FIFA ģenerālsekretārs: Katara nopirka Pasaules kausa rīkošanas iespēju

Korupcijā apsūdzētais un atstādinātais Starptautiskās Futbola federācijas (FIFA) viceprezidents un Karību zonas futbola konfederācijas (CONCACAF) prezidents Džeks Vorners publiskojis e – saraksti starp viņu un FIFA ģenerālsekretāru Džeromu Valki, kas norāda, ka Āzijas Futbola konfederācijas prezidents Mohameds Bin Hamams nopircis 2022.gada Pasaules kausa rīkošanu. Valke šo informāciju apstiprinājis.

"18.maijā, kad sapratu, ka cīņa starp FIFA prezidentu Zepu Blateru un Mohamedu Bin Hamamu [par FIFA prezidenta krēslu] iziet ārpus kontroles, uzrakstīju vēstuli FIFA ģenerālsekretāram Džeromam Valkem, ka vēlēšanu rezultāts var nopietni sašķelt arābu pasauli. Gribēju lūgt Bin Hamamam izstāties no cīņas par amatu," sacīja Vorners.

"Uz to man Džeroms atbildēja tā: "Es nekad neesmu sapratis, kāpēc Bin Hamams kandidēja uz prezidenta amatu. Iespējams, viņš domāja, ka viņam ir izredzes uzvarēt vai arī vienkārši gribēja paust savu nepatiku pret Zepu Blateru. Vai domāja, ka var nopirkt FIFA tāpat kā nopirka Pasaules kausa izcīņas organizēšanu"," pastāstīja FIFA viceprezidents. Šādu saraksti apstiprinājis arī pats Valke.

Jau ziņots, ka svētdien Bin Hamams un Vorners tika diskvalificēti (uz nenoteiktu laiku), apsūdzot viņus korupcijā. Abi 10. un 11. maijā esot piedāvājuši 40 000 dolāru lielu naudas summu Karību Futbola savienības locekļiem. Nauda nodota, lai šī reģiona valstis atbalstītu Bin Hamamu 1. jūnijā paredzētajās FIFA prezidenta vēlēšanās. Pēc apsūdzībām Bin Hamams atsauca savu kandidatūru.

Savukārt Austrālijas jurists un senators Niks Ksenofons pieprasījis, lai FIFA atmaksā 45.6 miljonus Austrālijas dolāru, ko valsts iztērēja kandidējot uz 2022.gada Pasaules kausa rīkošanu. Kā galveno iemeslu savai prasībai Ksenofons minējis FIFA iekšienē valdošo korupciju.