Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Sports

Apvienotās līgas debija sezonas kulminācija – triumfēs Latvijas vai Igaunijas klubs?

© Romāns Kokšarovs/ F64 Photo Agency

Piektdien, piektajā aprīlī, sāksies Latvijas un Igaunijas apvienotās basketbola līgas fināla četrinieka spēles, kurās piedalīsies trīs Latvijas komandas – „Ventspils”, „VEF Rīga” un „Ogre” -, kā arī Igaunijas vadošā komanda „Kalev/Cramo”. Sporta totalizatora „Betsafe” piedāvātās basketbola prognozes liecina, ka, lai arī Latvijas komandu ir trīsreiz vairāk, iespēja, ka pirmās sezonas uzvarētāju kauss nonāks Latvijā, nemaz nav trīsreiz lielākas nekā Igaunijai.

Latvijas un Igaunijas apvienotā līga tiek rīkota pirmoreiz. Tajā piedalījās 15 komandas - astoņas no Latvijas un septiņas no Igaunijas, kuras divu apļu turnīrā izspēlēja astoņas vietas izslēgšanas spēlēs. Igaunijas klubi pamanījās aizņemt piecas „play-off” pozīcijas, kamēr Latvijas komandām tika vien trīs, taču latviešu klubi nostrādāja ar kvalitāti, nevis kvantitāti, proti, neviena no Latvijas komandām ceturtdaļfinālā neapstājās un visas tika tālāk finālčetriniekā.

Turpmākā izspēles kārtība ir vienkārša. „Ventspils” un „Ogre” sacentīsies vienā pusfinālā, bet VEF un „Kalev/Cramo” spēlēs savā starpā. Visas pusfināla un fināla spēles norisināsies Tallinā, sniedzot „Kalev/Cramo” vienībai nelielas priekšrocības savu līdzjutēju atbalsta dēļ, taču nav jāšaubās, ka uz nemaz ne tik tālo Igaunijas galvaspilsētu ceļu būs mērojuši arī vairāki Latvijas basketbola fani.

Regulārajā sezonā „Ventspils” piedzīvoja tikai vienu zaudējumu un ieguva pirmo vietu. Tallinas komanda ar diviem zaudējumiem bija otrajā vietā, bet VEF - zaudēja trijos mačos. Statistiski no šīs kompānijas ārā krīt „Ogre”, kas regulāro sezonu pabeidza ar bilanci 18-10, taču „Ventspilij” nevajadzētu uzvaru pusfinālā ierēķināt automātiski. Sezonas pirmajā savstarpējā spēlē „Ventspils” uzvarēja spraigā cīņā ar 94:92, bet atbildes mačā feburārī savā laukumā bija pārāka ar 20 punktu pārsvaru.

Taču jau šobrīd skaidrs, ka vismaz viena Latvijas komanda finālmačā piedalīsies. Iespējams, pat divas, ja „VEF Rīgai” izdosies turpināt veiksmīgi uzņemto kursu un apspēlēt finālčetrinieka mājinieci „Kalev/Cramo”, kas VTB Vienotajā līgā spējusi tikt pie labākas bilances.

Sporta totalizatora „Betsafe” bukmeikeri piedāvā koeficientu 1.60 uz to, ka apvienotās līgas čempionu titulu iegūs kāda no Latvijas komandām. Savukārt uz to, ka savā laukumā „Kalev/Cramo” paliks nepārspēta, pieejams koeficients 2.20. Varētu likties, ka, ja reiz Latvijas komandu ir trīsreiz vairāk, tad arī koeficientam būtu jābūt trīsreiz lielākam, taču „Ogrei” vēl jāapliecina sava gatavība uzvarēt sezonas izšķirošajos mačos, kamēr Tallinas klubam sveši grozi nebūs jāpiešauda.