Smukulis Katalonijas velobraucienu noslēdz ar 13. vietu

Svētdien Barselonā ar 124.5 km garu septīto posmu noslēdzās 2011. gada prestižais Katalonijas daudzdienu velobrauciens ("Volta a Catalunya"). Pēdējā etapā uzvaru svinēja francūzis Samjuels Dumulins no "Cofidis", Latvijas riteņbraucējs Gatis Smukulis ("HTC - Highroad") izcīnīja augsto 13. vietu, bet kopvērtējumā triumfēja slavenais spānis Alberto Kontadors ("Saxo Bank").

124.5 kilometru garajā pēdējā posmā, kas noslēdzās Katalonijas galvaspilsētā Barselonā un ar brīnumainiem atrāvieniem un bēgšanas mēģinājumiem nepārsteidza, savu otro posma uzvaru (iepriekš triumfēts piektajā etapā) šī gada Katalonijas velobraucienā izcīnīja francūzis Dumulins no Alekseja Saramotina pārstāvētās "Cofidis" vienības. Svētdien Dumulins finiša sprintā aiz savas muguras kā tuvākos sekotājus atstāja kolumbieti Rigoberto Uranu no "Sky" vienības un beļģi Keniju de Hesu ("Omega Pharma - Lotto").

Latvijas riteņbraucējs, pirmā posma uzvarētājs un kopvērtējuma līderis pēc pirmajiem diviem posmiem Gatis Smukulis Barselonā pacīnījās par uzvaru etapā un bija labākais no "HTC - Highroad" komandas pārstāvjiem, ierindojoties augstajā 13. vietā. Kopvērtējumā līdz ar to mūsu riteņbraucējs pakāpās par vēl 10 pozīcijām un velobraucienu noslēdza 78. vietā, 16 minūtes un 27 sekundes aiz uzvarētāja Kontadora. Tāpat Smukulim ceturtā vieta sprinteru ieskaitē un sestā vieta labāko kalnu braucēju vērtējumā.

Tikmēr 29 gadus vecais Kontadors, kurš jau pirms pēdējā etapa praktiski jau bija nodrošinājis uzvaru kopvērtējumā, Barselonā finišēja lielās grupas (87 braucēji) vidusdaļā un komfortabli ieņēma 38. vietu. "Volta a Catalunya" noslēgumā spānis 1240km distanci pārvarējis 29 stundās, 24 minūtēs un 42 sekundēs. Otro vietu kopvērtējumā izcīnīja itālis Mikele Skarponi no "Lampe", atpaliekot par 23 sekundēm, bet trešajā vietā ierindojās īrs Daniels Martins ("Garmin-Cervelo"), piekāpjoties par 35 sekundēm.

"Šīs bija vienas no smagākajām nedēļu garām sacensībām, kādās esmu piedalījies. Pieredzētas citas ar daudz vairāk kalniem, taču tās bijušas krietni vieglākas. Pēdējās četrās dienās, lai gan to laikā braucām pa līdzenumu, nemitīgi norisinājās atrāvieni, un uz dažiem no tiem man nācās atbildēt personīgi. Šī bijusi ļoti laba nedēļa, lai noslīpētu manu sportisko formu Itālijas tūrei. Katalonijas velobrauciens ir sacensības, kurās es patiesi vēlējos uzvarēt ... tās ir ļoti prestižas," pēc triumfa savās pārdomās dalījās trīskārtējais "Tour de France" uzvarētājs Kontadors.

"Volta a Catalunya 2011"

7. posms (124.5 km)

V Sportists Valsts Komanda Laiks

1. Samuel Dumoulin Francija Cofidis Le Credit En Ligne 2:33:55

2. Rigoberto Uran Uran Kolumbija Sky Procycling

3. Kenny De Haes Beļģija Omega Pharma - Lotto

4. Jose Joaquin Rojas Gil Spānija Movistar Team

5. Manuel Antonio Leal Cardoso Portugāle Team RadioShack

6. Aitor Galdos Spānija Caja Rural

7. Michal Golas Polija Vacansoleil - DCM Pro Cycling Team

8. Blel Kadri Francija AG2R La Mondiale

9. Ivan Rovny Krievija Team RadioShack

10. Kevin Seeldraeyers Beļģija Quickstep Cycling Team

...

13. Gatis Smukulis Latvija HTC - Highroad

Kopvērtējums

V Sportists Valsts Komanda Laiks

1. Alberto Contador Spānija Team Saxo Bank SunGard 29:24:42

2. Michele Scarponi Itālija Lampre - ISD + 0:00:23

3. Daniel Martin Īrija Garmin - Cervelo + 0:00:35

4. Chris Horner ASV Team RadioShack + 0:00:35

5. Rigoberto Uran Kolumbija Team Sky + 0:00:38

6. Ivan Basso Itālija Liquigas - Cannondale + 0:00:38

7. Xavier Tondo Spānija Team Movistar + 0:00:38

8. Cadel Evans Austrālija BMC Racing Team + 0:00:50

9. Kevin Seeldraeyers Beļģija Quickstep Cycling Team + 0:01:12

10. Bauke Mollema Nīderlande Rabobank Cycling Team

...

78. Gatis Smukulis Latvija HTC - Highroad + 0:16:27

Velobrauciena finišu sasniedza 153 no 188 pirmo posmu uzsākušajiem riteņbraucējiem.