Vecvagars strādās Kazahstānā. Kas notiks ar izlasi?

© f64

Latvijas basketbola izlases galvenais treneris Arnis Vecvagars parakstījis līgumu ar Kazahstānas otro spēcīgāko klubu Atirau "Barsy", ziņo aģentūra Prime Athlete un arī Latvijas Basketbola savienība.

"Arnis Vecvagars līdz sezonas beigām pievienosies kā lielās komandas galvenais treneris, kā arī vadīs visu "Barsy" basketbola struktūru jeb sistēmu," teikts aģentūras paziņojumā. Vecvagars savienības mājaslapā apstiprināja, ka izlasi pamest negrasās: "Darbs Latvijas valstsvienībā ir un būs mana prioritāte, bet ikdienas prakse klubā palīdzēs uzturēt “sportisko formu”, kas trenerim tikpat svarīga, cik spēlētājiem. Klubs ir informēts par maniem pienākumiem Latvijā un neliks šķēršļus to pildīšanai."

Trenera jauno soli karjerā komentēja arī savienības prezidents Valdis Voins: "Iespēja savienot pienākumus valstsvienībā ar darbu kādā klubā paredzēta mūsu līgumā ar galveno treneri. Tāda prakse bijusi veiksmīga iepriekš, un nešaubos, ka treneris Vecvagars izdarīs visu nepieciešamo, lai valstsvienība labi sagatavotos izšķirošajām Pasaules kausa kvalifikācijas turnīra spēlēm."

"Barsy" 2011. un 2016. gadā kļuva par Kazahstānas čempioni, bet 2012., 2013., 2014., 2017. un 2018. gadā tika pie sudraba medaļām. Šosezon "Barsy", kuras galvenais treneris bija serbs Aleksandars Vržina, ar piecām uzvarām astoņās spēlēs ieņem ceturto vietu septiņu komandu konkurencē. Līdere ar perfektu bilanci ir "Astana", kas "Barsy" sezonas sākumā sakāva ar 85:62 un 92:58. "Barsy" iepriekšējo spēli Kazahstānas čempionātā aizvadīja gandrīz pirms mēneša, 17. novembrī piekāpjoties "Tobol" (95:109), bet jau rīt uzņems "Almatinkiy Legion". "Barsy" šosezon spēlē arī Balkānu līgā, kur zaudējusi visos trīs mačos un nākamo cīņu aizvadīs 7. janvārī.

44 gadus vecais Vecvagars vada Latvijas izlasi FIBA Pasaules kausa kvalifikācijā, un valstsvienība ar sešām uzvarām desmit spēlēs savā apakšgrupā ieņem ceturto vietu. Latvija izšķirošās spēles aizvadīs februārī, kad 22. datumā uzņems Spāniju un trīs dienas vēlāk viesosies Melnkalnē. Kazahstānas čempionātā "Barsy" tobrīd būs pauze no 14. februāra līdz 1. martam.

Iepriekš Vecvagars bijis Latvijas izlases tā laika galvenā trenera Ainara Bagatska asistents, 2014. gadā viņš ar Latvijas U18 izlasi ieņēma astoto vietu Eiropas jaunatnes čempionātā, bet no 2015. līdz 2017. gadam vadīja Latvijas U20 izlasi. Pirmajos divos Eiropas čempionātos U20 izlase ieņēma attiecīgi piekto un sesto vietu, bet 2017. gadā novājinātā sastāvā palika pēdējā vietā un izkrita no augstākās divīzijas. Klubu basketbolā Vecvagars strādājis "Turībā" un "Jūrmalā".