Hamiltons triumfē Abu Dabi, Fetels pirmoreiz sezonā izstājas

Šodien F1 Abu Dabi Grand-Prix uzvaru izcīnīja "McLaren" pilots Luiss Hamiltons, kuram tā bija trešā šosezon. Otrais finišēja Fernando Alonso ("Ferrari"), savukārt trijnieku noslēdza Hamiltona komandas biedrs Džensons Batons.

Čempions un "pole-position" ieguvējs Sebastians Fetels izstājās jau pēc pirmā apļa.

Vakardienas kvalifikācijā jau 14. "pole position" sezonā izcīnīja Sebastians Fetels, kurš pašās beigās tomēr pārspēja šajā posmā ātri braukušo Luisu Hamiltonu, kā arī otru "McLaren" pilotu Džensonu Batonu. Fetels šodien varēja izcīnīt jau 12. uzvaru čempionātā. Jāpiebilst, ka no pēdējās rindas startēja abi "Williams" piloti – abiem tika piespriests 10 vietu sods par papildus dzinēja izmantošanu

Startā Fetels visai pārliecinoši saglabāja pirmo vietu, tomēr jau pēc pāris pagriezieniem viņš zaudēja kontroli pār savu "Red Bull" un izlīdēja drošības joslā – plīsusi riepa. Vācietis spēja tikt atpakaļ trasē un aizbraukt līdz boksiem, tomēr ar to viņa sacīkstes bija beigušās, jo riepa plīstot bija radījusi bojājumus, kas neļāva mehāniķiem pieskrūvēt jaunu. Fetels izstājās pirmo reizi šajā sezonā, zaudējot cerības atkārtot Šūmahera rekordu vienā sezonā izcīnīto uzvaru ziņā (13). Izstājoties čempionam, pirmo vietu ieguva Hamiltons, savukārt Batons bija spiests piekāpties veiksmīgi startējušajam Alonso. Uz brīdi Batonam bija ticis garām arī Vēbers, tomēr brits ātri atguva savu vietu. Piektais bija Masa, kuram sekoja abi "Mercedes".

Vēbers atpalika no Batona par vairākām sekundēm, tomēr, tuvojoties pirmajiem boksu apmeklējumiem, atkal pietuvojās "McLaren" pilotam. Austrālietim atkal izdevās tikt garām, taču arī šoreiz viņš savu pozīciju nenoturēja. Vēbera pitstops bija ļoti lēns, un trasē viņš atgriezās piektais, vairākas sekundes aiz Masas. Tikmēr Alonso turējās netālu no Hamiltona, pirms boksu apmeklējuma sadeldējot starpību līdz nepilnās divām sekundēm, tomēr pēc pitstopa brits pārsvaru atkal palielināja. 30. aplī Vēbers bija panācis Masu un tika brazīlietim garām, tomēr jau trešo reizi šo sacīkšu laikā nespēja savu iegūto pozīciju noturēt. Batons un Vēbers otrreiz boksos devās agrāk nekā Masa, un "Ferrari" pilota taktika neatmaksājās – trasē viņš atgriezās labu gabalu aiz austrālieša.

Batons bija priekšā "Red Bull" pilotam par četrām sekundēm, tomēr Vēbers ātri vien šo starpību sadeldēja un tika garām britam, paceļoties uz ceturto vietu, bet brīdi vēlāk viņš tika garām arī tobrīd vēl otrreiz boksos nebraukušajam Rosbergam, tiekot jau līdz trešajai. Viņam gan vēl bija jāveic viens pitstops. Tikmēr Alonso bija iespēja saasināt cīņu par uzvaru, tomēr ne pārāk ātrs otrais pitstops neļāva viņam apdraudēt Hamiltona līderpozīciju. Masa pēc otrā pitstopa ar cietākā sastāva riepām strauji atpalika, vienā no pagriezieniem izlīdēja no trases un bija tikai pāris sekundes priekšā Rosbergam.

Sākoties pēdējam aplim, Vēbers veica trešo boksu apmeklējumu un izmantojot cietā sastāva riepas. Tas austrālieti atmeta ārpus goda pjedestāla – trešais beigās Batons, savukārt Hamiltons stabili noturēja pārsvaru pār Alonso, gūstot savu trešo uzvaru sezonā. Masa palika piektais, priekšā abiem "Mercedes" (Šūmahers finišēja labu gabalu aiz Rosberga), pie punktiem tika arī Zutils, di Resta un Kobajaši. Cīņā par otro vietu kopvērtējumā, kas beigsies sezonas pēdējā posmā Brazīlijā pēc divām nedēļām, Batonam ir 10 punktu pārsvars pār Alonso, Vēberam izredžu gandrīz nav, bet Hamiltons nevar palikt otrais pat teorētiski, par spīti savai šodienas uzvarai.

Svarīgākais