Latvijas izlase vēlreiz nespēj uzvarēt Andoru

© scanpix.ee

Astotajā spēlē pēc kārtas bez uzvaras palika Latvijas futbola izlase, kas ilgāk nekā puslaiku atradās mazākumā un izbraukumā samierinājās ar neizšķirtu pret Andoru (0:0), nosargājot trešo vietu grupā, bet pirmoreiz kopš 1994. gada Pasaules kausa cikla paliekot pēdējā grozā kvalifikācijas izlozē.

Miksu Pātelainens pēc neizšķirta Kazahstānā (1:1) veica divas izmaiņas sākumsastāvā un pārgāja uz krietni uzbrūkošāku virknējumu. Aizsardzības labajā malā ātrais Roberts Savaļnieks aizstāja Vladislavu Gabovu, Igora Tarasova vietā pamatsastāvā atgriezās Dāvis Ikaunieks, un Tarasova vietu vidējās līnijas centrā ieņēma Andrejs Cigaņiks, Latvijai spēlējot ar Artūru Karašausku un Denisu Rakelu flangos un Valēriju Šabalu un Ikaunieku uzbrukumā.

Latvija spēli sāka diezgan cerīgi, pirmās 15 minūtes daudz vairāk uzbrūkot un nopelnot virkni standartsituāciju, taču pirmā reālā vārtu gūšanas iespēja bija Andorai, kad Savaļnieks 16. minūtē pēc standartsituācijas vien par mata tiesu pie tālā staba apsteidza pretinieku. Andora ne tikai izlīdzināja spēles gaitu, bet pat pārņēma iniciatīvu, turklāt 38. minūtē nervi neizturēja Šabalam, kurš atstāja komandu mazākumā. Šabala Andoras soda laukumā tika pagrūsts mugurā, taču tieši viņam tika fiksēts pārkāpums, un "Podbeskidzie" līderis vispirms tika pie mutiska aizrādījuma par dusmīgu reakciju un nedaudz vēlāk laukuma centrā arī tika noraidīts - iespējams, par spļāvienu Limam.

Otrā puslaika sākumā Andora pēc inerces turpināja uzbrukt, taču ap 60. minūti iniciatīvu pārņēma mazākumā spēlējošā Latvijas izlase. Otrajā puslaikā Pātelainena padoto uzbrukumi bija asāki un mērķtiecīgāki, un Latvijai pēc Rakela centrējumiem arī bija divas lieliskas iespējas izraut uzvaru. Vispirms 69. minūtē ar galvu sita Tarasovs - bumba no augšas noglaudīja vārtu pārliktni -, bet kompensācijas laika pēdējās sekundēs vistuvāk vārtiem bija savainoto Ikaunieku nomainījušais Roberts Uldriķis, kurš ar galvu trāpīja apakšējā stūrī, tomēr mājiniekus glāba vārtsargs.

Latvija ar četriem neizšķirtiem un diviem zaudējumiem grupā palika trešajā vietā, labākas vārtu starpības dēļ apsteidzot Andoru, taču jau ir garantējusi D līgas sliktākās trešās vietas godu. Tas nozīmē, ka "Euro 2020" kvalifikācijas izlozē būsim pēdējā grozā - pirmoreiz kopš 1994. gada Pasaules kausa atlases, kas bija mūsu atgriešanās cikls pēc neatkarības atgūšanas. Izloze 2. decembrī notiks Īrijas galvaspilsētā Dublinā.

Pātelainenam šī bija pēdējā spēle pie Latvijas izlases stūres pašreizējā līguma ietvaros.

Andora - Latvija 0:0
Noraidījums: Šabala 38'
Brīdinājumi: Servoss, Alaess, Garsija - Cigaņiks, Uldriķis
Andora: Gomess, K. Martiness, Valess, Lima, Moreno (Sančess 88'), Alaess, San Nikolass, Servoss, Ļovera, Garsija (Fernandess 79'), Rodrigess (A. Martiness 73').
Latvija: Vaņins, Maksimenko, Dubra, Ikaunieks (Uldriķis 75'), Šabala, Karašausks (Tarasovs 61'), Isajevs, Cigaņiks, Rakels, Savaļnieks, Jagodinskis.
Galvenais tiesnesis: Halils Umuts Melers (Turcija)

UEFA Nāciju līga, D līgas 1. grupa

V. Izlase S U N Z Vārti P
1. Gruzija 5 4 1 0 10:1 13
2. Kazahstāna 5 1 3 1 7:5 6
3. Latvija 6 0 4 2 2:6 4
4. Andora 6 0 4 2 2:9 4

Svarīgākais