Piektdiena, 3.maijs

redeem Gints, Uvis

arrow_right_alt Sports

Lielais notikums tenisā - Deivisa kauss tenisa centrā "Lielupe"

© Publicitātes foto

Nedēļas nogalē (6.-7. marts) tenisa centrā "Lielupe" norisināsies Deivisa kausa Pasaules otrās grupas "play-off" spēles, kurās Latvijas vīriešu izlase spēkosies ar Ēģipti. Šajā izlases sasaukumā Latviju pārstāvēs Ernests Gulbis (#161), Mārtiņš Podžus (#438), Roberts Štrombahs (#668), Artūrs Lazdiņš (#1507), Kārlis Ozoliņš (nav ATP rangā), bet kapteinis būs Deniss Pavlovs.

Latvijas Tenisa savienība (LTS) par godu šim notikumam otrdien rīkoja speciālu preses konferenci, kurā spēlētāji un LTS pārstāvji izteicās par gaidāmajām cīņām.

"Deivisa kauss vienmēr ir liels notikums un visi spēlētāji uz šīm spēlēm dodas ar pacilātu sajūtu. Visi jūtas labi un traumu nav. Jau aizvadītajā nedēļā uzsākām treniņus. Kārlis un Ernests mums pievienojās vēlāk, jo bija vēl aizņemti individuālajos turnīros. Visi ir gatavi cīnīties par mūsu galveno mērķi - uzvaru," iesāk komandas kapteinis Pavlovs, kurš arī izteicās par pretinieku komandu: "Zinām viņu sastāvu. Ernests ir spēlējis pret viņu pirmo numuru, savukārt Kārlis ar otro ir daudz trenējies Vācijā. Esam jau runājuši par pāris lietām, kuras mums vajadzētu izmantot, lai uzvarētu. Spēles plāns ir gatavs, bet to laikam šobrīd atklāt nevar."

Savukārt Gulbis pauda prieku pēc ilgāka laika spēlēt savu skatītāju priekšā: "Pavadu daudz laika Latvijā, jo man ir ģimenes pieaugums. Man ir ļoti ērti trenēties Lielupē, jo tas atrodas vien pāris minūšu attālumā no manas mājas. Arī apstākļi te ir visaugstākajā līmenī. Jūtos labi un esmu priecīgs, ka varēšu spēlēt Latvijā. Kādu laiku to nebiju darījis. Pēdējā reize bija Liepājā pret Ukrainu (2012. gadā - red.). Teikšu godīgi, ļoti slikti atceros savus pagātnes mačus. Atceros, ka sezonas sākumā spēlēju pret viņu pirmo numuru Jaunkaledonijas turnīrā. Varu tikai piebilst, ka Ēģipte ir laba un stabila komanda. Lai uzvarētu, mums būs jāspēlē labs teniss."

Tāpat viņš izteicās par tenisa centra „Lielupe" kortusegumu: „Kortu kvalitāte ir laba, tomēr manam spēles stilam tie ir nedaudz par mīkstu, jo domāti vairākamatieriem un jauniešiem. Neskatoties uz to, neuzskatu, ka tas kādam būtu mīnuss vai pluss. Visi spēlēsim uz viena korta. Uzskatu sevi par galveno favorītu vienspēlēs, bet par dubultspēlēm man grūti teikt. Pats kādu laiku neesmu tās spēlējis. Visu parādīs spēles."

Gulbim vaicāts raksturot vien 17 gadus jauno komandas biedru Kārli Ozoliņu: „Man patīk, kā viņš spēlē. Viņam gan vēl garš ceļš ejams, bet ja apkārt būs pareizie cilvēki, tad viss izdosies. Šajā vecumā ir ļoti svarīgi, lai viss ir sakārtots - pareizs treniņu process, uzturs, turnīru plānošana, u.t.t. Ir jābūt blakus cilvēkam ar pieredzi, kurš var norādīt uz kļūdām, kas jālabo. Ja tas viss Kārlim būs nodrošināts, viņu gaida spoža nākotne."

Tikmēr Ozoliņš piebilda: „Man ir prieks būt kopā ar komandu, jo iekļūt Deivisa kausa izlasē vienmēr ir bijis viens no maniem sapņiem. Runājot par pretiniekiem, tadesmu ļoti daudz trenējies kopā ar viņu otro numuru. Nedaudz viņu pazīstu. Par pārējiem īsti neko nezinu. Zinu vien to, ka tie ir meistarīgi spēlētāji, kas cīnīsies līdz galam."

