Sestdiena, 18.maijs

redeem Ēriks, Inese, Inesis

arrow_right_alt Sports

A. Vecvagars: "Cerības sagaidīt vēl kādu no Eirolīgas ir tuvu nullei"

© f64

"Esam sapulcējuši labāko pieejamo sastāvu un Pasaules kausa kvalifikācijā spēlēsim tikai par uzvaru," pirmdien, 26. novembrī, preses konferencē Rīgas arēnā teica Latvijas vīriešu basketbola valstsvienības galvenais treneris Arnis Vecvagars.

Pirmajā treniņā pulcējās 10 no 14 spēlētājiem, tai skaitā septiņi leģionāri. Jānis Blūms vairākas dienas individuāli trenējās Rīgā, Artūrs Strautiņš un Ojārs Siliņš ielidoja svētdienas vakarā, bet Rolands Freimanis ieradās īsi pirms nodarbības. Ierindā bija arī Mārcis Vītols, Kaspars Vecvagars un Mārtiņš Meiers.

“OlyBet” Latvijas-Igaunijas basketbola līgu pirmajā treniņā pārstāvēja Rihards Lomažs, Ronalds Zaķis un Kaspars Bērziņš. VEF trio - Artūrs Ausējs, Artis Ate, Andrejs Gražulis - pievienosies otrdien, savukārt Dairis Bertāns 30. novembrī.

Valdis Voins, LBS prezidents

“Paldies spēlētājiem, kuri atsaukušies valstsvienības aicinājumam. Jānis Blūms ir vienīgais, kuram izdevies piedalīties visos piecos sabraukumos, bet Dairis Bertāns būs mūsu vienīgais papildinājums no Eirolīgas - viņš piedalīsies 2. decembra spēlē Ļubļanā pret Slovēniju.

Esam labā situācijā - arī viens zaudējums divās spēlēs neatņems iespēju finišēt starp I grupas trīs stiprākajām vienībām. Jāatbalsta treneru kolektīvs, kuram nemitīgi jāpielāgojas jaunām situācijām un jāspēlē ar spēlētājiem, kuri attiecīgajā brīdī pieejami.

Izmantojam visas iespējas, lai komunicētu ar Eirolīgu. Katram klubam tiek nosūtīta vēstule, kuru nodublējam arī starptautiskajai basketbola federācijai (FIBA). Klubi ne īpaši cenšas atbildēt uz vēstulēm. Turpinājumā veicam pārrunas ar aģentiem un spēlētājiem - viņu interese ir daudz lielāka.

Sarunās jāņem vērā kluba nostāja - parasti tā ir, ka spēlētājam labāk būtu atrasties kluba rīcībā. Piemēram, Daira Bertāna gadījumā “Olimpia Milano” komanda nevēlējās laist viņu uz iepriekšējo sabraukumu, bet novembrī izrādīja pretimnākšanu.

Uz spēli pret Melnkalni pārdoti apmēram pieci tūkstoši biļešu. Ceturtdien gaidām visus līdzjutējus.”

Arnis Vecvagars, Latvijas vīriešu valstsvienības galvenais treneris

“Mūsu nometnē situācija brīžiem mainās pa stundām. Nepievēršam tam lielu vērību, spēlēsim ar tiem vīriem, kas būs mūsu rīcībā. Pašreiz pieejami 12 labākie spēlētāji - cerības sagaidīt vēl kādu Eirolīgas pārstāvi ir tuvu nullei. Cīnīsimies par katru centimetru un spēlēsim tikai par uzvaru.

Pret Melnkalni spēlēsim mājās. Rēķināmies, ka pretinieki būs tuvu optimālajam sastāvam, ieskaitot piecus basketbolistus no Eirolīgas klubiem. Pret viņiem pulcējam fiziski jaudīgākos un spēcīgākos vīrus - jāaptur melnkalniešu spiediens groza apakšā, tāpēc valstsvienībā atgriezies Kaspars Bērziņš.

Mareks Mejeris ar mani sazinājās pagājušajā nedēļā, sakot, ka pēc savainojuma vēl nav pilnā mentālā un fiziskā gatavībā - vajadzīgs laiks spēles ritma uzķeršanai. Pēc mūsu sarunas viņam bijušas divas labas spēles Tallinā un Saratovā, taču cienām Mareka lēmumu.

Pēdējā nedēļā lielākās problēmas radās saspēles vadītāja pozīcijā. Aigaram Šķēlem ir savainojums, līdz nedēļas nogalei cerējām uz Ingus Jakoviča palīdzību, taču veselības problēmu dēļ viņš šoreiz, visticamāk, nevarēs palīdzēt. Mārcis Vītols uzaicināts kā nākamais, kurš spēlē gana augstā līmenī - viņš visu laiku atradies mūsu redzeslokā.

Jānis Blūms, Latvijas vīriešu valstsvienības kapteinis

“Forši atkal būt šeit. Varam priecāties, ka Latvijas prece ir pieprasīta gan Eiropā, gan NBA. Izlases darbā tas rada iztrūkumu, taču mērķis nemainās - jācīnās par divām uzvarām un jākvalificējas Pasaules kausam. Nešaubos, ka visi uzaicinātie spēlētāji atdos visu, uz ko spējīgi.

Permas klubam ir trīs nedēļu pauze, latviešu treneris (Nikolajs Mazurs) mani atbalsta - palaida uz Rīgu ātrāk. Mājās pieejami nepieciešamie apstākļi darbam. Ir arī citas darīšanas - jānokārto darba vīza spēlēšanai Krievijā.

Nākamā spēle ir pati svarīgākā, sestais spēlētājs ļoti vajadzīgs - aicinu skatītājus nākt uz arēnu!