Par sasniegumiem olimpiskajās spēlēs varēs iegūt lielākas naudas balvas

Ministru kabineta komiteja pirmdien atbalstīja Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) sagatavotās izmaiņas naudas balvu piešķiršanā sportistiem, tostarp paredzot, ka par sasniegumiem olimpiskajās spēlēs, kā arī paraolimpieši varēs iegūt lielākas naudas balvas.

Ministri nolēma saglabāt iespēju prēmēt sportistus par panākumiem pasaules karavīru sporta spēlēs un policijas čempionātā, kā arī saglabāt iespēju jauniešiem no 16 gadu vecuma saņemt naudas balvas par izciliem sasniegumiem.

IZM ministriem piedāvāja līdz 18 gadiem palielināt vecuma cenzu prēmijas saņemšanai, taču ministri aicināja saglabāt esošo kārtību, lai uz prēmijām par sasniegumiem pasaules vai Eiropas čempionātos varētu pretendēt sportisti no 16 gadu vecuma. IZM argumentēja, ka vecuma robeža jāpalielina, lai paaugstinātu kritērijus naudas balvas saņemšanai.

Savukārt attiecībā uz naudas balvām jaunajos noteikumos naudas summas noteiktas tikai par pirmajām vietām, saglabājot to līdzšinējo apmēru, taču par citām pjedestāla vietām prēmija būs līdz 60% no iepriekšējās vietas maksimāli iespējamā naudas balvas apmēra.

Piemēram, par 2.vietu olimpiskajās spēlēs turpmāk varēs saņemt līdz 60 tūkstošiem latu līdzšinējo 50 tūkstošu latu vietā, par trešo vietu ‒ līdz 36 tūkstošiem latu (pašlaik ‒ līdz 30 tūkstošiem latu), bet par ceturto vietu ‒ līdz 21,6 tūkstošiem latu (pašlaik ‒ līdz 15 tūkstošiem latu).

IZM norādījusi, ka sporta sacensībās dažkārt rezultātu izšķir dažas sekundes tūkstošdaļas, tāpēc valstij jābūt iespējai, izvērtējot visus apstākļus, pieņemt lēmumu par adekvātāko piešķiramās prēmijas apmēru.

Ministrijas pārstāvji paskaidroja, ka jaunā prēmiju aprēķināšanas kārtība gan nenozīmē, ka par visiem sasniegumiem palielināsies naudas balvu apmērs ‒ par dažiem sasniegumiem tas palielināsies, par citiem ‒ samazināsies.

Savukārt par Paralimpiskās komitejas un Nedzirdīgo sporta federācijas sportistu un komandu sasniegumiem varēs piešķirt naudas balvas 50% apmērā. Tādējādi paraolimpiešiem būs iespēja iegūt lielākas naudas balvas, piemēram, par pirmo vietu olimpiskajās spēlēs līdzšinējo 20 tūkstošu latu vietā turpmāk būs iespēja saņemt līdz 50 tūkstošiem latu ‒ pusi no summas, kas pienākas par zelta medaļu olimpiskajās spēlēs.

Sākotnēji izstrādātās izmaiņas paredzēja, ka valsts vairs nemaksās prēmijas sporta spēļu federācijām par valstsvienību kvalificēšanos olimpiskajām spēlēm, kā arī pasaules un Eiropas čempionāta finālturnīriem. Tomēr noteikumu projektā, ko pirmdien atbalstīja ministri, ir atjaunots punkts, kas par valstsvienības iekļūšanu augstākā līmeņa sacensībās olimpisko sporta veidu federācijām paredz līdz 100 000 latu balvu. Mazāka apmēra naudas balvas par analoģiskiem panākumiem paredzētas arī neolimpisko sporta veidu federācijām.

Izmaiņas paredz, ka naudas balvas varēs piešķirt arī par sasniegumiem Nedzirdīgo spēlēs un pasaules universiādē.

Lai gan IZM ministriem piedāvāja prēmijas vairs nemaksāt par panākumiem pasaules karavīru sporta spēlēs un policijas čempionātā, jo pēdējos gados šajās sacensībās ir maz dalībnieku un tajās nav augstu sasniegumu, ministri nolēma līdzšinējo kārtību atbalstīt.

Finanšu ministrija (FM) iebildusi, jo ekonomiskajā situācijā ir ierobežotas iespējas paaugstināt naudas balvas. FM rosināja samazināt naudas balvas apmēru par citām pjedestāla vietām līdz 50% no iepriekšējās vietas maksimāli iespējamās naudas balvas apmēra.

Jaunais noteikumu projekts jāapstiprina vēl valdībā.

Svarīgākais