Lielbritānijā pieprasa neatkarīgu FIFA izmeklēšanu par futbola čempionātiem Krievijā un Katarā

Lielbritānijas parlaments izplatījis 31 lappušu lielu ziņojumu, kurā aicināts Starptautiskajā Futbola federācijā (FIFA) veikt neatkarīgu izmeklēšanu saistībā ar 2018. un 2022. gada Pasaules kausa rīkošanas tiesību piešķiršanu Krievijai un Katarai.

„Tā vietā, lai cīnītos ar korupciju savā organizācijā, FIFA rada iespaidu, ka tā vēlas noliegt visus apvainojumus un noslēpt pārkāpumus. Lai arī FIFA notikušais jau ticis izmeklēts, mēs vēlamies, lai organizācijā steidzamā kārtā notiktu pilna apjoma, neatkarīga izmeklēšana, kuras rezultātiem jābūt publiski pieejamiem,” sacīts britu parlamenta ziņojumā.

Ziņojums arī aicina FIFA pārskatīt kārtību, kādā notiek kandidēšana uz finālturnīru rīkošanu. Par piemēru, veicot reorganizāciju, varētu ņemt Starptautiskās Olimpiskās komitejas gadījumu ar 2002. gada ziemas olimpiskajām spēlēm Soltleiksitijā.

„FIFA valda pār futbolu, taču tas tai nepieder. Tā pārvaldīšanas stils nebūtu pieņemams jebkurā citā organizācijā. FIFA jābūt daudz caurspīdīgākai,” sacīts ziņojumā.

Sākotnēji Lielbritānijas parlaments pētījumu veica ar mērķi noskaidrot iemeslus Anglijas neveiksmei cīņā par tiesībām rīkot 2018. gada Pasaules kausa finālturnīru. Taču pēc maijā atklātībā nākušās informācijas, kurā Katara tika apsūdzēta 2022. gada čempionāta nopirkšanā, britu politiķi problēmu sākuši skatīt globālākā griezumā.

Lai arī briti vēlas pilnvērtīgu izmeklēšanu FIFA, tiek apšaubīts, ka tas patiešām varētu notikt, jo šī brīža FIFA vadītāja Zepa Blatera darba manieres britos optimismu nevieš.