Mārtiņš Podžus: „Esmu ļoti priecīgs atkal būt kopā ar puišiem. Labi, ka pievienojies ir Ernests, kā arī izlasē ir puisis, kurš to pārstāvēs daudzus nākamos gados (domāts Ozoliņš - red.). Katram ir jārāda savs labākais teniss un galvenais nedrīkst pieļaut muļķīgas kļūdas. Ja mums tas izdosies, viss būs kārtībā.

„Ir patīkami spēlēt Latvijas izlasē. Ar dažiem jau esmu pazīstams, jo piedalījos spēlēs Grieķijā. Aizvadījām labas spēles, izcīnot gan uzvaras, gan piedzīvojot zaudējumus. Tomēr cīnījāmies līdz galam un to darīsim arī šoreiz," sola Štrombahs.

Septembra spēlēs Grieķijas galvaspilsētā Atēnās Latvija uzveica Ziemeļmaķedonijas un Melnkalnes izlases, savukārt piekāpās mājiniekiem un ziemeļu kaimiņiem igauņiem.

Savukārt Artūrs Kazijevs izteicās: „Pievienošos puišu teiktajam, ka ir patiess prieks atkal būt izlasē. Tās vienmēr ir īpašas sajūtas. Kolektīvs mums ir labs un viens otru atbalstām. Cīnīsimies par uzvaru līdz pēdējam."

Savu komentāru sniedza arī LTS ģenerālsekretārs Kārlis Lejnieks: "Ēģiptiešu vadošā spēlētāja spēles stils ir agresīvsun ar labu servi. Arī viņš nesen uzvarēja "Challenger"līmeņa turnīrā. Pērn līmeni augstākā „ATP 250" turnīrāHelsinkos viņš iekļuva pusfinālā. Pretinieks ir ļoti nopietns un viņam ir 29 gadi - tātad, ir arī pieredzējis. Ne par velti šobrīd ieņem 132. vietu pasaules rangā. Pats viņu atceros vēl no 2013. gada, kad uz vairākiem turnīriem biju Dominika Tīma komandā. Cits jautājums ir par to, kā katram tā profesionālā karjera attīstījusies - Tīms ir labāko pieciniekā pasaulē, viņs tuvu labāko simtam. Pozitīvi ir tas, ka Ernests viņu zina, jo ir pret viņu spēlējis un uzveicis."

Lejnieks arī izstāstīja, kāpēc Lielupē korts ir mīkstāks nekā ierasts profesionālās sacensībās: „"Kad 2014. Gadā tika veikta pirmā centra rekonstrukcijas kārta, proti, seguma ieklāšana, lai arī tobrīd tas bija finansiāli dārgāks piedāvājums, izvēlējāmies ielikt saudzīgāku segumu. Ar domu, lai bērniem un senioriem būtu vieglāk trenēties un nebūtu tik liela slodze kājām. Ar laiku tas nolietosies un kļūs "ātrāks". Šie segumi nav lēni, bet nav arī ātri. Varētu teikt, ka spēles noritēs vidējā tempā, bet vai kādam tā būs priekšrocība vai mīnuss - domāju ka nē."

„Kopumā uz spēlēm būs pieejamas 1300 skatītāju vietas. Jāatzīmē, ka tenisa centrs „Lielupe" ir veidots kā treniņu komplekss, bet to pārveidot, lai tas atbilst sacensību noteikumiem, nav viegli. Tomēr iepriekš jau esam todarījuši, tad ir izveidojusies pieredze un tas grūtības nesagādā. Esam ieguldījuši lielu darbu, lai šo pasākumu noorganizētu visaugstākajā līmenī. Domājam gan par skatītajiem, gan spēlētājiem un komandu delegācijām. Man ir pārliecība, ka skatītāji novērtēs, kā mēs būsim uzrīkojuši šo turnīru," nobeigumā piebilsts LTS ģenerālsekretārs.

Pafbet Bukmeikera viedoklis:

Līdz ar Ernesta ierašanos, Latvijas izlases izredzes uzvarēt krietni palielinās. Lai arī ēģiptiešu pirmā rakete atrodas rangā augstāk par Gulbi (Mohameds Safvats 132. vietā, Gulbis - 161.), šī gada sākumā abi tikās turnīrā Jaunkaledonijā, kur latvietis uzvarēja visai pārliecinoši. Pateicoties tikko uzvarētajam Challenger turnīram, ir arī spēļu prakse un atgūta uzvaras garša. Līdz ar to formula visai vienkārša - Ernests plus mājas sienas ir vienāds ar Latvijas uzvaru.