Mirušā NHL hokejista Būgarda smadzenēs atklāj traumu izraisītas smagas deģeneratīvas izmaiņas

Iepriekš mirušā Nacionālās hokeja līgas (NHL) hokejista Dereka Būgarda smadzenēs pētnieki atklāja atkārtotu traumu izraisītas smagas deģeneratīvas izmaiņas.

Bostonas universitātē pētījumā konstatēja, ka Būgardam bija smaga hroniska traumatiskā encefalopātija, kas izraisa demenci. Neiropatoloģe Anna Makī atzina, ka tik plaši smadzeņu bojājumi viņu pārsteiguši, un Būgardu demence būtu piemeklējusi jau pusmūžā.

Būgarda ģimene mirušā hokejista smadzenes novēlēja Bostonas universitātei, kur mediķi pētīja, vai nelaiķim bija kādas deģeneratīvas slimības, kas bieži piemeklē atlētus, kuriem jāsaņem bieži sitieni pa galvu. Universitātē jau iepriekš pētīja pērn 45 gadu vecumā mirušā bijušā Čikāgas "Blackhawks" hokejista Boba Probēra smadzenes, arī viņam atklājot traumatisko encefalopātiju.

Par vienu no labākajiem NHL kaušļiem uzskatīto Būgardu maijā atrada bez dzīvības pazīmēm savā dzīvoklī, kur 28 gadus vecā hokejista nāvi izraisīja nejaušs alkohola un pretsāpju līdzekļu maisījums. Pēdējos piecus mēnešus Būgards nespēlēja, jo pēc smadzeņu satricinājuma sezona viņam bija beigusies. Līgums ar "Rangers" Būgardam bija vēl uz trim gadiem.

NHL komisārs Garijs Betmens pauda pārliecību, ka ir priekšlaicīgi uzskatīt hokeju par vainīgu smadzeņu traumu izraisīšanā, jo vēl nav pietiekamu datu.