Batons atzīmē savas 200. sacīkstes, izcīnot uzvaru Ungārijā

© Scanpix/Reuters

Šodien F1 Ungārijas "Grand-Prix" sacensībās uzvaru izcīnīja "McLaren" pilots Džensons Batons, kuram šīs bija 200. sacīkstes karjerā.

Otrais palika no "pole position" startējušais kopvērtējuma līderis Sebastians Fetels, bet uz zemākā goda pjedestāla pakāpiena stājās Fernando Alonso. Ilgu laiku pirmajā pozīcijā braukušais Luiss Hamiltons finišēja ceturtais.

Vakardienas kvalifikācijā "pole position" izcīnīja Sebastians Fetels, aiz kura palika abi "McLaren" piloti Luiss Hamiltons un Džensons Batons. Šodien jau pirms sacīkšu sākuma lija lietus un bija pat aizdomas par startu aiz drošības mašīnas, tomēr tas nenotika.

Startā Fetelam neradās īpašas problēmas nosargāt līderpozīciju – Hamiltons un Batons bija tuvu, tomēr ne apdzīšanas pozīcijā. Aiz pirmā trijnieka savukārt pārmaiņas notika. Par vairākām vietām uz augšu pacēlās abi "Mercedes" piloti Rosbergs un Šūmahers, kuri iekārtojās trešajā un ceturtajā pozīcijā. Šūmaheram gan savu vietu visai drīz nācās atdot Alonso, vēl pēc pāris apļiem spānis apdzina arī Rosbergu, tiesa, neilgi pēc tam kļūdījās un atkal zaudēja pozīciju. Hamiltons savukārt strauji pietuvojās Fetelam un uzsāka apdzīšanas manevrus, līdz piektajā aplī izmantoja "Red Bull" pilota saslīdēšanu un izvirzījās līderpozīcijā.

No trases izlīdēja Masa, kura formula nedaudz skāra arī nožogojumu, tomēr sabojāta netika. Brazīlietis atkrita uz devīto vietu. 11. aplī sākās boksu apmeklējumi. Vēl pēc pitstopa Fetels turējās otrajā vietā, tomēr visai drīz viņam nācās atzīt Batona pārākumu. Savukārt otrs "Red Bull" pilots Vēbers pacēlās uz ceturto vietu, tiesa, Alonso turējās tieši viņam aizmugurē. 25. aplī īsi pēc izbraukšanas no boksiem aizdegās Nika Haidfelda formula, tomēr pilots visai ātri spēja izkļūt no tās. Vēl pēc pāris apļiem sacīkstes beidzās arī Šūmaheram. Tikmēr jau bija sākušies otrie boksu apmeklējumi. No līderiem pēdējais mehāniķus apmeklēja Fetels, taču šī stratēģija viņu tikai attālināja no Batona.

Vēlāk gan kopvērtējuma līderis sāka tuvoties otrajai vietai, pamazām deldējot pārsvaru. 38. aplī Alonso kā pirmais no līderiem devās boksos trešo reizi. Pārējie, ieskaitot Vēberu un Fetelu, kuri trasē atgriezās aiz spāņa, sekoja vēlāk. Alonso bija ticis līdz trešajai vietai, tomēr ne uz ilgu – Fetels jau visai drīz atguva vietu uz goda pjedestāla. 24 apļus pirms beigām atsākās lietus, un Hamiltons vienā no līkumiem izslīdēja, ļaujot Batonam pārņemt pirmo vietu. Turpinājumā abi vairākas reizes spēja tikt viens otram garām, līdz Hamiltons atkal atguva līderpozīciju, tomēr jau drīz pēc tam devās boksos.

Tiesa, britu pievīla riepu izvēle, un visai drīz viņš bija spiests doties boksos vēlreiz un pēc tam vēlreiz , jau lai izciestu sodu par agresīvo manevru pēc tam, kad pirms vairākiem apļiem bija izslīdējis – no pirmās vietas Hamiltons atkrita uz sesto. Vēlāk gan Masas un Vēbera apdzīšana ļāva viņam finišēt ceturtajā vietā. Savukārt Batons droši finišēja pirmais, savās 200. sacīkstēs gūstot uzvaru. Fetels finišēja otrais, bet trešais – Alonso. Tālāk Hamiltons, Vēbers, Masa, tāpat pie punktiem tika arī di Resta, Buemi, Rosbergs un Algesuari. Batonam šī ir otrā uzvara sezonā un kopvērtējumā viņš pašlaik ir piektais, 11 punktus atpaliekot no Alonso. Līderim Fetelam ir 234, Vēberam un Hamiltonam attiecīgi par 85 un 88 mazāk.