Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Sports

Ieskriešanās olimpiskajām spēlēm?

SKAITĻU MAĢIJA. Martinam Dukuram (pa labi) PK posmos ir 50 uzvaras, bet Siguldā nevienas, Tomasam – viena, bet – Siguldā © Romāns Kokšarovs/ F64 Photo Agency

Siguldas bobsleja un kamaniņu trasē šodien sieviešu bobslejs ievadīs sacensības. Tāda apjoma Pasaules kausa posms Latvijā notiks pirmoreiz. Uz augstām vietām cer arī Latvijas skeletonisti un bobslejisti.

Pilna apjoma Pasaules kausa (PK) posms bobslejā un skeletonā vēl nekad nav noticis Latvijā. Protams, pie teikšanas arī šoreiz netiks bobsleja četrinieku stūrmaņi, jo trase ir pietiekami sarežģīta, lai caurmēra trešā desmita pilots tai izspruktu cauri kaut ar divnieku. Latvieši māk nobraukt arī ar četrinieku, bet to, vai šeit drīzumā to darīs arī citi, lielā mērā noteiks Starptautiskās olimpiskās komitejas nākamā gada lēmums par 2026. gada ziemas olimpisko spēļu mājvietu. Ja uzvarēs Stokholma, kurai Sigulda palīdzētu ar bobsleja, skeletona un kamaniņu sacensību rīkošanu, gaidāmi pārbūves darbi. Un tad uz Latviju turpmākajos gados jau dosies vairāk nekā šim gadam pieteiktie 18 vīriešu un 10 sieviešu divnieki bobslejā un 24 vīrieši un 16 sievietes skeletonā. Šajā posmā vīriešiem bobslejā notiks divi posmi divniekiem, bet nākamajā PK posmā Vinterbergā (Vācija) - divi posmi četriniekiem.

Siguldas PK posmu 2004. gada 7. februārī ļoti labi atceras skeletonists Tomass Dukurs, kurš sensacionāli uzvarēja, dabas untumu pārpilnās sacensībās izcīnīdams vienīgo uzvaru PK posmā savā karjerā. Toreiz viņš tikai par sekundes simtdaļu apdzina vācieti Franku Klēberu un par divām - Kazuhiro Koši.

«No mūsu puses šobrīd viss ir kārtībā,» gatavs mačiem ir Dainis Dukurs - bobsleja un kamaniņu trases vadītājs un skeletonistu izlases vecākais treneris. «Protams, ir grūti izbraukt trasi, it īpaši bobslejistiem. Tomēr tie, kas brauc pa priekšu citās trasēs, dara to arī te, bet lejasgals piedalās masu skatos. Piemēram, Niko Valters bobslejā jau pirmajā braucienā tikai par pussekundi atpalika no trases rekorda. Tāpat Frančesko Frīdrihs.»

Treniņos Tomasa un Martina Dukuru rezultāti turējās augšdaļā, Ivo Šteinbergam rezultāti debijā PK lēkāja, bet ukraiņa Vladislava Heraskeviča vietas kopā ar brāļiem Dukuriem izskaidrojamas vienkārši. Ukrainim, kuram šobrīd ir savi treneri, ir latviešu tehnika, un viņš šeit ir daudz braucis. Bez brāļiem Dukuriem iepriekšējo PK posmu Siguldā atceras arī krievs Aleksandrs Tretjakovs, bet, aizvadot treniņus kopā, labākās vācietes apdzina sliktākos amerikāņus. Sacensībās nebūs nevienas latviešu skeletonistes, jo Lelde Priedulēna vēl iziet rehabilitāciju pēc ceļgala operācijas, bet jaunās skeletonistes jau maļ EK dzirnas.

Arī bobslejistiem iztrūkums - Oskara Melbārža atgriešanās tiek gaidīta labākajā gadījumā sezonas beigās. Tāpēc līdera loma jāapstiprina mazajam Osim - Ķibermanim. Savukārt dienvidkorejieša Junjonga Vona divnieks iepriekšējā nedēļā pārbaudīja trases jumtiņa izturību, un tas nav bijis vienīgais kritiens treniņos.

«Šogad Siguldā esam braukuši vairāk nekā citus gadus, - ap 30 braucienus,» vaicāts, vai mājiniekiem ir priekšrocības, atbild bobsleja izlases vecākais treneris Sandis Prūsis. «Bija gan silts, gan sarma. Diemžēl biju pārsteigts, ka pirmajos treniņos aizvakar [trešdien] rezultāti nebija labi. Vakar jau bija labāk. Visu trasi var izbraukt labāk, bet īpaši - 10.-13. virāžu kombināciju.» Vakar jau Ķibim bija divas pirmās vietas, bet Bērziņam - 4. un 3. vieta braucienos.

Komanda ir jauna, norit paaudžu maiņa, un īpaši šiem mačiem bobslejisti nav gatavojušies, uzsvaru liekot uz olimpiskās četrgades beigām. «Sestdien Ķibermanis brauks ar Matīsu Mikni, Ralfs Bērziņš - ar Dāvi Spriņģi. Svētdien var būt izmaiņas. Konkurenti ir labi, bet Ķibermanim vienalga jācīnās par labāko trijnieku. Ja Bērziņš būs 12.-15. vietā, būs labi.»