"Eurobasket" Šauļos pārāk dārgs latviešu līdzjutējiem

Jau 31. augustā Lietuvā sāksies Eiropas čempionāts basketbolā vīriešiem, un Latvijas izlase spēlēs kaimiņvalsts pilsētā Šauļos. Taču, lai arī tas ir tik tuvu Latvijai, diezin vai mūsu izlases līdzjutēju skaits būs mērojams tūkstošos.

Visu nosaka cena, bet Eurobasket 2011 izmaksās līdzjutējiem ļoti dārgi. Pašlaik lētākās biļetes, kas nopērkamas uz Latvijas izlases spēlēm, maksā 175 litus, kas, pārrēķinot latos un pieskaitot nodokļus, ir aptuveni 40 latu. Tātad, ja latviešu basketbola fans vēlas doties uz čempionātu un klātienē atbalstīt izlasi visās spēlēs, par biļetēm vien maksājums sasniegs 200 latu. Taču klāt vēl jāpierēķina ceļa izdevumi, un tiem, kas vēlas nakšņot Šauļos, arīdzan naktsmītnes izmaksas. Kopumā izdevumi pieaug vismaz līdz 300–400 latiem. Salīdzinājumam – 2009. gadā, kad Eurobasket risinājās Polijas pilsētā Gdaņskā, līdzjutēji organizētā braucienā, kurā ietilpa transports, apdrošināšana, naktsmītnes un spēļu biļetes, maksāja 95 latus.

«Biļešu pārdošana noris ļoti labi. Varbūt uz Latvijas izlases spēlēm ir palikušas kādas 200 biļetes,» Neatkarīgajai teic oficiālā biļešu tirgotāja tiketa.lt pārstāve Dovile Lukavičūte. Kopumā arēnas ietilpība ir 5500 sēdvietu, taču pārdošanā tika palaistas mazliet vairāk par 2000 biļetēm uz katru dienu. Pārējās vietas – sponsoriem, orgkomitejai, basketbola federācijām, žurnālistiem u.c. Taču līdz 20. augustam, iespējams, kāds no iepriekš minētajiem no savām biļetēm atteiksies un tās parādīsies tirdzniecībā, teic D. Lukavičūte, piebilstot, ka prognozēt, vai tiešām pirms pašām spēlēm būs iespējams nopirkt biļetes, ir ļoti grūti.

Lai arī biļetes Šauļu arēnā tajās dienās, kad spēlē Latvijas izlase, ir labi pārdotas, tomēr apgalvot, ka tribīnes būs pilnas ar latviešiem, nevar. D. Lukavičūte norāda, ka elektroniskās biļetes latvieši gan pirkuši, taču skaits nav mērojams nedz tūkstošos, nedz simtos, bet gan desmitos. Tiesa gan, nav izslēgts, ka latvieši braukuši uz Lietuvu un biļetes pirkuši kasēs.

«Interese par Eurobasket bija liela, taču daudzi līdzjutēji, uzzinājuši biļešu cenas, atteicās no ieceres doties uz Šauļiem,» Neatkarīgajai teic Travel Art sporta braucienu projektu menedžere Inese Krūmiņa. Daži līdzjutēji plānojot tikai vienu vai divas dienas doties uz Lietuvu, un arī tad izvēle galvenokārt ir par labu tām dienām, kad līdztekus Latvijas izlasei var vērot interesantas citu izlašu spēles. Viņasprāt, čempionāta biļešu cenas ir pārāk augstas latviešu sporta līdzjutēju auditorijai. I. Krūmiņa uzskata, ka latviešu līdzjutēju atbalsts Šauļos būs skaitāms simtos, bet ne tūkstošos, kā tas, piemēram, bija 2009. gadā Gdaņskā, kad Latvijas basketbola izlasi atbalstīja apmēram divarpus tūkstoši latviešu.

Interesanta situācija izveidojusies arī ar naktsmītnēm. Lietuvā tikai vienai tūrisma kompānijai dotas tiesības izplatīt biļetes komplektā ar naktsmītnēm un transfēru – firmai Saitas. Bet tur piedāvājums ir latviešiem ļoti nedraudzīgs – lētākās biļešu paketes uz Latvijas izlases spēlēm un dzīvošana Kauņā vai Viļņā, nevis Šauļos, maksā 400 eiro. Bet oficiālajās rezervācijas sistēmās naktsmītnes Šauļu tuvumā nav atrodamas.

Svarīgākais