā regulēja 2010.gadā ar Zemkopības ministriju noslēgtais memorands, nosakot 75 procentus no ziedojuma summas novirzīt sporta spēlēm un 25 procentus pārējiem, to atbalstīja arī finanšu ministrs, dodot ziedojuma atļauju.''

No LOK puses vienīgā alternatīva iebilst bijusi atteikties no šā ziedojuma, taču tad LOK nesaņemtu nepieciešamos 650 000 latu ieplānoto olimpisko un jaunatnes programmu un pasākumu realizēšanai. ''To mēs nevarējām atļauties, zinot LOK iestrādnes, plānus un budžeta situāciju,'' sacīja Vrubļevskis.

Ar Zemkopības ministriju jau ir parakstīts jauns memorands par to, kādā kārtībā 2012.gadā un turpmāk LVM ziedos sportam. Piešķirto finansējumu 2012.gada septembrī sadalīs LOK, LVM un Zemkopības ministrijas komisija, pieaicinot konkrētu sporta federāciju ekspertus. Finanšu līdzekļi tiks novirzīti saņēmējiem tikai caur sporta veidu federācijām.